Μαριάννα Βαρδινογιάννη | Έφυγε από τη ζωή η πρόεδρος της "Ελπίδας" και Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO

Αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα προβλήματα υγείας.

HARPER'S BAZAAR TEAM
NDP

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Η πρόεδρος της "Ελπίδας" και Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτικό νοσοκομείο. 

Η ζωή και το σπουδαίο έργο της

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη. Από εκεί καταγόταν η μητέρα της, Ευαγγελία. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας.

Ήταν παντρεμένη με τον μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και απέκτησαν 5 παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ολοκλήρωσε τις σπουδές της οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως μέλος διαφόρων συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για την διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, αν και το κύριο μέλημά της ήταν τα προβλήματα των παιδιών: η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και φτώχεια, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του "Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια", το οποίο μετονομάστηκε σε "Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη", και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ".

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος "Φως της Αφρικής" με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των "Special Olympics Europe-Eurasia" κ.ά.

Ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η Σούζαν Μουμπάρακ και με διάφορα δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.

Το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi μαζί με τους Ismail Serageldin, Vaira Vike-Freiberga, Tarja Halonen, Suleyman Demirel, Roza Otunbayeva, τον Πρέσβη Walter Fust και τον Federico Mayor Zaragoza.

Έγραψε το βιβλίο "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων "Ελπίδα"

Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα. Η Ελπίδα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, επικεντρώνεται στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.