Μάθετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα με 6 διατροφικές συμβουλές από την Δρ Μαρία Ψωμά:
Προγραμματίστε τα γεύματα και τα snacks
"Όταν ακολουθείτε ένα τακτικό καθημερινό πρόγραμμα, εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας πότε να περιμένει φαγητό και πότε όχι, οπότε έχετε λιγότερες πιθανότητες να τσιμπολογάτε ενδιάμεσα από τα γεύματα" λέει η Μαρία Αθ. Ψωμά, M.D., Ph.D., DU, ιατρός-μικροβιολόγος. "Τα μη προγραμματισμένα snacks έχουν την τάση να σας ξεγελούν, επειδή συνήθως είναι υψηλά σε θερμίδες και ζάχαρη" εξηγεί.
Φάτε ένα ορεκτικό
Μελέτες δείχνουν ότι αν κόψετε λίγο την πείνα πριν από το γεύμα και το δείπνο, θα φάτε λιγότερο. Διαλέξτε ένα ορεκτικό των 100 θερμίδων και έπειτα συνεχίστε στο κυρίως γεύμα σας με την ακόλουθη σειρά: πρώτα τα λαχανικά (που θα καταλαμβάνουν περίπου το μισό πιάτο σας), έπειτα τις πρωτεΐνες και τέλος τους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως. "Όταν τρώτε πρώτα τα λαχανικά, χορταίνετε το στομάχι σας και τον εγκέφαλό σας", εξηγεί η ειδικός. "Τα γεμάτα φυτικές ίνες λαχανικά είναι χορταστικά, ενώ τα μάτια σας βλέπουν μια μεγάλη μερίδα, οπότε ο εγκέφαλός σας νομίζει ότι τρως περισσότερο. Μέχρι να φτάσετε στους υδατάνθρακες –την επικίνδυνη ζώνη για πολλούς ανθρώπους–, θα είστε έτοιμη να σταματήσετε".
Κόψτε τις τροφές με λευκό αλεύρι
Τουλάχιστον σε δύο μελέτες συμπεραίνεται ότι οι άνθρωποι που τρώνε τα περισσότερα σιτηρά ολικής αλέσεως έχουν λιγότερο κοιλιακό λίπος από αυτούς που καταναλώνουν λιγότερους σύνθετους υδατάνθρακες (μπορεί, μάλιστα, να έχετε κυτταρίτιδα και στην περιοχή της κοιλιάς). Με τόση ποικιλία προϊόντων ολικής αλέσεως στα σούπερ μάρκετ σήμερα, είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγετε τις κατεργασμένες εκδοχές. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του ψωμιού και των ζυμαρικών ολικής αλέσεως σε κρατά χορτασμένη για περισσότερη ώρα, οπότε δεν έχετε να αντιμετωπίσετε ενοχλητικά… γουργουρίσματα.
Γίνετε χορτοφάγος μία φορά την εβδομάδα
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και 33% περισσότερες να έχουν κοιλιακή παχυσαρκία (επικίνδυνο λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα κοιλιακά όργανα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς) συγκριτικά με τους ανθρώπους που κατανάλωναν το λιγότερο. Κατανάλωναν, επίσης, περίπου 700 θερμίδες περισσότερες κατά μέσον όρο την ημέρα.
Φροντίστε κάθε γεύμα να είναι επικεντρωμένο σε μια έντονη, καυτερή γεύση
Όταν γεμίζετε το πιάτο σας με πάρα πολλές γεύσεις ή αρώματα, ενεργοποιείται η παραγωγή ορμονών που διεγείρουν την πείνα, πράγμα που μπορεί να σας κάνει να φάτε υπερβολικά χωρίς να το καταλάβετε. Προτιμήστε τις απλές γεύσεις, αλλά κάν’ τες να ξεχωρίζουν: προσθέστε μπαχαρικά, όπως τριμμένη κόκκινη πιπεριά, πάπρικα και τσίλι σε σκόνη, που περιέχουν καψαΐνη, μια ένωση που αυξάνει τον κορεσμό και σας βοηθά να τρώτε λιγότερο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity.
Γίνετε φίλη με το λίπος
Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά πιστέψτε μας: για να χάσετε λίπος, πρέπει να ξεπεράσετε τη φοβία σας για τα λιπαρά. Τα καλά λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, μπορεί ουσιαστικά να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος (και την κυτταρίτιδα). Προσφέρουν γεύση, ωραία υφή και ένα αίσθημα πληρότητας, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να ακολουθήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. "Χρησιμοποιήστε τα, όμως, ως καρυκεύματα, όχι ως βασικό υλικό" τονίζει η ειδικός. Αλείψτε στο σάντουιτς μία κουταλιά της σούπας λιωμένο αβοκάντο για μεσημεριανό ή ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού ηλιόσπορους με λαχανικά για βραδινό.
Πηγή: Shape.gr