SS24 | Η Prada κερδίζει το στοίχημα της καινοτομίας (ξανά)

Η Miuccia Prada και ο Raf Simons δημιουργούν μία υποδειγματική τεχνικά συλλογή.

Στο σημείωμα που συνοδεύει τη συλλογή της Prada για την Άνοιξη - Καλοκαίρι 2024, δεν υπάρχει κανένα κείμενο ή δήλωση των creatives για την έμπνευση ή τη φιλοσοφία της συλλογής. Ούτε τίτλος που να την περιγράφει συνοπτικά σαν ιδέα. Υπάρχουν μόνο οι αναλυτικές περιγραφές των looks. Αυτό ήδη δηλώνει κάτι, με μία πρώτη ανάγνωση το γεγονός ότι οι σχεδιαστές θέλουν να εστιάσουν και να αναδείξουν τις λεπτομέρειες της τέχνης τους - και των καινοτομιών που εισάγουν (και) με τη νέα αυτή συλλογή για τον οίκο. 

Το show πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα της Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου στο Fondazione Prada και έγινε, όπως πάντα, ένα από αυτά που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και πολύ ενθουσιασμό. Ο πειραματισμός, που κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν έως και "weirdness", και οι νεωτερισμοί δεν έλειψαν από τη συλλογή SS'24, που έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό, κάτι που θα δημιουργήσει νέες τάσεις, θα φορεθεί με διάθεση εξερεύνησης και θα αποτελέσει παρακαταθήκη της ιδιαίτερης, πρωτοπόρας αισθητικής που Miuccia Prada και Raf Simons έχουν καθιερώσει με τις συλλογές τους. Μία σεζόν, πίσω ας πούμε, ο οίκος έκανε τις νυφικές φούστες κομμάτι του καθημερινού στιλ, ενώ ακόμα πιο πίσω μίνι φούστες με ουρές, bomber με φτερά και polos με ανάγλυφο μπούστο έδιναν μία πρόγευση του που μπορεί να φτάσει το ακαταμάχητο δίδυμο της Prada. 

Η SS'24 συλλογή 

Ας ξεκινήσουμε με το τι καινούργιο και καινοτόμο είδαμε σ' αυτή τη συλλογή: κρόσσια. Όχι, όμως, απλά κρόσσια, σαν αυτά που έχουμε συνδέσει με το boho στυλ. Το "printed fringe" που συναντάμε σε εμπριμέ πουκάμισα από ποπλίνα μοιάζει να απασχόλησε αρκετά τους δημιουργούς του ώστε να πετύχουν το εφέ που δίνει την αίσθηση ότι τα λουλούδια κινούνται χωρίς να καταστρέφεται το μοτίβο, ενώ κάτι αντίστοιχα περίπλοκο τεχνικά μοιάζει να κρύβεται και στις "silver chain fringe
joaillerie φούστες
", όπως τις ονομάζει ο οίκος, που θυμίζουν κόσμημα περασμένο στη μέση. Προσθέστε, εδώ, και εκείνες τις fringe skirts οι οποίες έχουν διακοσμηθεί με μεταλλικούς κρίκους, και γίνεται κατανοητό το επίπεδο της επιδεξιότητας που χαρακτηρίζει αυτή τη συλλογή. 

Άλλη καινοτόμα προσθήκη είναι τα "fragments of dresses" (σε ελεύθερη απόδοση, κομμάτια φορεμάτων) που έρχονται να συμπληρώσουν σαν μαντήλια περασμένα στους ώμους την τολμηρή πρόταση των (hot) shorts suits (κυρίαρχη στη συλλογή) αλλά και τα φορέματα από ζορζέτα. Θα μπορούσαν να αποτελούν μία εναλλακτική της κάπας ή του τρόπου που φοράμε τα μαντήλια στον λαιμό ή μία νέα διακόσμηση ή ακόμα και έναν συμβολισμό για την επιπλέον αξία που μπορούν να προσδώσουν σ' ένα ρούχο τα απομεινάρια των ατελιέ. 

Επιστροφή στα κοντά σορτς που επαναλαμβάνονται διαρκώς στα looks της συλλογής- φορεμένα συχνά σε συνδυασμό με τις fringe skirts- και ο τρόπος που προτείνονται από την Prada είναι σε κουστούμια με το σακάκι φορεμένο από μέσα σαν πουκάμισο. Την ίδια πρόταση συναντάμε και σε μάλλινα κοστούμια με μακρύ παντελόνι: το σακάκι - πείτε το shacket- είναι φορεμένο από μέσα. 

Στην πιο δυνατές στιγμές της συλλογής, ανήκουν τα shift φορέματα από οργάντζα και ύφασμα gazar που ο οίκος ονομάζει "Haze" (Ομίχλη), σε χρώματα όπως τα παλ ροζ, γαλάζιο, πράσινο (mint), το λευκό και το light καφέ. Εκείνο που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι o τρόπος που η πολύ λεπτή οργάντζα έχει κοπεί και τοποθετηθεί στη βασική σιλουέτα δημιουργώντας μία πραγματικά αέρινη, σχεδόν ανεπαίσθητη κίνηση που δημιουργείται καθώς περπατά το μοντέλο που τα φοράει. Να το πούμε απλά: αυτά τα φορέματα είναι ο ορισμός της αέρινης κίνησης - χωρίς καν η σιλουέτα τους να βασίζεται σε floaty γραμμές! 

Σημειώστε επίσης: τα εντυπωσιακά κομμάτια από επεξεργασμένο δέρμα στα οποία έχει εφαρμοστεί η τεχνική του patchwork και έχει γίνει διακόσμηση στο χέρι με κρυστάλλους, αλυσίδες και καρφάκια, τα φορέματα από patchwork panné velvet που έρχονται διακοσμημένα επίσης στο χέρι με κρυστάλλους, αλυσίδες και καρφάκια (και αποπνέουν κάτι μετα-φουτουριστικό), τα κασμιρένια polos με κρυστάλλους ή μεταλλικούς κρίκους που συνδυάζονται (βεβαίως) με κοντά σορτς και fringe φούστες, αλλά και τα caban coats που μέσα σ' όλη αυτή την αρτιότητα εμφανίζονται "φθαρμένα".

Ο φόρος τιμής της Miuccia Prada στον παππού της 

Μπορεί για τη συλλογή ο οίκος να μην είχε κάποια δήλωση, πέρα από τις περιγραφές των looks, όμως φρόντισε να αφιερώσει ένα απόσπασμα του σημειώματός σ' ένα μόνο αξεσουάρ της συλλογής: την τσάντα που είχε σχεδιάσει ο παππούς της Miuccia PradaMario Prada, το 1913, την οποία η σχεδιάστρια ανέσυρε από τα αρχεία και επανασχεδίασε. Η τσάντα που εμφανίζεται στη συλλογή SS'24 της Prada είναι ένα βραδινό τσαντάκι που το κούμπωμα του απεικονίζει ένα μυθικό πλάσμα, απ' αυτά που πάντα προκαλούσαν την περιέργεια του ιδρυτή Mario Prada, ο οποίος ταξίδευε διαρκώς ορμώμενος από μία βαθιά περιέργεια και την επιθυμία του για τη γνωριμία με νέους πολιτισμούς. Αυτή η τσάντα συμβολίζει, όπως γράφει ο οίκος, τη διαρκή αυτή περιέργεια και την άριστη τεχνική του στα 110 χρόνια της ιστορίας του. 

SS24 | Η Prada κερδίζει το στοίχημα της καινοτομίας (ξανά)

Δείτε το show 

Τα looks 

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24

Prada SS24