Μήπως κινδυνεύετε από πρόωρη εμμηνόπαυση;

Ως πρόωρη εμμηνόπαυση θεωρείται η διακοπή της περιόδου πριν την ηλικία των 40 ετών.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι μία κατάσταση υγείας που συζητιέται όλο και συχνότερα. Ο λόγος; Πολλές γυναίκες μπαίνουν σε αυτή τη φάση πριν την ηλικία των 40. Και το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Γιατί δεν πρέπει να αγνοήσετε την πρόωρη εμμηνόπαυση;

Το ξέρατε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών παρουσιάζει πρόωρη εμμηνόπαυση; Και το πρόβλημα σε αυτές τις γυναίκες είναι μεγαλύτερο από την αδυναμία τεκνοποίησης. Οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες για οστεοπόρωση, καρδιαγγειακά νοσήματα, άνοια και κατάθλιψη.

Παράγοντες που οδηγούν στην πρόωρη εμμηνόπαυση

"Όλες οι γυναίκες γεννιούνται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων. Όταν αυτά εξαντλούνται, οι ωοθήκες μας σταματούν να δουλεύουν", εξηγεί η Dr Louise Newman. "Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να μπουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση.

Οικογενειακό ιστορικό: Οι γυναίκες με κληρονομικότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης έχουν αυξημένες πιθανότητες. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, συζητήστε με τον γυναικολόγο σας εάν σκοπεύετε να αναβάλετε την απόκτηση παιδιών ώστε να γνωρίζετε όλα τα ενδεχόμενα.

Υστερεκτομή: Γυναίκες που έχουν υποστεί ολική υστερεκτομή ή αφαίρεση των ωοθηκών μπαίνουν σε φάση εμμηνόπαυσης, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Αυτοάνοσες παθήσεις: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης, τα προβλήματα του θυρεοειδούς και η κοιλιοκάκη, ανήκουν στις παθήσεις που μπορεί να συνδέονται με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Φαρμακευτική εμμηνόπαυση: Γυναίκες που υφίστανται θεραπεία για καρκίνο μπορεί να έχουν οδηγηθεί σε φαρμακευτική διακοπή της έμμηνου ρήσης.

Διατροφή και πρόωρη εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Leeds, η διατροφή σαςμπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Στη μελέτη τους, βρέθηκε πως γυναίκες που έτρωγαν πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως ζυμαρικά και ρύζι, βίωναν συμπτώματα εμμηνόπαυσης 1,5 χρόνο νωρίτερα από γυναίκες με πιο ισορροπημένη διατροφή. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια και όσπρια έχει βρεθεί πως καθυστερεί την πρόωρη έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Πηγή: Shape.gr