Η επιστήμη αποκαλύπτει το μυστικό για πραγματικά λαμπερή επιδερμίδα

Μια νέα έρευνα επιβεβαίωσε τη σχέση ύπνου και λαμπερής επιδερμίδας.

Η επιστήμη επιβεβαίωσε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό: Ο καλός ύπνος είναι το κλειδί για λαμπερή επιδερμίδα.

Το κολλαγόνο είναι αυτό που κάνει την επιδερμίδα να δείχνει λαμπερή και νεανική. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα κολλαγόνου τείνουν να μειώνονται, οδηγώντας σε πιο αδύνατο δέρμα και περισσότερες ρυτίδες. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Cell Biology, το κολλαγόνο της επιδερμίδας επιδιορθώνεται μόνο ενώ κοιμόμαστε. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχουν δύο παραλλαγές ινών κολλαγόνου: η μία είναι παχύτερη από την άλλη. Ο παχύτερος τύπος διαμορφώνεται μόνιμα σε ηλικία 17 ετών και δεν αλλάζει για το υπόλοιπο της ζωής μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη πλευρά, ο πιο λεπτός "καταρρέει" από το άγχος, την έκθεση στον ήλιο,την ατμοσφαιρική ρύπανση και το αλκοόλ.​​​​​​​ Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος ήταν απαραίτητος για την αναπλήρωση αυτού.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες παρατηρούσαν τις ίνες κολλαγόνου σε ποντίκια κάθε τέσσερις ώρες σε διάστημα δύο ημερών. Διαπίστωσαν ότι όταν τα ποντίκια κοιμήθηκαν, το "λεπτότερο" κολλαγόνο επισκευάστηκε πριν συνδυαστεί με τις άλλες μόνιμες ίνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ