Τα λάθη που κάνετε στο μπάνιο και καταστρέφετε δέρμα και μαλλιά

Γίνεται να κάνεις μπάνιο με λάθος τρόπο; Λοιπόν, γίνεται.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Δερματολόγοι αποκαλύπτουν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνετε στο μπάνιο. Διαβάστε παρακάτω πώς θα απολαμβάνετε το ντους σας χωρίς να κάνετε κακό στο δέρμα και στα μαλλιά σας.

7 λάθη που κάνετε στο μπάνιο:

Τρίβετε το δέρμα του κρανίου με τα νύχια

Ένα καλό τρίψιμο του κρανίου μπορεί να είναι αναζωογονητικό, αν όμως χρησιμοποιείτε τα νύχια σας, κάνετε στην πραγματικότητα περισσότερο κακό παρά καλό. "Τα νύχια σας μπορεί να γδάρουν το δέρμα, ακόμη και να προκαλέσουν ξεφλούδισμα", λέει η Sandy Johnson, MD, από την Johnson Dermatology. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τις άκρες των δαχτύλων σου για να σχηματιστεί αφρός. Είναι επίσης σημαντικό να μην τρίβετε επιθετικά τα μαλλιά σας ανάμεσα στα χέρια σου, μια κακή συνήθεια που μπορεί να τους προκαλέσει φθορά και ψαλίδα.

Το σαπούνι σσε δεν περιέχει κάποιο ενυδατικό

"Τα σαπούνια-μπάρες χωρίς κάποιο ενυδατικό παράγοντα, όπως και πολλά αντιβακτηριακά αποσμητικά σαπούνια, μπορεί πραγματικά να ξηράνουν το δέρμα μας", λέει η Mona Gohara, MD, από την Advanced Dermcare.

Το ντους σας είναι πολύ ζεστό και πολύ παρατεταμένο

Δεν θα σας πούμε να κάνετε παγωμένο ντους χειμώνα καλοκαίρι, αλλά μην το παρακάνετε και με το ζεστό νερό. "Συνήθως, ειδικά τους κρύους μήνες, πολλοί άνθρωποι κάνουν πολύ ζεστά και πολύ παρατεταμένα ντους. Αυτό απομακρύνει από το δέρμα τα φυσικά έλαια και λιπίδια, τα οποία φυλακίζουν την υγρασία στο δέρμα και το διατηρούν ενυδατωμένα", λέει η Dr. Gohara.

Δεν περιποιείστε το δέρμα του κρανίου σας

Οι περισσότερες απλώνουμε το conditioner στις άκρες των μαλλιών. Όμως η Dr. Johnson συμβουλεύει να απλώνεις conditioner σε όλο το μήκος τους, από τις ρίζες μέχρι τις άκρες. Το conditioner ενυδατώνει το δέρμα του κεφαλιού σας, αποτρέποντας τη φαγούρα και την ξηροδερμία.

Τρίβετε το σώμα σας όσο πλένεστε

"Συχνά γινόμαστε πολύ επιθετικοί με τη λούφα και το σφουγγάρι", λέει Dr. Gohara. "Δεν θα σε συμβούλευα να τρίβεις το δέρμα σου με τη λούφα επειδή είναι σκληρή και μπορεί να αφαιρέσει το προστατευτικό φράγμα του δέρματος". Η ίδια συστήνει να χρησιμοποιούμε ένα βαμβακερό σφουγγάρι για μωρά και να το γλιστράμε απαλά στο δέρμα με το ελάχιστο δυνατό τρίψιμο. Η Dr. Johnson λέει πως και το να πλένεστε χρησιμοποιώντας το χέρι σας είναι επίσης μια χαρά, αν όμως θέλετε να χρησιμοποιείτε λούφα ή σφουγγάρι να το αλλάζετε πολύ τακτικά για αν αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων.

Δεν ξεπλένεστε αρκετά καλά

Είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι έχετε ξεβγάλει εντελώς όλο το σαπούνι και το σαμπουάν, από το σώμα και τα μαλλιά, λέει η Dr. Johnson. Τα υπολείμματα προϊόντων μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικούς ερεθισμούς και φραγμένους πόρους, που μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Προλάβετε την εμφάνιση ακμής στην πλάτη ξεβγάζοντας τα μαλλιά σας με το κεφάλι γερμένο στο πλάι, ώστε το σαμπουάν και το conditioner να κυλήσουν μακριά από σώμα σας.

Καθυστερείτε να απλώσετε ενυδατική

Η καλύτερη στιγμή για να ενυδατώσετε το δέρμα σας είναι αμέσως αφού σκουπιστείτε, όταν το δέρμα σας ακόμη νωπό. "Εκμεταλλευτείτε το άνοιγμα των πόρων από τη θερμοκρασία του ντους και την υγρασία του μπάνιου και απλώστε την ενυδατική σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε", λέει η Dr. Gohara. "Η κρέμα εισχωρεί περισσότερο στο δέρμα σας όταν είναι λίγο νωπό και κλειδώνει την υγρασία".

Πηγή: Shape.gr