Η Glenn Close ξέρει πολύ καλά πώς είναι να ζεις με την κατάθλιψη

Το βαρύ ιστορικό της οικογένειάς της και η δική της προσωπική εμπειρία με την ψυχική διαταραχή.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Λίγοι διάσημοι κάνουν λόγο για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν - πόσω μάλλον οι A-list χολιγουντιανοί σταρ -, με αποτέλεσμα το στίγμα να εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από αυτά. Η Glenn Close, ωστόσο, δεν μπορεί να καταλάβει την τακτική αυτή, καθώς η ίδια έχει εξομολογηθεί στο παρελθόν πώς ήταν όταν ήρθε αντιμέτωπη με τις ψυχικές παθήσεις, με σκοπό να βοηθήσει τον κόσμο που την παρακολουθεί. 

Ειδικότερα, η διάσημη ηθοποιός είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο People πριν από έναν χρόνο, πως η κατάθλιψη ήταν σαν ένα πέπλο που κάλυπτε την παιδική της ηλικία, αφού στην οικογένειά της υπήρχε μεγάλο ιστορικό. "Από την πλευρά της μητέρας μου, υπήρχε πολλή κατάθλιψη. Ήξερα πως ο ετεροθαλής αδερφός της είχε αυτοκτονήσει και πως η μητέρα της έπασχε από κατάθλιψη", είχε πει χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, και η ίδια είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη ύστερα από διάφορα τεστ στα οποία είχε υποβληθεί, ωστόσο η ηθοποιός δεν ήθελε να κατηγοριοποιηθεί ως ένας άνθρωπος καταθλιπτικός. "Αυτό με το οποίο νομίζω πως έχω ζήσει, πιθανώς ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, ήταν χαμηλής κλίμακας κατάθλιψη", είχε υποστηρίξει. Ήταν σαν να είχε συνηθίσει τη ζωή με την κατάθλιψη, αφού από την παιδική της ηλικία υπήρχαν ενδείξεις και περιστατικά. "Δεν είναι κάτι που σκέφτεσαι αρκετά. Παίρνω μια ημερήσια δόση αντικαταθλιπτικών, όχι τεράστια, και βοηθάει", δήλωσε η Close, προσθέτοντας πως "για μένα, είναι κομμάτι του να είσαι άνθρωπος. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης κατάστασης".

Στο παρελθόν είχε δηλώσει πως η αδερφή της και ο ανιψιός της έπασχαν από σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, βοηθώντας τους να το ξεπεράσουν. "Οι περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν κάποια κομμάτια ψυχικής υγείας. Όταν η αδερφή μου, Jess, ήρθε και μου ειπε πως χρειάζεται βοήθεια γιατί δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται την αυτοκτονία, ήταν από το πουθενά", είπε χαρακτηριστικά. Βέβαια, κατόπιν εορτής, η Close αναγνωρίζει κάποια σημάδια που εξηγούσαν πως υπήρχε προδιάθεση. "Κοιτώντας πίσω, έβλεπα ενδείξεις της ψυχικής διαταραχής της Jessie, όταν ήταν πολύ μικρή. Θα έτριβε τα δάχτυλά της όταν είχε άγχος μέχρι να κοκκίνιζαν, μερικές φορές μέχρι να μάτωναν. Και τώρα, αυτό θα ήταν ένα καμπανάκι", σημείωσε.

Προκειμένου, λοιπόν, να βοηθήσει κι άλλες οικογένειας που βιώνουν κάτι ανάλογο, η Close ίδρυσε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που ονομάζεται "Bring Change to Mind" και προωθεί καμπάνιες και ιστορίες ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, ενθαρρύνοντας μέσω προγραμμάτων συζητήσεις γύρω από την ψυχική υγεία. 

Διαβάστε Επίσης