3 συμπτώματα εμμηνόπαυσης που δεν πρέπει να δέχεστε ως φυσιολογικά

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν με διαφορετικό τρόπο τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, κάποια όμως δεν χρειάζεται να τα "υπομένουμε".

Η εμμηνόπαυση είναι η φάση στη ζωή κάθε γυναίκας όπου σταματά η έμμηνος ρύση. Είναι επίσης μια περίοδος που προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Άλλες γυναίκες την καλοδέχονται και για άλλες είναι μια… ταλαιπωρία. Ο βασικός λόγος για το δεύτερο είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα οποία μπορεί να είναι ενοχλητικά και να επηρεάζουν την καθημερινότητα αλλά και την προσωπική μας ζωή. Τα καλά νέα είναι πως χρειάζεται να τα αποδεχόμαστε όλα ως φυσιολογικά και απλά να περιμένουμε να υποχωρήσουν. Σήμερα, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να βιώνουμε χωρίς προβλήματα και ενοχλήσεις την εμμηνόπαυση.

Επώδυνη ερωτική επαφή

Η δυσπαρευνία όπως λέγεται ιατρικά είναι ένα από τα πιθανά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Κάποιες γυναίκες το βιώνουν ως πόνο και άλλες ως δυσκολία κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την ερωτική επαφή. Η ένταση μπορεί να διαφέρει, από πόνο μόνο κατά τη διείσδυση έως βαθιά αίσθηση καψίματος ή παλμών που μπορεί να διαρκεί για ώρες μετά.

Γιατί συμβαίνει; Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση προκαλεί ξηρότητα και λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου με αποτέλεσμα τον πόνο κατά την ερωτική επαφή. Και παρότι είναι φυσιολογικό, δεν χρειάζεται να βάλετε στον πάγο την ερωτική σας ζωή. Συζητήστε το με το γιατρό σας χωρίς ταμπού και θα μπορέσει να σας προτείνει τρόπους να νιώσετε πολύ καλύτερα.

Εναλλαγές στη διάθεση

Τη μία στιγμή είστε καλά, την άλλη ξεσπάτε σε κλάματα. Οι εναλλαγές στη διάθεσή σου οφείλονται στις ορμονικές διακυμάνσεις και μπορεί να συνοδεύονται επίσης από πολλά νεύρα, κόπωση ή ακόμη και κατάθλιψη.

Μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο της ζωής σου μπορούν να σας  βοηθήσουν.

Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ.

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας διεγείροντας την παραγωγή των ενδορφινών, των ορμονών της "χαράς". Βάλτε στόχο να κάνετε κάποια φυσική δραστηριότητα που απολαμβάνετε τουλάχιστον για 30 λεπτά πέντε ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Ακράτεια ούρων στην εμμηνόπαυση

Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να αποδυναμώσει την ουρήθρα σου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσετε διαρροή ούρων όταν φτερνίζεστε, γελάτε ή βήχετε.

Οι ασκήσεις Κέγκελ είναι ένας βασικός τρόπος για να βελτιωθεί αυτό το σύμπτωμα – και μπορείτε να τις ξεκινήσετε από αυτή τη στιγμή, είτε πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση είτε όχι.

Τα περιττά κιλά επίσης επιδεινώνουν το πρόβλημα. Εάν, λοιπόν, έχετε στο μυαλό σας να προσπαθήσετε να χάσετε μερικά κιλά για λόγους ευεξίας και υγείας, τώρα έχετε έναν ακόμη καλό λόγο.

Πηγή: Shape.gr