Το σνακ που βελτιώνει την ευεξία και αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας - H μελέτη που το αποδεικνύει

Αυτή η υγιεινή τροφή μπορεί να έχει τη δύναμη να επηρεάσει άμεσα τον εγκέφαλό μας και την ευτυχία μας. Μια επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τα αποτελέσματά της.

Συχνά σκεφτόμαστε να προσέχουμε τη διατροφή μας για τη σιλουέτα μας ή τη χοληστερόλη μας. Αλλά αυτό που βάζουμε στο πιάτο μας μπορεί επίσης να επηρεάσει το ηθικό μας, τη διάθεσή μας, ακόμα και την ικανότητά μας να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Αυτό αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Κι όμως, ένα υγιεινό σνακ, πλούσιο σε καλά θρεπτικά συστατικά, έχει μετρήσιμη επίδραση στην ορμόνη της ευτυχίας.  

Το σνακ που βελτιώνει την ευεξία και αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας - H μελέτη που το αποδεικνύει

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ειδικοί έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό που είναι γνωστό ως "διατροφή της διάθεσης". Ορισμένες τροφές θεωρείται ότι έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν άμεσα τον εγκέφαλό μας . Πώς; Μέσω συστατικών που δρουν στους νευροδιαβιβαστές, τους χημικούς αγγελιαφόρους που ρυθμίζουν τη συναισθηματική μας ευεξία. Μεταξύ αυτών, η σεροτονίνη παίζει κεντρικό ρόλο. Αυτό το μόριο, που μερικές φορές φέρει το παρατσούκλι " η ορμόνη της ευτυχίας ", συμβάλλει στην ισορροπία της διάθεσής μας, του ύπνου, αλλά και της όρεξης και του επιπέδου άγχους μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη καλό είναι να εντάξετε ένα πολύ συγκεκριμένο σνακ στην καθημερινότητά σας για να αυξήσετε με φυσικό τρόπο την παραγωγή της.

Το σνακ που επηρεάζει την ευτυχία μας

Η εν λόγω μελέτη παρακολούθησε 131 υπέρβαρα άτομα για 24 εβδομάδες . Κάθε μέρα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τρώνε ένα συγκεκριμένο σνακ. Δημιουργήθηκαν δύο ομάδες: η μία έλαβε κουλούρια, η άλλη ένα μείγμα ξηρών καρπών και ξηρών καρπών (αμύγδαλα, βραζιλιάνικα καρύδια, κάσιους, καρύδια macadamia κ.λπ.). Στο τέλος του πειράματος, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές διαφορές.

Nuts

Όχι μόνο οι ξηροί καρποί παρουσίασαν ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, αλλά οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης από εκείνους που έλαβαν κουλούρια. Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 60% στο μέσο και στη συνέχεια 80% στο τέλος των 24 εβδομάδων. Μια σημαντική αύξηση που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν οφειλόταν στην τύχη .

Η εξήγηση οφείλεται στις διατροφικές ιδιότητες αυτών των σπόρων που είναι γεμάτοι από καλά λιπαρά. Πλούσιοι σε μαγνήσιο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, η ίδια στενά συνδεδεμένη με εκείνη του εγκεφάλου μας. Είναι γεγονός πως η πεπτική μας χλωρίδα επηρεάζει άμεσα την παραγωγή σεροτονίνης, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί, με το πλήρες διατροφικό τους προφίλ, έχουν  τέτοια επίδραση.

Φυσικά, δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική μας ευεξία. Η ακρόαση μουσικής, ο ήλιος ή ακόμη και η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση της παραγωγής σεροτονίνης. Αλλά το να ρίξετε μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς στην τσάντα σας ή στο μπολ του smoothie  θα μπορούσε να είναι η εύκολη ώθηση που περιμένατε για μια ελαφρώς πιο ανάλαφρη διάθεση.
 

Διαβάστε Επίσης