Το φουτουριστικό ρετρό της Prada AW'24

Το "ρομάντζο με το παρελθόν" της Miuccia Prada και του Raf Simons.

Η Prada παρουσίασε μία ακόμα συλλογή της, αυτή για τη σεζόν Φ/Χ 2024, και το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο, όπως εδώ και αρκετές σεζόν: η Miuccia Prada και o Raf Simons δημιουργούν τη μόδα του μέλλον. Όχι, βεβαίως, με την έννοια του σινεματικού "Space Age" ή του ακραίου πειραματισμού που φαντάζεται τα άτομα ως πολίτες διαγαλαξιακών πολιτισμών, αλλά με εκείνη που περιγράφει τη μόδα που διαμορφώνει τις εξελίξεις. Το δίδυμο των Creatives Directors της Prada έχει αποδείξει, από την αρχή της συνεργασία του, ότι η RTW μόδα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από καλοφτιαγμένα ρούχα που υπόσχονται κομψά σύνολα και ότι η τολμηρή έμπνευση (και όχι απλά τα έξυπνα twists σε γραμμές, ραφές και ύλη) μπορεί να βρει τη θέση της σ' ένα καθημερινό look.

Η Miuccia Prada και ο Raf Simons μοιάζει να σκύβουν πάνω από την τέχνη τους με πολύ περιέργεια και ενθουσιασμό κάθε φορά για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο και καινοτόμο με τις υφές, τις γραμμές, τα στιλ και τα χρώματα. Τους αρέσει να επαναφέρουν στη ζωή ότι μοιάζει ξεχασμένο στο περιθώριο μία γκαρνταρόμπας και φαίνεται ότι λατρεύουν τα "υβριδικά στιλ", σχεδόν τους το χρωστάμε που έγιναν δημοφιλή στις τάσεις. Μάλιστα, στη νέα τους συλλογή επιστρέφουν σ' αυτή τη hybrid μόδα: πολλά από τα looks της Prada AW'24 έχουν διπλή όψη, διαφορετική μπροστά - πίσω. 

Το σημείωμα για τη νέα συλλογής Prada, που παρουσιάστηκε στο Fondazione Prada στο Μιλάνο, λέει:  "Για τη συλλογή Φθινόπωρο - Χειμώνας 2024, η Miuccia Prada και ο Raf Simons ενσωματώνουν στη μόδα θραύσματα της ιστορίας, σε μια αναζήτηση της έννοιας της ομορφιάς, σ' έναν σύγχρονο κόσμο που έχει διαμορφωθεί από τις αναμνήσεις. Υπάρχει ένα ειδύλλιο, με το παρελθόν". Με απλά λόγια, οι δυο καλλιτεχνικοί διευθυντές αναμοχλεύουν το παρελθόν για να γράψουν το μέλλον και το future nostalgia, ή αλλιώς το φουτουριστικό ρετρό, είναι ένας χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να χαρακτηρίζει αυτή τη συλλογή, το ίδιο απόκοσμη και οικεία, κομψή και πειραματική, μοντέρνα και old fashioned.

Το φουτουριστικό ρετρό της Prada AW'24

Τι είδαμε στη συλλογή Prada AW'24; 

Ας ξεκινήσουμε με την παρατήρηση ότι η νέα συλλογή της Prada μας προτείνει γυναικείες "στολές"- τα ιδιαίτερα καπέλα, από φτερά ή βελούδο, με μπροστινό γείσο, εντείνουν παρά κατευνάζουν αυτή την ιδέα. Εξάλλου, η ιδέα της γυναικείας "στολής" βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της σκέψης Prada και Simons , και για τη σεζόν Φ/Χ 2024 μπορούμε να ξεχωρίσουμε πολλούς τύπους γυναίκας που οι σχεδιαστές είχαν στο μυαλό τους: την κοκέτα, τη δυναμική εργαζόμενη, την επαναστάτρια, τη ρομαντική, την αθλητική. 

Prada AW24
Prada AW24
Prada AW'24

Τα skirt suits της συλλογής, από βαριά, χειμερινά υφάσματα, δηλώνουν μια αυστηρή εικόνα που ταιριάζει στη σοβαρότητα μίας επαγγελματία, ας πούμε, ωστόσο το πίσω μέρος τους αποκαλύπτει μία διαφορετική όψη, φτιαγμένη από τα ανάλαφρα υφάσματα που συναντάμε σε slip dresses και καμισόλες, και φανερώνει διάθεση για party. Μια γυναίκα, εξάλλου, μπορεί να είναι και τα δυο: σοβαρή στη δουλειά της, ευχάριστη στις συναναστροφές και τη διασκέδασή της, όπως ακριβώς η διττή όψη στο look της. 

Prada AW'23
Prada AW24
Prada AW'24

Άλλο κυρίαρχο στοιχείο αυτή της συλλογής είναι οι φιόγκοι, που η Miuccia Prada θα αποκαλέσει στα παρασκήνια "ένα γυναικείο σύμβολο, που αν και τόσο μικρό, φορέθηκε διαχρονικά από τις γυναίκες". Φιόγκοι σε σατέν ή σε βελούδο αναλαμβάνουν να στολίσουν τα κομψά αμάνικα μίντι φορέματα της συλλογής, ή αποκαλύπτονται με τη στροφή των μοντέλων στο πίσω μέρος μια φούστας, απογειώνοντας το αίσθημα του ρομαντισμού και της νοσταλγίας, ενώ την ίδια στιγμή αμάνικα μίντι φορέματα με devoré σε βελούδο ή / και φινιρίσματα από γούνα έρχονται να συμπληρώσουν τον ρετρό αισθησιασμό αυτής της συλλογής. 

Prada AW24
Prada AW'24
Prada AW24
Prada AW'24

Δερμάτινα τζάκετ φοριούνται με φούστες που θυμίζουν μεσοφόρια και ποδιές, chunky πουλόβερ διακοσμούνται με "γιαγιαδίστικα" bijoux και φοριούνται πάνω από χοντρά ζιβάγκο και νεγκλιζέ φούστες, πλεκτά πουλόβερ με polo ζιβάγκο γιακά και κουμπάκια όπως και πλεκτά γιλέκα φορεμένα πάνω από ριγέ πουκάμισα συνδυάζονται με φούστες από masculine υφάσματα που το τελειώμα τους εμφανίζεται γυρισμένο σ' ένα τεράστιο ρεβέρ, ενώ μια τελευταία σειρά από looks είναι αφιερωμένη σε πιο τεχνικά υφάσματα και utilitarian στιλ υπό το πρίσμα, όμως, μία εύθραυστης θηλυκότητας. 

Prada AW24
Prada AW24
Prada AW24
Prada AW24
Prada AW24

Αυτό που κάνει υπέροχο το ενδυματολογικό σύμπαν που συστήνουν η Miuccia Prada και ο Raf Simons είναι η ιδέα ότι κάτι πραγματικά φρέσκο και διαφορετικό κρύβεται κάθε φορά που ένα από τα μοντέλα τους εμφανίζεται στο runway. Την ίδια στιγμή, όλα μοιάζουν τόσο οικεία, σε κάνουν τόσο εύκολα να πεις  "αυτό θα το φορούσα", "αυτό το θέλω στη ντουλάπα μου". H Prada είναι ο ασφαλής τρόπος να πειραματίζεσαι, ο άχαστος τρόπος να δείχνεις ότι ανήκεις στο μέλλον χωρίς να έχει μετακινηθεί ούτε ένα βήμα από τη θέση σου στον παρόν, η ουσία του να παραμένεις επίκαιρος και επιδραστικός αξιοποιώντας το πιο αξιόπιστο "εργαλείο", τη γνώση του παρελθόντος. 

Miuccia Prada - Raf Simons
H Miuccia Prada και ο Raf Simons στη λήξη του show. 

Δείτε το show: