Gyrotonic | Μήπως είναι η καλύτερη μορφή άσκησης;

Δεν είναι γιόγκα ούτε Πιλάτες και μπορεί να αλλάξει ακόμη και τον τρόπο που ζείτε.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το γόνατό μου με παιδεύει τρία χρόνια τώρα. Μια ρήξη έξω μηνίσκου, την οποία φροντίζω να υποστηρίζω με συστηματική άσκηση, μου χτυπάει καμπανάκι κάθε φορά που χάνω το γυμναστήριο για πάνω από τρεις συνεχόμενες μέρες, όσες δηλαδή χρειάζεται ο τετρακέφαλός μου για να χαλαρώσει ελαφρώς. Διαβάζοντας για το σύστημα Gyrotonic®, αποφάσισα να επισκεφθώ τον Jackson Kellogg, master trainer της μεθόδου, και να κάνω ένα δοκιμαστικό μάθημα.

"Το όνομα της μεθόδου είναι ελληνικό" μου λέει. "Βγαίνει από τις λέξεις "γύρος” και "τόνωση”. Ιδρύθηκε από τον Juliu Horvath και είναι ένα πρωτοποριακό και αποτελεσματικό σύστημα με ασκήσεις βασισμένες στη φιλοσοφία της γιόγκα, της κολύμβησης αλλά και του μπαλέτου, του τάι τσι και της ενόργανης γυμναστικής. Η μοναδικότητα του συστήματος έγκειται στο ότι δυναμώνει, ενώ ταυτόχρονα διατείνει όλο το σώμα, αυξάνει το εύρος της κίνησης και αναπτύσσει το συντονισμό".

Το Gyrotonic Expansion System, ένα ειδικά σχεδιασμένο ξύλινο όργανο που επινόησε ο Horvath και πάνω στο οποίο γίνονται πολλές από τις ασκήσεις, αποσυμπιέζει όλες τις αρθρώσεις, καθώς το σώμα κινείται σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις, με έμφαση στη ροή και την αναπνοή, με εναλλασσόμενη ένταση, ταχύτητα, εύρος και ρυθμό. "Το ζητούμενο είναι η κινητοποίηση και η ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης, καθώς μέσω αυτής ενεργοποιείται και επανεκπαιδεύεται το νευρικό μας σύστημα" μου εξηγεί ο Jackson.

"Ο τελικός στόχος είναι η κατάκτηση της αρμονίας, δηλαδή η επίτευξη της εσωτερικής δύναμης, της σταθερότητας και της ισορροπίας στο σώμα, στις σκέψεις και στις αισθήσεις".

Για ποιον είναι το Gyrotonic;

Μετά το πρώτο μάθημα ήδη νιώθω διαφορετικά. Το σώμα μου είναι "ξεπιασμένο", οι κινήσεις μου πιο αρμονικές και το γόνατό μου αισθάνομαι σαν να έχει μπει ξανά στη θέση του. Σύμφωνα με τον Juliu, "στόχος είναι να βρεις το σπίτι σου μέσα στο σώμα σου", να γνωρίζεις το χώρο που καταλαμβάνεις, το χώρο μέσα σου αλλά και γύρω σου. Η μέθοδος Gyrotonic αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μία από τις πιο αποτελεσματικές για την αποκατάσταση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, τραυματισμών και χρόνιων μυοσκελετικών προβλημάτων.

Εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτήρια και γραφεία ορθοπεδικών γιατρών, οστεοπαθητικών και χειροπρακτών. Τα μαθήματα γίνονται ατομικά ή σε μικρά γκρουπ από πιστοποιημένο εκπαιδευτή, με σκοπό την κατάλληλη προσέγγιση στις ανάγκες του κάθε συμμετέχοντος.

"Άνθρωποι όλων των ηλικιών και ενδιαφερόντων κάνουν Gyrotonic" λέει ο Jackson. "Fitness freaks, μικρής, μέσης, προχωρημένης ηλικίας, επαγγελματίες αθλητές και χορευτές, άνθρωποι που αγαπούν την κίνηση αλλά και εκείνοι που δεν μπαίνουν εύκολα στη διαδικασία. Εκείνοι που αποκαλώ "movers” βρίσκουν τρόπο να γίνουν καλύτεροι σε ό,τι κάνουν, αφού μέσω του Gyrotonic μαθαίνει κανείς το α-β-γ της κίνησης και συνειδητοποιεί πόσο μακριά μπορεί να πάει το σώμα μας. Οι non movers αλλά και τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται με νέο τρόπο τη θέση τους στο χώρο, αποκτούν ελαστικότητα και χάρη κινήσεων, αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία. Από τον τρόπο που περπατούν μέχρι τις αυτόματες κινήσεις που κάνουν καθημερινά, όλα αλλάζουν. Πολλοί έρχονται ακόμη και μετά το πρώτο μάθημα και μου λένε ότι οι γύρω τους δηλώνουν ότι μοιάζουν πολύ ψηλότεροι!".

Ποια είναι η διαφορά του Gyrotonic από άλλα συστήματα εκγύμνασης;

Σύμφωνα με τον Jackson, το μυστικό είναι ότι δημιουργεί χώρο στις αρθρώσεις και διατηρεί το χώρο αυτόν την ώρα που κινείσαι. Οπότε, κάνεις ενεργητική διάταση, διεύρυνση και ενδυνάμωση την ίδια στιγμή. Δύο ακόμα βασικά χαρακτηριστικά είναι η ρευστότητα και ο συνδυασμός της αναπνοής με την κίνηση. Εκεί που τα περισσότερα είδη γυμναστικής υπακούν σε γραμμικές κινήσεις, το Gyrotonic έχει ένα ασκησιολόγιο με κυκλικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και όλα τα επίπεδα.

• Το αποτέλεσμα είναι πιο ελαστικοί και γραμμωμένοι μύες, περισσότερη δύναμη, αντοχή και απίστευτη χάρη κινήσεων καθώς και στάσης του σώματος.

• Γυμνάζει ταυτόχρονα κάθε σημείο του σώματος.

• Η άσκηση διευρύνει όλο το σώμα και δεν το καταπονεί, παρότι μπορεί να γίνει πολύ αεροβική και έντονη.

• Βελτιώνει σημαντικά όλες τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως αυχενικό, σκολίωση, οσφυαλγίες και δισκοπάθειες, και αποκαθιστά προβλήματα στο μηνίσκο και στα γόνατα, ενώ δυναμώνει τους μυς σε όλο το σώμα.

• Αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει λεμφικά υγρά επιταχύνοντας την απώλεια βάρους.

• Γυμνάζει με ήπιο τρόπο επιμηκύνοντας τους μυς.

• Το σώμα γίνεται λιγότερο επιρρεπές σε τραυματισμούς, καθώς μαθαίνεις να το χρησιμοποιείς με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ποιος είναι ο Jackson Kellogg

Ο Jackson γεννήθηκε στην Αμερική, όπου άρχισε να ασκείται στο Gyrotonic από πολύ μικρή ηλικία. Είναι master trainer Gyrotonic® και Gyrokinesis®. Ο ίδιος ο ιδρυτής της μεθόδου Juliu Horvath έχει επιλέξει τον Jackson ως βοηθό του στη διεξαγωγή των σεμιναρίων εκπαίδευσης δασκάλων ανά τον κόσμο και για να παρουσιάζει τα βίντεο της εκπαιδευτικής σειράς Gyrotonic Expansion System®. Ο Jackson εκπαιδεύει δασκάλους σε πολλές χώρες, σε όλες τις ηπείρους, βοηθώντας τους να τελειοποιήσουν την πρακτική τους. Περισσότερες πληροφορίες στο gyrotonicharmony.com.

Πηγή: Madamefigaro.gr