Η Καλιφόρνια είναι η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει τα καλλυντικά που δοκιμάζονται σε ζώα

Ο νέος νόμος έρχεται στην Καλιφόρνια μόλις λίγους μήνες μετά μετά την απαγόρευση της πώλησης και της παραγωγής νέων προϊόντων από γούνα.

Από την πρώτη Ιανουαρίου 2020 είναι σε ισχύ ο νόμος στην Καλιφόρνια που απαγορεύει την παραγωγή, την πώληση ή την εισαγωγή προϊόντων ομορφιάς, τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Πρόκειται για την πρώτη πολιτεία της Αμερικής που κατάφερε να περάσει το συγκεκριμένο νόμο, γνωστό και ως Τhe California Cruelty-Free Cosmetics Act, οι παραβάτες του οποίου θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν μέχρι τα 5.000 δολάρια. Πρόκετια για ένα νόμο, που επιβεβαιώνει την πρόβλεψη πως τα καλλυντικά χωρίς πειράματα σε ζώα θα αποτελούν τον κανόνα στα beauty counters σε όλον τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον εν λόγω νόμο εμπίπτουν τόσο τα προϊόντα μακιγιάζ, όσο και εκείνα που σχετίζονται με την περιποίηση της επιδερμίδας και των μαλλιών. Σύμφωνα με το νόμο, τόσο το ίδιο το προϊόν, όσο και τα μεμονωμένα συστατικά του δεν θα πρέπει να δοκιμάζονται σε ζώα. 

"Τα cruelty-free καλλυντικά κάνουν καλό στις επιχειρήσεις, είναι ακίνδυνα για τους ανθρώπους και δεν πληγώνουν τα ζώα", δήλωσε η πολιτικός Cathleen Galgiani, όταν της ζητήθηκε η γνώμη της σχετικά με το νόμο. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την πώληση προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα το 2013, ενώ το ίδιο έχουν κάνει και πολλές χώρες του κόσμου, όπως το Ισραήλ, η Ινδία και η Νορβηγία. Ο νέος νόμος έρχεται στην Καλιφόρνια μόλις λίγους μήνες μετά μετά την απαγόρευση της πώλησης και της παραγωγής νέων προϊόντων από γούνα, αλλά και την επακόλουθη απόφαση πολλών μεγάλων οίκων μόδας, όπως οι Gucci, Versace, Burberry, Armani, Ralph Lauren, Michael Kors και Vivienne Westwood να μην χρησιμοποιήσουν ξανά αληθινή γούνα στις συλλογές τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ