Ρετινόλη | 5 λόγοι να τη βάλετε σήμερα κιόλας στη ρουτίνα σας

H must προσθήκη στη ρουτίνα σας σε κάθε δεκαετία της ζωής σας.

Η ρετινόλη έφτασε λίγο αργά στο "πάρτι" των προϊόντων περιποίησης ευρείας -τουλάχιστον. Κι όμως κατάφερε να συναρπάσει δερματολόγους, αισθητικούς και skincare aficionados "εκθρονίζοντας" ακόμα και "παλαίμαχους" παίκτες του χώρου, όπως το υαλουρονικό οξύ. Τελικά τι ακριβώς είναι η ρετινόλη και ποιες είναι οι ιδιότητες που την κάνουν τόσο ξεχωριστή;

Τι είναι η ρετινόλη;

Διαβάστε Επίσης

Η ρετινόλη είναι η ενεργή µορφή της βιταµίνης Α και αποτελεί το μόνο συστατικό με αποδεδειγμένη αντιγηραντική δράση. Αφού απορροφηθεί από τον οργανισµό, µετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της ρετινόλης;

1. Η ρετινόλη αυξάνει την κυτταρική ανανέωση, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης κι έτσι με τον καιρό οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές μειώνονται και η επιδερμίδα δείχνει πιο σφριγηλή.

2. Μία από τις πολύ σπουδαίες ιδιότητες της ρετινόλης που λίγοι ωστόσο γνωρίζουν είναι ότι καταπολεμά την ακμή. 

3. Η πανίσχυρη αυτή βιταμίνη επανορθώνει τις κυτταρικές δομές, ελέγχει την παραγωγή σμήγματος και μειώνει σημάδια και δυσχρωμίες.

4. Χάρη στην κερατολυτική δράση της, η ρετινόλη αφήνει την επιδερμίδα αισθητά πιο λαμπερή, λεία και απαλή. 

5. Απαλύνει την όψη των πόρων για μια πιο λεία κι αψεγάδιαστη όψη. 

Ποιες είναι οι παρενέργειες της ρετινόλης;

Μόλις την εντάξετε στη ρουτίνα σας δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε ερεθισμό ή ερυθρότητα στην επιδερμίδα σας ή ακόμα και να βιώσετε τα λεγόμενα "retinol uglies", δηλαδή μια περίοδο που η επιδερμίδα σας να γεμίσει σπυράκια. Καθώς το δέρμα συνηθίζει την ισχύ της, τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν.

Για να τα περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, ξεκινήστε με ένα προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη. Εντάξτε το στη βραδινή ρουτίνα σας μία φορά την εβδομάδα και σταδιακά αυξήστε τη συχνότητα της χρήσης, αλλά και το ποσοστό περιεκτικότητας. Φυσικά μην ξεχνάτε την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας μετά τη ρετινόλη (μπορείτε να την εφαρμόσετε και πριν ακολουθώντας το sandwich method), αλλά και το αντηλιακού το επόμενο πρωί.

Διαβάστε Επίσης