Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε το 'σύνδρομο του απατεώνα'

Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Εάν έχετε νιώσει το βάρος της αυτο-αμφισβήτησης, είναι πιθανό να πάσχετε από το "σύνδρομο του απατεώνα". Εκτιμάται ότι το 70% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους συμπτώματα του imposter syndrome - ο φόβος μήπως είναι "απατεώνες" ή η ανησυχία ότι είναι λιγότερο ικανοί από τους συναδέλφους τους. Σε περαιτέρω έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είναι κατά 18% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από το σύνδρομο του απατεώνα σε σχέση με τις γυναίκες.

Η προσωπική απαξίωση σε καθημερινή βάση μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία, αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι η απάντηση στο σύνδρομο του απατεώνα βρίσκεται στο φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον του κάθε ατόμου. "Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η συζήτηση με όσους βρίσκονται εκτός των επαγγελματικών ή ακαδημαϊκών κύκλων μας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να επανεκτιμήσουμε την αξία μας από μια διαφορετική οπτική γωνία" αναφέρει σε άρθρο του το Stylist.

Σε μια νέα μελέτη, 20 άτομα ερωτήθηκαν και 213 συμμετείχαν σε μια ευρύτερη έρευνα για να διερευνηθεί πώς ασχολούνται οι επαγγελματίες στο training αντιμετωπίζουν το σύνδρομο του απατεώνα. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο καλύτερος μηχανισμός αντιμετώπισης είναι η κοινωνική στήριξη από την οικογένεια ή τους φίλους. Το κάθε άτομο αισθάνεται πιο σίγουρο για τις ικανότητές του όταν ακούει μια διαφορετική γνώμη. Αντίθετα, η αναζήτηση υποστήριξης από άλλους μέσα στο πρόγραμμα οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα αυτο-αμφισβήτησης. 

Η Charlize Theron παραδέχτηκε πρόσφατα ότι υπέφερε από το σύνδρομο του απατεώνα ενώ εργαζόταν στη νέα της ταινία Bombshell μαζί με τις Nicole Kidman και Margot Robbie. Η Theron εξομολογήθηκε ότι ήταν "τρομοκρατημένη" που θα υποδυόταν ένα τόσο γνωστό πρόσωπο και ότι αισθανόταν πως "υπάρχει εκεί έξω κάποιος που θα το έκανε καλύτερα από μένα".