Οι εξοχικές επαύλεις που περνούν τα καλοκαίρια τους οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης

Από το κάστρο Balmoral στη Σκωτία μέχρι τη βίλα στο Κρανίδι της Αργολίδας, αυτές είναι οι θερινές κατοικίες των ευρωπαίων royals.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Αν για τους περισσότερους ισχύει ότι διαθέτουν ένα μικρό εξοχικό ή ένα σπίτι σε χωριό όπου θα περάσουν τις διακοπές τους, το ίδιο ισχύει και για τους "γαλαζοαίματους". Με τη διαφορά ότι οι δικές τους εξοχικές κατοικίες μετρούν συνήθως πολλά εκτάρια γης και τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, είναι συχνά απομονωμένες από τα μάτια του πληθυσμού (ή και όχι) και σ' αυτές μπορούν να καταφύγουν οποιαδήποτε στιγμή, ανεξάρτητα από την "επίσημη" άδειά τους. 

Οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης έχουν τα δικά τους ησυχαστήρια τους που είναι άλλοτε παλάτια - εξοχικές κατοικίες μέσα στα ίδια τα εδάφη του βασιλείου τους και άλλοτε βίλες ή κτήματα που απέκτησαν σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, και κυρίως του νότου. Ποια είναι αυτά: 

Balmoral: Βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας 

Η πιο φημισμένη royal εξοχική κατοικία είναι εκείνη της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας, το Balmoral Castle, στα Χάιλαντς της Σκωτίας, η οποία φιλοξενεί τους διάσημους ενοίκους της από το 1852, οπότε και χτίστηκε από τη βασίλισσα Victoria και τον σύζυγό της, πρίγκιπας Albert. Στο Balmoral απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία αγαπούσε ιδιαιτέρως το μέρος, στο οποίο κατέφευγε σε κάθε επίσημη αργία και γιορτή, ενώ περνούσε μεγάλο μέρος των διακοπών της απολαμβάνοντας με τα παιδιά και τα εγγόνια της δραστηριότητες όπως το κυνήγι, η ιππασία, το ψάρεμα και η πεζοπορία. 

Οι εξοχικές επαύλεις που περνούν τα καλοκαίρια τους οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης
Το κάστρο Balmoral στα Χάιλαντς της Σκωτίας.

Πρίγκιπας Φίλιππος και Πριγκίπισσα Άννα
Ο πρίγκιπας Φίλιππος και πριγκίπισσα Άννα κάνουν BBQ στο κάστρο στη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών το 1972.

Marivent Palece: Βασιλική οικογένεια της Ισπανίας 

Το παλάτι Marivent βρίσκεται στην Πάλμα Ντε Μαγιόρκα, την πρωτεύουσα των Βαλεαρίδων νήσων, και είναι η επίσημη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας. Ο βασιλιάς Felipe της Ισπανίας έχει περάσει εδώ σχεδόν όλα τα καλοκαίρια από την παιδική του ηλικία, και συνεχίζει να το κάνει τώρα με την οικογένεια του, τη βασίλισσα Letizia και τις κόρες τους. Πρόκειται για ένα παλάτι του 2οου αιώνα χτισμένο ανάμεσα σε κατάφυτους κήπους και πευκοδάσος που στη δεκαετία του 1970 έλαβε δώρο από την τοπική κυβέρνηση ο πατέρας του Felipe, τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί γλυπτά του σπουδαίου Ισπανού καλλιτέχνη Joan Miró.

Στη διάρκεια των '90s, η βασιλική οικογένεια φιλοξένησε εδώ την πριγκίπισσα Diana και τον πρίγκιπα (τότε) Κάρολο με τα παιδιά τους, πρίγκιπα William και πρίγκιπα Harry, ενώ το κατώφλι του Marivent έχουν διαβεί για να απολαύσουν τις διακοπές τους κι άλλες διάσημες προσωπικότητες, όπως το ζεύγος Obama και το ζεύγος Clinton. 

Το παλάτι του Marivent της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα
Το παλάτι του Marivent της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

H πριγκίπισσα Diana και ο πρίγκιπας Κάρολος με τους γιους τους φιλοξενούμενοι του βασιλιά Χουάν και της βασίλισσας Σοφίας το 1986
H πριγκίπισσα Diana και ο πρίγκιπας Κάρολος με τους γιους τους φιλοξενούμενοι του βασιλιά Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας το 1986.

Solliden Palace: Bασιλική οικογένεια της Σουηδίας 

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας προτιμούν να περνούν τις διακοπές τους στην πατρίδα και συγκεκριμένα στο παλάτι Solliden που βρίσκεται στο νησί Öland στα νότια της χώρας. Το παλάτι χτίστηκε από τη βασίλισσα Victoria της Σουηδίας το 1906 και περνάει από γενιά σε γενιά. Είναι εμπνευσμένο από τη Villa San Michele στο Κάπρι που ανήκε στον Σουηδό γιατρό και συγγραφέα Axel Munthe και διαθέτει αγάλματα και πλακάκια που έχουν έρθει από την Ιταλία. Ο νυν βασιλιάς Carl Gustaf έχει ανοίξει τους κήπους του στο κοινό και εδώ μαζεύονται κάθε χρόνο, στις 14 Ιουλίου, οι Σουηδοί για να γιορτάσουν τα γενέθλια της διαδόχου, πριγκίπισσας Victoria. 

Το Solliden Palace της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας στο νησί Öland
Το Solliden Palace της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας στο νησί Öland.

Η πριγκίπισσα Victoria της Σουηδίας με τον σύζυγο της και τα παιδιά τους στο Solliden Palace
Η πριγκίπισσα Victoria της Σουηδίας με τον σύζυγο της, πρίγκιπα Daniel, και τα παιδιά τους στο Solliden Palace.

Château de Cayx: Βασιλική οικογένεια της Δανίας 

Η βασιλική οικογένεια της Δανίας έχει βρει τον παράδεισο της στο κτήμα Château de Cayx στη νότια Γαλλία, που διαθέτει τον δικό του αμπελώνα. Το κτήμα ήρθε στην κατοχή της οικογένειας τη δεκαετία του 1970 οπότε το αγόρασαν η βασίλισσα Margrethe και ο Γάλλος σύζυγός της, πρίγκιπας Henrik, η οικογένεια του οποίου είχε ιστορική σχέση με το Château. Το βασιλικό ζεύγος μέσα στα χρόνια κατάφερε να καλλιεργήσει ξανά τη γη και να δώσει ζωή στον αμπελώνα, ενώ ο Henrik ασχολήθηκε με την οινοποιία. Το κτήμα αποτελεί σταθερό προορισμό διακοπών για το βασιλικό ζεύγος αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. 

Η βασιλική οικογένεια της Δανίας στο Château de Cayx στη Γαλλία
Η βασιλική οικογένεια της Δανίας στο Château de Cayx στη Γαλλία.

Île d’Yeu: Βασιλική οικογένεια του Βελγίου

Αφού νοίκιαζαν για χρόνια μια εξοχική κατοικία στο γαλήνιο νησί Île d’Yeu, που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Γαλλίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, αποφάσισαν ότι αυτός θα είναι ο ετήσιος καλοκαιρινός τους προορισμός και φρόντισαν να αγοράσουν τη δική τους εξοχική κατοικία, το 2019. Ο τόπος τους προσφέρει τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες όπως ποδηλασία και πεζοπορία, με σχετική "ανωνυμία". Τα σχέδιά τους να πάρουν άδεια για να επεκτείνουν τη σχετικά μικρή για το status τους κατοικία, ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί το προσωπικό ασφαλείας τους, προκάλεσε τις αντιδράσεις των ντόπιων που διαμαρτυρήθηκαν για παρέμβαση στο άγριο φυσικό κάλλος του τόπου. 

Η βασιλική οικογένεια του Βελγίου στην εξοχική τους κατοικία στο νησί Île d’Yeu στη Γαλλία
Η βασιλική οικογένεια του Βελγίου στην εξοχική τους κατοικία στο νησί Île d’Yeu στη Γαλλία.
 
Η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου με την κόρη της πριγκίπισσα Ελισάβετ στην εξοχική τους κατοικία στο νησί Île d’Yeu στη Γαλλία
Η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου με την κόρη της πριγκίπισσα Ελισάβετ στην εξοχική τους κατοικία στο νησί Île d’Yeu στη Γαλλία.

Κρανίδι Αργολίδας: Βασιλική οικογένεια Ολλανδίας 

O βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας έχουν βρει τον θερινό τους παράδεισο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 2012 αγόρασαν μια πολυτελή βίλα έξω από το Κρανίδι της Αργολίδας στην Πελοπόννησο, η οποία διαθέτει τη δική της ιδιωτική παραλία, τη δική της προβλήτα και πισίνα. Αλλά κυρίως εξασφαλίζει στη βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας απόλυτη ιδιωτικότητα. Οι Ολλανδοί royals έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα για τις διακοπές τους και συχνά από το ησυχαστήριο τους κάνουν επισκέψεις σε γειτονικά νησιά, όπως οι Σπέτσες, αλλά και άλλους προορισμούς. 

Η εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας στο Κρανίδι Αργολίδας
Η εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας στο Κρανίδι Αργολίδας.
 
0: King Willem-Alexander of the Netherlands, Queen Maxima of the Netherlands, Princess Alexia of the Netherlands, Princess Ariane of the Netherlands and Crown Princess Catharina-Amalia
O βασιλιάς Willem-Alexander της Ολλανδίας, η βασίλισσα Maxima και οι κόρες τους πριγκίπισσα Αλεξία, πριγκίπισσας Ariane και η διάδοχος πριγκίπισσα Catharina-Amalia.

Bygdøy Royal Farm: Βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας 

Το Bygdøy Royal Farm ανήκει στη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας από το 1305 και είναι το παλαιότερο βασιλικό κτήμα στον κόσμο. Ο βασιλιάς Haakon VII (1905-1957) το μετέτρεψε πρώτος σε καλοκαιρινό καταφύγιο για την οικογένεια του, ενώ ο γιος του, βασιλιάς Olav V, συνέχισε την παράδοση. Μετά τον θάνατο του Olav το 1991, το αγρόκτημα έμεινε ανεκμετάλλευτο για πάνω από 15 χρόνια μέχρι που το 2007, ο νυν μονάρχης, βασιλιάς Harald V, και η σύζυγός του, βασίλισσα Sonja, προχώρησαν σε ανακαίνιση και επέστρεψαν στο αγρόκτημα ως τόπο για τις διακοπές τους- θερινές και χειμερινές. Στη βασιλική φάρμα του παλατιού Bygdøy, που είναι σχεδιασμένο σε μπαρόκ στιλ, φιλοξενείται μεγάλος αριθμός από οικόσιτα ζώα, ιδίως αγελάδες, ενώ καλλιεργούνται και σοδειές.