Κατακράτηση υγρών στο πρόσωπο | Γιατί συμβαίνει και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Ξυπνάτε "πρησμένη" το πρωί και αυτό σας χαλάει τη διάθεση; Μάθετε σε τι μπορεί να οφείλεται η κατακράτηση υγρών στο πρόσωπο και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό.

Το πρησμένο πρόσωπο το πρωί είναι μια συνέπεια της κατακράτησης υγρών, η οποία μπορεί να συνδέεται με διάφορους παράγοντες, από ένα πρόβλημα υγείας που δεν γνωρίζετε μέχρι τη διατροφή σας.

Γιατί ξυπνήσατε πρησμένη; Τι μπορεί να φταίει;

Ο ύπνος

Για πολλούς ανθρώπους, το πρωινό πρήξιμο στο πρόσωπο συνδέεται με μια φυσιολογική κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και μπορεί το πρήξιμο να είναι πιο έντονο εάν έχεις κοιμηθεί πολύ λίγο ή πολλές ώρες. Επίσης, η θέση του ύπνου, π.χ. αν κοιμάστε μπρούμυτα, μπορεί να επιδεινώνει την κατακράτηση υγρών στο πρόσωπο. Συνήθως το πρήξιμο υποχωρεί όταν σηκώνεστε και αρχίζετε να δραστηριοποιείστε.

Το μακιγιάζ

Εάν κοιμηθείτε χωρίς να έχετε αφαιρέσει το μακιγιάζ, μπορεί να προκληθεί μια δερματική αντίδραση που ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό ή οίδημα στο πρόσωπο και τα μάτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας, εάν όμως τα συμπτώματα είναι σοβαρά, π.χ. δυσκολεύεστε να ανοίξετε τα μάτια σας, θα χρειαστεί να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας.

Το φαγητό σου

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών το βράδυ μπορεί να έχει ως συνέπεια την αυξημένη κατακράτηση υγρών το πρωί. Γενικά, όσο περισσότερο αλάτι έχει το φαγητό σας τόσο αυξάνεται η κατακράτηση υγρών στο σώμα σας. Η αύξηση του νατρίου στον οργανισμό συνήθως μας προκαλεί δίψα, και πίνουμε περισσότερα υγρά, το σώμα όμως δεν τα διώχνει μέσω της ούρησης. Τα υγρά αυτά συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάμεσά τους και στο πρόσωπο.

Το αλκοόλ

Εάν πιείτε λίγο παραπάνω το βράδυ, το πρωί θα ξυπνήσετε με πρησμένο πρόσωπο. Το αλκοόλ προκαλεί αυξημένη διούρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια ήπια αφυδάτωση. Αντιδρώντας, το σώμα συγκρατεί νερό σε όποια σημεία μπορεί, ανάμεσά τους και στο πρόσωπο.

Η φάση του κύκλου

Όταν περιμένετε περίοδο είναι αναμενόμενο να κάνεις κατακράτηση υγρών στο σώμα και το πρόσωπο.

Μια λοίμωξη στα ιγμόρια

Ένα πρησμένο πρόσωπο το πρωί μπορεί να είναι ένδειξη ιγμορίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από το πρήξιμο μπορεί να νιώθετε πόνο στο πρόσωπο και ευαισθησία στο δέρμα, πονοκέφαλο, πυρετό και βουλωμένη μύτη.

Πώς θα αποφύγετε το πρήξιμο στο πρόσωπο

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί η κατακράτηση υγρών στο πρόσωπο να συνδέεται με κάποια συνήθειά σου, ιδανικά μειώστε την όσο γίνεται. Το πλύσιμο του προσώπου με κρύο νερό θα βοηθήσει επίσης ενώ εάν έχετε ξυπνήσει με πρησμένα μάτια μπορείτε να κάνεις χλιαρές κομπρέσες με αραιωμένο καφέ φίλτρου, χρησιμοποιημένα σακουλάκια τσαγιού ή με χαμομήλι.

Πηγή: Shape.gr