Το σέλινο είναι μια από αυτές τις μοντέρνες υπερτροφές, που επαινείται για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοτήτων του για αδυνάτισμα.
Συχνότερα καταναλώνεται ως χυμός, αφού το σέλινο είναι δημοφιλές για την αποτοξινωτική του δράση. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Vanessa Bedjaï-Haddad το σέλινο έχει "πολύ χαμηλές θερμίδες, όπως τα περισσότερα πράσινα λαχανικά, καθώς έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95%) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες".

Αυτή η σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες επιτρέπει στο σέλινο να διευκολύνει την εντερική διέλευση, να διατηρεί ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου και να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, ιδιαίτερα της προβιταμίνης Α, ενός αντιοξειδωτικού που είναι γνωστό ότι καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων.
Σύμφωνα με τη Vanessa Bedjaï-Haddad, θα ήταν ακόμη πιο ωφέλιμο να καταναλώνουμε σέλινο σε μορφή χυμού: "Το πλεονέκτημα της κατανάλωσης τροφής σε υγρή μορφή είναι ότι μπορείτε να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα και, ως εκ τούτου, να αυξήσετε την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών. Σε ένα ποτήρι (250/300ml), θα έχετε το ισοδύναμο τριών ή τεσσάρων φρούτων ή λαχανικών, τα οποία είναι πιο εύκολα στην κατάποση και την πέψη από το αντίστοιχο σε στερεά μορφή", υποδεικνύει η ίδια.
Το πλεονέκτημα των χυμών λαχανικών είναι ότι δεν τίθεται θέμα περιεκτικότητας σε ζάχαρη. "Υπάρχει ένα σαφές όφελος από την κατανάλωση λαχανικών σε μορφή χυμού, επειδή τρώγονται ωμά και διατηρούν πολλές από τις βιταμίνες τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το σέλινο, επειδή είναι μια τροφή με έντονη γεύση που δεν την καταναλώνουμε σε ποσότητες στο μαγείρεμα", προσθέτει η ειδικός!
