Τελικά χρειαζόμαστε αντηλιακό το χειμώνα;

Πόσο απαιραίτητο είναι το αντηλιακό το χειμώνα και τι πρέπει να προσέχετε.

Τα προϊόντα με SPF βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης το καλοκαίρι. Μόλις όμως η θερμοκρασία πέσει και ο ήλιος ξεκινήσει να κάνει μόνο guest εμφανίσεις μπροστά από τα σύννεφα, οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να λησμονούν την προστασία της επιδερμίδας τους από τις UVA και UVB ακτίνες. Τελικά πόσο απαραίτητο είναι το αντηλιακό το χειμώνα;

Η πικρή αλήθεια

Η επιδερμίδα έχει ανάγκη από καθημερινή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για τις περισσότερες γυναίκες η αντηλιακή προστασία αποτελεί καλοκαιρινή συνήθεια, καθώς θεωρούν πως τις κρύες μέρες του χειμώνα η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας μειώνεται, και έτσι περιορίζονται οι βλαβερές συνέπειές της στην επιδερμίδα. Η άποψη αυτή όμως είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Οι υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες ευθύνονται τόσο για τη φωτογήρανση όσο και για τον καρκίνο του δέρματος, εξακολουθούν να είναι παρούσες. Η καθημερινή έκθεση- ακόμη και τις μέρες με συννεφιά- στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς προστασία, ευθύνεται άλλωστε, περισσότερο από την ηλιοθεραπεία, για το 80% των σημαδιών γήρανσης στην επιδερμίδα. Κατά συνέπεια, η καθημερινή αντηλιακή προστασία από τα νεανικά χρόνια είναι η πιο ουσιαστική κίνηση κατά της πρόωρης γήρανσης.

UVA vs UVB

Το χειμώνα καθώς οι UVB εξασθενούν, θεωρείται επιτακτική η προστασία από τις UVA, τις ακτίνες που ευθύνονται για τη γήρανση της επιδερμίδας, οι οποίες παραμένουν το ίδιο ισχυρές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η δύναμή τους είναι τόσο μεγάλη μάλιστα που μπορούν να φτάσουν στο "θύμα" τους, ακόμη και αν αυτό βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να διαπεράσουν τα τζάμια του γραφείου, του σπιτιού ή του αυτοκινήτου και να προκαλέσουν φθορές στην επιδερμίδα

Ανάγκη για έξτρα προστασία

Στις χαμηλές θερμοκρασίες το δέρμα τείνει να χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρότητα, αίσθηση τραβήγματος, κοκκινίλες και ερεθισμούς, γεγονός που το κάνει πραγματικά ευάλωτο απέναντι σε εξωτερικούς εχθρικούς παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, οι θεραπείες με χημικά peeling, οξέα φρούτων και ρετινόλη, που τείνουν να είναι πολύ δημοφιλείς μετά το τέλος του καλοκαιριού για την απομάκρυνση των κηλίδων συμβάλλουν στην αύξηση της ευαισθησίας της επιδερμίδας. Ένα αντηλιακό με φίλτρα ευρέος φάσματος είναι το πλέον κατάλληλο προϊόν για τη σωστή προστασία του. 

Πλεονεκτήματα

Η καθημερινή χρήση αντηλιακού αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλεί η υπερέκθεση του στον ήλιο, ενώ μειώνει σημαντικά και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, προστατεύει την επιδερμίδα από τη φωτοευαισθησία την οποία μπορεί να προκαλέσει η βραδινή χρήση προϊόντων με ρετινόλη ή οξέα φρούτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ