Πώς αντιμετωπίζονται οι κηλίδες στο δέρμα και στα χέρια;

Οι κηλίδες μπορεί να είναι αποτέλεσμα γήρανσης ή αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία. Ξέρετε πώς προλαμβάνονται και πώς αντιμετωπίζονται;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Αν σας ζητούσαμε να μαντέψετε ποια σημάδια γήρανσης ενοχλούν περισσότερο τις γυναίκες, σίγουρα θα λέγατε… οι ρυτίδες. Κι όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα σημάδια που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των γυναικών. Πρόκειται για τις κηλίδες στο δέρμα, κυρίως στα χέρια, το πρόσωπο και τον λαιμό.

Ποιος είναι ο λόγος που δημιουργούνται οι κηλίδες; Μπορούμε να τις προλάβουμε; Πώς αντιμετωπίζονται; Ο Dr. Τζερμιάς, εξειδικευμένος δερματολόγος στα LASER και επιστημονικός διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ (Intensive Quality) Skin Clinics, δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Τι είναι οι κηλίδες στο δέρμα και γιατί δημιουργούνται;

Οι κηλίδες είναι μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να είναι αποτέλεσμα γήρανσης, όπως αυτές στα χέρια, λόγω φυσικής φθοράς των κυττάρων. Συνήθως, όμως, προκαλούνται από την υπερπαραγωγή μελανίνης εξαιτίας της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν μετά από ηλιακό έγκαυμα, από μαύρισμα σε solarium ή από κληρονομική προδιάθεση. Κάποιοι συγχέουν τις κηλίδες με τις πανάδες. Πρόκειται για δύο τύπους μελαγχρωματικών βλαβών με σημαντικές διαφορές στα κλινικά χαρακτηριστικά τους αλλά και στην αιτιολογία εμφάνισής τους. Για παράδειγμα, οι πανάδες είναι πιο ανοιχτόχρωμες και μεγαλύτερες, εμφανίζονται περισσότερο σε γυναίκες και μπορεί να προκύπτουν από ορμονικές διαταραχές.

Υπάρχει πρόληψη για τις κηλίδες;

Οι κηλίδες παρατηρούνται συχνά στο πρόσωπο, τα χέρια, το λαιμό, τα μπράτσα και την πλάτη, δηλαδή σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο και η σωστή αντηλιακή προστασία μειώνουν αισθητά την δημιουργία κηλίδων στο δέρμα. Για τον λόγο αυτό, η εφαρμογή του κατάλληλου αντηλιακού προϊόντος, με βάση τα χαρακτηριστικά του δέρματος και τον βαθμό ευαισθησίας του, θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή συνήθεια, ανεξαρτήτως εποχής.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Μόλις εντοπιστούν στο δέρμα, οι κηλίδες θα πρέπει να θεραπευθούν έγκαιρα, γιατί όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ μεγαλώνουν και πληθαίνουν. Η συνδυαστική θεραπεία κηλίδων με LASER έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις μελαγχρωματικών βλαβών. Αρκεί να γίνεται από εξειδικευμένο σε LASER δερματολόγο και να χρησιμοποιείται η κατάλληλη συσκευή. Η υψηλή αποτελεσματικότητα της μεθόδου IQ PICO LASER για την θεραπεία όλων των μελαγχρωματικών βλαβών οφείλεται στην εξαιρετικά σύντομη διάρκεια των παλμών του υπερσύγχρονου LASER αλλά και στον τρόπο εφαρμογής του. Η φωτοακουστική του ενέργεια δρα με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια στην συσσωρευμένη μελανίνη και την θρυμματίζει σε απειροελάχιστα σωματίδια, που αποβάλλονται από το δέρμα με φυσικό τρόπο. Η διαδικασία δεν απαιτεί αποθεραπεία κι έτσι είναι άμεση η επιστροφή στην εργασία και στις άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Τι πρέπει να κάνουμε αν εμφανιστούν κηλίδες στο δέρμα μας;

Αν εμφανιστούν στο δέρμα κηλίδες, η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη, καθώς οι κηλίδες δεν είναι πάντα ένα απλό θέμα. Αν και τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνες για την υγεία, υπάρχει περίπτωση μια σκούρα κηλίδα στο δέρμα να είναι προκαρκινικό ή καρκινικό σημάδι, που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Info: IQ Skin Clinics, www.iqskinclinics.com, www.tzermias.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ