10 ορμονικές διαταραχές που προκαλούν αύξηση βάρους

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και αύξηση βάρους;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η αύξηση του σωματικού βάρους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως από το τι τρως, πώς κινείσαι, ακόμη και τα γονίδια και τον τρόπο ζωής σου. Αλλά υπάρχει ένας ύπουλος ένοχος που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί: οι ορμονικές διαταραχές που ενδεχομένως να αυξάνουν το βάρος σου και να προκαλούν άλλα προβλήματα υγείας. Ποιες όμως είναι αυτές;

1. Χρόνια φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή, που συχνά προκαλείται από μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σου με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να κάνει την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και περισσότερη αποθήκευση λίπους. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη λεπτίνη, την ορμόνη που ειδοποιεί τον εγκέφαλό σου πότε είσαι χορτάτη, προκαλώντας ενδεχομένως υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, ενισχύοντας την όρεξη και την επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα. Όλες αυτές οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Διάβασε τη συνέχεια στο shape.gr