Πώς να αντιμετωπίσετε τις ορμονικές αλλαγές στην επιδερμίδα σας

Όταν τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, αλλάζει και η εικόνα της επιδερμίδας.

Από τις πιο μικρές διακυμάνσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού σου κύκλου μέχρι τις πιο έντονες μεταπτώσεις την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και πριν και κατά την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχολογία και τη διάθεσή σου, αλλά και την επιδερμίδα σου. Οι ορμονικές αυτές αλλαγές ευθύνονται για αρκετές από τις ατέλειες, όπως σπυράκια, ακμή, έντονη ερυθρότητα, ροδόχρους νόσος, υπερμελάγχρωση και καφέ κηλίδες, αλλά και αύξηση της τριχοφυΐας.

Σπυράκια 

Αν εμφανίζονται πριν από την περίοδό σας σπυράκια γύρω από το στόμα και το σαγόνι σου, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζεις ορμονική ακμή. Τις ημέρες πριν από την περίοδο τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, ενώ εκείνα της τεστοστερόνης παραμένουν τα ίδια. Η τεστοστερόνη είναι ένα ανδρογόνο που καθορίζει τα ανδρικά χαρακτηριστικά στην εμφάνισή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει μόνο στους άνδρες.

Όλοι διαθέτουμε ανδρογόνα στον οργανισμό μας και αποτελούν τον κύριο "εχθρό" της αψεγάδιαστης επιδερμίδας, καθώς προάγουν την παραγωγή σμήγματος αλλά και την τριχοφυΐα, κυρίως στην περιοχή της κάτω γνάθου. Όταν λοιπόν παρατηρείται μείωση των οιστρογόνων, τα ανδρογόνα δημιουργούν σπυράκια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr