Και όμως είναι αλήθεια! H Aston Martin του πρίγκιπα Καρόλου λειτουργεί με κρασί και τυρί αντί βενζίνης

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας απόλυτα ευαισθητοποιημένος με τα θέματα του περιβάλλοντος έκανε μία αλλαγή στο αυτοκίνητό του, που λίγοι θα πραγματοποιούσαν.

Με ακοπό να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα, γνωρίζοντας πολύ καλά τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον, ο πρίγκιπας Κάρολος προσπαθεί συνέχεια να βρίσκει διαφορετικούς τρόπους μέσω των οποίων στοχεύει να αποκτήσει μία πιο πράσινη ζωή. 

Διαβάστε Επίσης

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας παραχώρησε μία συνέντευξη στο BBC με αφορμή τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως COP26, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες και αναμένεται ο ίδιος να παραβρεθεί. Αρκετά ευαισθητοποιημένος με θέματα του περιβάλλοντος - άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάει για το ζήτημα - ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ αποκάλυψε πως η αγαπημένη του Aston Martin δουλεύει με κρασί και τυρί. Ειδικότερα, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου το 2008 ζήτησε να γίνει μία αλλαγή στο αυτοκίνητό του, ώστε να μην λειτουργεί μόνο με βενζίνη. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος αιτήθηκε από την Aston Martin να αλλάξουν το είδος του καυσίμου στο αυτοκίνητο που του είχε χαρίσει η βασίλισσα Ελισάβετ για τα 21α γενέθλιά του, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στην κατοχή του για πάνω από 50 χρόνια. 

Όπως δήλωσε στο 25λεπτο αφιέρωμα του BBC, στην αρχή οι μηχανικοί δεν ήταν πολύ πρόθυμοι, υποστηρίζοντας πως θα κατέστρεφαν το αμάξι. "Είπα, εντάξει τότε δεν θα το οδηγώ, έτσι αποφάσισαν να το κάνουν και τώρα παραδέχονται πως λειτουργεί καλύτερα και είναι πολύ πιο δυνατό το συγκεκριμένο καύσιμο από τη βενζίνη" είπε χαρακτηριστικά ο 73χρονος πρίγκιπας της Ουαλίας. Με λίγα λόγια, ο πρίγκιπας Κάρολος χρησιμοποιεί το περίσσευμα από τα κρασιά και την πρωτεΐνη του τυριού για να δημιουργήσει βιοαιθανόλη, η οποία αποτελεί το 85% του καυσίμου που το αυτοκίνητό του χρησιμοποιεί, με το 15% να είναι μόνο για την αμόλυβδη βενζίνη. 

Η άμεση αντίδραση του κόσμου, φυσικά, προς την πρωτοβουλία του πρίγκιπα Καρόλου ήταν θετική, όμως, όπως υποστηρίζει ο Greg Archer, διευθυντής Ηνωμένου Βασιλείου της εταιρείας T&E, δε λύνει το πρόβλημα του περιβάλλοντος. Όπως υπογράμμισε, σε μεγάλη κλίμακα τα βιοκαύσιμα κάνουν περισσότερο κακό από καλό, οδηγώντας στην αποψίλωση των δασών και στην αλλαγή της χρήσης της γης που χειροτερεύει την κλιματική κρίση. 

Από την άλλη, ο δρ Chris Mallins, σύμβουλος για εναλλακτικές μορφές καυσίμων και βιωσιμότητας, ακόμα και αν συμφωνεί πως η λύση του πρίγκιπα Καρόλου δεν είναι εφικτή, υπογραμμίζει πως ο διάδοχος της Βρετανίας κατά κάποιο τρόπο είναι ένα βήμα μπροστά.

Στη συνέντευξη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας δήλωσε πως καταλαβαίνει τον θυμό των νέων που διαδηλώνουν για το περιβάλλον, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον καταστροφικό αντίκτυπο που θα προκληθεί αν δεν λάβουν χώρα άμεσες λύσεις. Όσο για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το περιβάλλον, ο ίδιος δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο. 

Διαβάστε Επίσης