Τι σημαίνει clean beauty;

Φυσικές συνθέσεις στην περιποίηση υπόσχονται ένα ασφαλές μέλλον για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον.

Το clean beauty διαδέχεται το clean eating και δε χρειάζεστε το επώνυμο Paltrow, ένα μόνιμο ραντεβού gua sha ή τα ράφια της κουζίνας σας να είναι γεμάτα φυτικά προϊόντα για να φροντίζετε την επιδερμίδα σας με πιο αγνά και φυσικά συστατικά.

Parabens, φθαλικά άλατα, οξυβενζόνη, τρικλοζάνη, υδροκινόνη, τεχνητά αρώματα, φορμαλδεΰδη, που περιέχουν οι θεραπείες κερατίνης, αιθοξυλιωμένοι παράγοντες, που περιλαμβάνουν πολυαιθυλενογλυκόλες (PEGs), και θειικά άλατα, τα οποία δημιουργoύν αφρό σε προϊόντα όπως το σαμπουάν, είναι μερικές από τις λέξεις που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων ομορφιάς και θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν για ένα καλό ξεκαθάρισμα στο μπουντουάρ μας. Από τα 82.000 συστατικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ομορφιάς, τα 14.000 είναι χημικά και
καρκινογόνες ουσίες. Τι σημαίνει όμως clean και ποιες ετικέτες
μπορείτε να εμπιστευτείτε;

Τι είναι clean;

Οργανικό, green, clean, cruelty free, vegan, υπάρχουν πολλές ετικέτες σε διάφορα προϊόντα και ο FDA δεν έχει ακόμη ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι ορισμοί είναι υποκειμενικοί και συχνά αλλάζουν από εταιρεία σε εταιρεία καθιστώντας σχεδόν αδύνατο το διαχωρισμό τους. Τα clean προϊόντα είναι ασφαλή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη και διαθέτουν ένα μη τοξικό στοιχείο ως βασικό συστατικό και φυτικά ενεργά εκχυλίσματα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως το clean eating απορρίπτει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και επικεντρώνεται στα φυτικά θρεπτικά συστατικά, το ίδιο ισχύει και για το clean beauty, το οποίο περιλαμβάνει προϊόντα που εμπλουτίζουν την επιδερμίδα με τα πιο αγνά συστατικά. Για να θεωρηθεί ένα προϊόν οργανικό, πρέπει το 95% των συστατικών της σύνθεσής του να προέρχεται από βιολογικές καλλιέργειες και να έχει σχετική πιστοποίηση, η οποία όμως είναι ακριβή και έτσι πολλές μικρότερες εταιρείες αναφέρουν τα βιολογικά συστατικά στη συσκευασία τους χωρίς την απαραίτητη σφραγίδα. Τα προϊόντα ομορφιάς που δεν περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα ή συστατικά που προέρ-χονται από ζώα ονομάζονται vegan. Τα πιο συνηθισμένα μη vegan συστατικά, όμως, που περιέχονται σε clean προϊόντα είναι το κερί μέλισσας, το μέλι και η λανολίνη.

Πολλοί ταυτίζουν τα vegan με τα clean, αλλά αυτό είναι λάθος, καθώς ένα προϊόν μπορεί να είναι vegan και να εξακολουθεί να περιέχει χημικά συστατικά. Cruelty free είναι τα προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους ή και πριν από την πώληση. Επίσης, σημαίνει ότι συστατικά που προέρχονται από ζώα, όπως οι φυσικές τρίχες των πινέλων μακιγιάζ, δεν εξήχθησαν εις βάρος ενός ζώου. Τα green προϊόντα είναι εκείνα που δε βλάπτουν το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένα αντηλιακό που είναι ασφαλές για τη βιωσιμότητα των υφάλων με βιοδιασπώμενη συσκευασία θα φέρει την ετικέτα green.Ωστόσο, αυτός είναι ένας εξαιρετικά γενικός όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για οποιοδήποτε προϊόν ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους πόρους του πλανήτη.

Βιωσιμότητα

Tα green προϊόντα συνήθως ταυτίζονται με την έννοια της βιωσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά του προϊόντος, ο τρόπος με τον οποίο προέρχονται αυτά αλλά και η ίδια η συσκευασία του δεν πρέπει να είναι επιβλαβή για τον πλανήτη. Όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε προϊόν, τα συστατικά του εισέρχονται στο δίκτυο νερού μέσω της αποχέτευσης, όπως τα μικροσφαιρίδια απολέπισης και συντηρητικά όπως το BHA, τα οποία επηρεάζουν την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Να διευκρινίσουμε ότι βιώσιμες συσκευασίες είναι οι γυάλινες, οι βιοδιασπώμενες και οι ανακυκλώσιμες.

Νέες Συνθέσεις

Για κάποια προϊόντα όπως η ενυδατική κρέμα, που παραμένει στην επιδερμίδα όλη την ημέρα, ή το γαλάκτωμα σώματος, που καλύπτει μεγάλη επιφάνεια της επιδερμίδας, καλό θα ήταν να προτιμήσετε clean προϊόντα ομορφιάς. Ξεκινήστε αντικαθιστώντας ό,τι χρησιμοποιείτε καθημερινά, όπως το αντηλιακό, το σαπούνι χεριών και το αποσμητικό, και στη συνέχεια επιλέξτε clean σαμπουάν και μαλακτικό μαλλιών, ακόμα και προϊόντα μακιγιάζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάσκα με πέταλα τριαντάφυλλου, Rose Face Mask, Fresh (Sephora)

Μάσκα με πέταλα τριαντάφυλλου, Rose Face Mask, Fresh (Sephora)

Λάδι προσώπου με έλαιο φραγκόσυκου, Revival Day Face Oil, Opuntia (opuntialuxuryoils.com)

Λάδι προσώπου με έλαιο φραγκόσυκου, Revival Day Face Oil, Opuntia (opuntialuxuryoils.com)

Essence με 30 εκχυλίσματα βοτάνων Active Treatment Essence,Vintner’s Daughter (vintnersdaughter.com)

Essence με 30 εκχυλίσματα βοτάνων Active Treatment Essence,Vintner’s Daughter (vintnersdaughter.com)

Ενυδατική κρέμα με μανιτάρι reishi, Adaptogen Deep Moisture Cream, Youth To The People (Sephora)

Ενυδατική κρέμα με μανιτάρι reishi, Adaptogen Deep Moisture Cream, Youth To The People (Sephora)

Λάδι φροντίδας με έλαιο τριαντάφυλλου, Rosehip BioRegenerate Oil, Pai (Sephora)

Λάδι φροντίδας με έλαιο τριαντάφυλλου, Rosehip BioRegenerate Oil, Pai (Sephora)