Τα προβλήματα υγείας που μεταφράζονται σε γκρίζα μαλλιά

Πότε και γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά, το σωστό καμουφλάρισμα αν δεν θέλετε να τα αφήσετε φυσικά και όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Στα θυλάκια της τρίχας βρίσκονται τα κύτταρα χρωστικών ουσιών που συνθέτουν τη μελανίνη, μια χημική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους. Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, αυτά τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Χωρίς χρωστική ουσία, τα νέα μαλλιά που αναπτύσσονται έχουν διάφορες αποχρώσεις του γκρι, του ασημί και τελικά του λευκού. Μόλις ένα θυλάκιο σταματήσει να παράγει μελανίνη, δεν θα ξαναφτιάξει και τρίχες με χρώμα.

Πότε και γιατί συμβαίνει

Μπορεί μια γυναίκα να κατηγορεί την αγχωτική της δουλειά ή τα απείθαρχα έφηβα παιδιά της για τις γκρι τρίχες της. Ωστόσο είναι κυρίως τα γονίδια που υπαγορεύουν πόσο νωρίς και πόσο γρήγορα γκριζάρουν τα μαλλιά. Έτσι, αν κάποιος από τους γονείς της είχε ένα κεφάλι γεμάτο γκρίζα μαλλιά στα 30 του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί και με την ίδια.

Τι είναι το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών;

Μερικοί άνθρωποι γκριζάρουν 10 ή περισσότερα χρόνια νωρίτερα από ό, τι ο μέσος όρος. Πρόωρο είναι για τους μικρότερους από:

20 ετών, αν είναι λευκοί

25 ετών, αν είναι Ασιάτες

30 ετών, αν είναι Αφροαμερικανοί

Τα προβλήματα υγείας μεταφράζονται σε γκρίζα μαλλιά;

Θα μπορούσαν. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Έλλειψη βιταμίνης Β12

Ορισμένες σπάνιες, κληρονομικές παθήσεις του όγκου

Νόσο του θυρεοειδούς

Λεύκη, μια κατάσταση που καταστρέφει τα κύτταρα που συνθέτουν τις χρωστικές ουσίες στο τριχωτό της κεφαλής

Γυροειδής Αλωπεκία που προκαλεί τριχόπτωση (κυρίως των τριχών με χρώμα).

Το άγχος προκαλεί γκριζάρισμα τριχών;

Όχι άμεσα. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση η οποία θα κάνει τα μαλλιά να πέφτουν περίπου τρεις φορές γρηγορότερα από το κανονικό. Είναι πιθανό όταν τα μαλλιά ξαναμεγαλώσουν, να είναι γκρίζα αντί για το αρχικό τους χρώμα.

Ένας μύθος για τα γκρίζα μαλλιά

Υπάρχει μια παλιά θεωρία που λέει πως αν κάποιος αφαιρέσει μια γκρι τρίχα, θα ξαναφυτρώσουν τρεις στη θέση της, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Και πάλι όμως, δεν πρέπει να αφαιρούνται-τραβιούνται τα γκρι μαλλιά: Το τράβηγμα μπορεί να βλάψει τα θυλάκια τόσο πολύ, που να μην μεγαλώνουν πλέον τα μαλλιά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα τα κάνει να μοιάζουν λεπτά και αραιά.

Οι γκρίζες τρίχες είναι διαφορετικές;

Οι γκρι τρίχες είναι λεπτότερες από τα μαλλιά με φυσικό χρώμα, επειδή η επιφάνειά τους είναι πιο λεπτή. Τα μαλλιά χρειάζονται αυτή τη φυσική προστασία από το νερό, τις υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο, την υγρασία, τις χημικές ουσίες και τα μηχανήματα θερμότητας. Χωρίς αυτό το φράγμα, τα μαλλιά χάνουν νερό. Έτσι οι γκρι τρίχες φαίνονται ξηρές και εύθραυστες.

Η ενυδάτωση και τα έλαια μαλλιών μπορούν να βοηθήσουν με τα θαμπά, ξηρά γκρίζα μαλλιά. Τα προϊόντα κατά του φριζαρίσματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Η θερμότητα και το φως από τους λαμπτήρες ή τον ήλιο μπορούν να "λευκαίνουν" τα γκρίζα μαλλιά και να τα κάνουν να φαίνονται κίτρινα.

Καμουφλάζ χωρίς βαφή

Αν μια γυναίκα έχει μόνο μερικές γκρίζες τρίχες, μπορεί να τις κρύψει αν σκεφτεί δημιουργικά. Μπορεί να φορέσει μια όμορφη κορδέλα ή αν έχει μακριά μαλλιά, να τα μαζέψει σε ένα up-do για να κρύψει τις γκρίζες ρίζες.

Ή με βαφή

Είτε μόνη με μια βαφή από το φαρμακείο, είτε στο κομμωτήριο, είναι και η βαφή μια καλή επιλογή. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται η χρήση προϊόντων σχεδιασμένων για γκρίζα μαλλιά. Η μόνιμη βαφή θα καλύψει καλύτερα τις επίμονες ρίζες από το ημιμόνιμο χρώμα.

Φυτική κάλυψη

Σε περίπτωση ανησυχίας για τη φθορά από χημικές βαφές, υπάρχει και η επιλογή χρήσης φυσικής βαφής. Οι χρωστικές ουσίες σε σκόνη από τα φύλλα του φυτού χέννας μπορούν να λειτουργήσουν καλά για να καμουφλάρουν τις γκρίζες ρίζες.

Ακολουθώντας τη φύση

Υπάρχει πάντα και η επιλογή μια γυναίκα να αφήσει τα μαλλιά της να γκριζάρουν με χάρη ενώ μεγαλώνει.

Η σημασία του σωστού κουρέματος

Ένα υπέροχο κούρεμα με πολύ στιλ και η τακτική περιποίηση των μαλλιών κάθε 6-8 εβδομάδες στο κομμωτήριο, μπορούν φυσικά να βοηθήσουν. Οι γυναίκες που είναι 100% γκριζομάλλες, συχνά προτιμούν να διατηρούν τα μαλλιά τους κοντά.

Πηγή: Shape.gr