Ρετινόλη | 5 μύθοι για την diva του skincare που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Το Νο.5 θα σας εκπλήξει.

Έχει πολλές παρενέργειες, ακόμα περισσότερα "πρόσωπα", είναι ακριβή και παρ' όλα αυτά δοξάζεται διαρκώς από δερματολόγους και beauty editors για τις πολύτιμες ιδιότητές της. Ο λόγος για τη ρετινόλη, τη diva του skincare, η οποία αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα buzz-worthy ενεργά συστατικά. Η αύξηση της δημοτικότητάς της μεταξύ των skintellectuals, προκάλεσε ωστόσο και τη δημιουργία πολλών μύθων γύρω από το όνομά της. Ακολουθούν οι 5 πιο διαδεδομένοι, που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε σήμερα κιόλας:

Ρετινόλη | 5 μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Μύθος #1 | Η ρετινόλη κάνει απολέπιση

Η ρετινόλη επιταχύνει το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων, κάτι το οποίο αποτρέπει τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως κάνει απολέπιση, όπως τα AHA ή τα BHA, τα οποία σπάνε τα δεσμά που κρατούν τα νεκρά κύτταρα ενωμένα. Το αποτέλεσμα πάντως είναι πάνω κάτω ίδιο, με την επιδερμίδα να δείχνει και στις δύο περιπτώσεις πιο λεία και λαμπερή.

Μύθος #2 | Η ρετινόλη δεν μπορεί να συνδυαστεί με βιταμίνη C

Διαβάστε Επίσης

Στο παρελθόν πολλοί δερματολόγοι υποστήριζαν ότι η ρετινόλη δεν μπορεί να συνδυαστεί με τη βιταμίνη C, λόγω της ασταθούς φύσης της τελευταίας. Πλέον ωστόσο πολλά προϊόντα περιέχουν βιταμίνη C σε σταθεροποιημένη μορφή (συχνά λόγω του συνδυασμού της με τo φερουλικό οξύ και τη βιταμίνη E), γεγονός που αποτρέπει τη μείωση της αποτελεσματικότητάς της από το συνδυασμό με ρετινόλη.

Ο μόνος λόγος που ίσως συνιστάται ακόμα να αποφεύγεται ο συνδυασμός τους είναι για την πιθανότητα εμφάνισης ερεθισμού. Η πιο ασφαλής επιλογή πάντως εξακολουθεί να είναι η εφαρμογή ενός προϊόντος με βιταμίνη C το πρωί, και η εφαρμογή ενός προϊόντος με ρετινόλη το βράδυ.

Μύθος #3 | Η εφαρμογή ρετινόλης έχει πάντα παρενέργειες

Είναι αλήθεια: Η εφαρμογή ρετινόλης συνοδεύεται συχνά από παρενέργειες, όπως ευαισθησία, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα. Όχι όμως πάντα. Η εμφάνιση τυχόν παρενεργειών εξαρτάται από την αντοχή της επιδερμίδας, τον τύπο της, την περιεκτικότητα ρετινόλης του προϊόντος, αλλά και τη συχνότητα εφαρμογής.

Μύθος #4 | Η ρετινόλη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή γύρω από τα μάτια

Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι η πιο ευαίσθητη όλου του προσώπου, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να "αντέξει" τη ρετινόλη. Για την καταπολέμηση των σημαδιών γήρανσης στην περιοχή, όπως το πόδι της χήνας, εμπιστευτείτε φόρμουλες με ρετινόλη, ειδικά σχεδιασμένες για εφαρμογή γύρω από τα μάτια.

Μύθος #5 | Η ρετινόλη είναι ιδανική μόνο για τις ώριμες επιδερμίδες

Μπορεί η ρετινόλη να θεωρείται το gold standard της αντιγήρανσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η εφαρμογή της ενδείκνυται μόνο στις ώριμες επιδερμίδες. Η βιταμίνη Α συστείνεται πολύ συχνά από τους δερματολόγους τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης πρόωρων σημαδιών γήρανσης σε νεότερες ηλικίες, όσο και για την καταπολέμηση της ακμής.

Διαβάστε Επίσης