Κεφάλαιο απολέπιση | Πότε γίνεται επικίνδυνη;

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται και ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής απολέπισης της επιδερμίδας.

Τι θα κάνατε για να αποκτήσετε την τέλεια επιδερμίδα των φιλτραρισμένων μοντέλων του Instagram; Μήπως θα κάνατε ένα από τα μεγαλύτερα αποπίματα στο χώρο της ομορφιάς και θα κάνατε μανιωδώς απολέπιση προκειμένου να αποκαλυφθεί η περίφημη λάμψη που είστε σίγουρη ότι τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα κρύβουν; Ένα καλό απολεπιστικό προϊόν σίγουρα must στο skincare νεσεσέρ μας, ωστόσο η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες φθορές στην επιδερμίδα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της απολέπισης

Η σωστή συχνότητα χρήσης ενός scrub μπορεί να βοηθήσει κάθε γυναίκα να αποκτήσει τη λαμπερή επιδερμίδα που επιθυμεί. Καθώς η επιδερμίδα γίνεται όλο και πιο ώριμη, οι ρυθμοί ανανέωσης των κυττάρων φθίνουν, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι η επιδερμίδα να δείχνει θαμπή και να έχει ανομοιόμορφη όψη. Η χρήση ενός ήπιου απολεπιστικού προϊόντος μπορεί να βοηθήσει με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και τη διατήρηση της λάμψης της επιδερμίδας. Επιπλέον, η απολέπιση διευκολύνει τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων περιποίησης να διεισδύσουν ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα, ενώ παράλληλα τονώνει τη μικροκυκλοφορία και συμβάλλει στην καλύτερη οξυγόνωση και θρέψη των κυττάρων.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής απολέπισης

Η υπερβολικά συχνή απολέπιση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό της επιδερμίδας -κυρίως όταν αυτή είναι ευαίσθητη- και την πρόκληση προβλημάτων φωτοευαισθησίας. Όσον αφορά την ώριμη επιδερμίδα, η συχνή χρήση ενός scrub μπορεί να την απογυμνώσει από τα απαραίτητα φυσικά της έλαια, κάτι το οποίο μπορεί τελικά να επιβραδύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης και συμβάλλοντας στη σταδιακή λέπτυνση της επιδερμίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συχνή απολέπιση μπορεί επίσης να κάνει την επιδερμίδα να έχει υφή χαρτιού, καθώς ο προστατευτικός φραγμός της θα έχει καταστραφεί εντελώς και δεν θα μπορεί να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία.  Επιπλέον, η διαταραχή του προστατευτικού φραγμού μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή σμήγματος, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τα βακτήρια με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να είναι πιο επιρρεπής στη λιπαρότητα και την ακμή.

Πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται απολέπιση της επιδερμίδας;

Η απολέπιση της επιδερμίδας καλό είναι να γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο scrub.

Μήπως κάνετε απολέπιση πιο συχνά απ' ό,τι νομίζετε;

Είναι πολύ πιθανό να κάνετε υπερβολική απολέπιση εν αγνοία σας. Πολλά προϊόντα αν και δεν διαφημίζονται ως απολεπιστικά, μπορεί να περιέχουν συστατικά, όπως η ρετινόλη και τα οξέα φρούτων, που έχουν απολεπιστικές ιδιότητες. Γι’ αυτό κρίνεται πολύ σημαντική η σωστή ανάγνωση των συστατικών κάθε προϊόντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ