30 χρόνια GAIA Wines

Όταν το λ σηματοδοτεί την οινική καινοτομία και μία επιτυχημένη 30χρονη πορεία.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για το ελληνικό κρασί, συμπληρώνει φέτος τα 30 του χρόνια. Ήταν το 1994 όταν δύο νέοι άνθρωποι, ο Λέων Καράτσαλος και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, γεμάτοι με γνώση, τόλμη, πάθος, και ενθουσιασμό για τις ελληνικές ποικιλίες, ίδρυσαν την GAIA Wines με έμβλημα τον αμμωνίτη, το χαρακτηριστικό αιγαιοπελαγίτικο απολίθωμα.

Αφετηρία αποτέλεσε η Σαντορίνη, σε ένα παλιό τοματάδικο των αρχών του 20ου αιώνα που το μετέτρεψαν σε ένα μοντέρνο Οινοποιείο από το οποίο το Ασύρτικο, συστήθηκε ξανά και ξεκίνησε τον γύρο του κόσμου και των διακρίσεων. Πρώτο δείγμα ο αγαπημένος πια, Θαλασσίτης, που άνοιξε το δρόμο για εξαιρετικές ετικέτες όπως το Aσύρτικο της Γαίας Wild Ferment, το Νυχτέρι της Γαίας, ο Αμμονίτε κ.ά., ενώ δεν έλειψαν και οι τολμηρές απόπειρες παλαίωσης που δικαιώθηκαν με τον Βυθισμένο Θαλασσίτη.

30 χρόνια GAIA Wines

Σύντομα, το 1997, η εταιρεία απέκτησε τον δικό της αμπελώνα και ένα δεύτερο Οινοποιείο στο Κούτσι, την ορεινή πλευρά της Νεμέας και πατρίδα του Αγιωργίτικου. Με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους το Κτήμα Γαίας, το Γαία S, το Αγιωργίτικο της Γαίας αλλά και μια σειρά άλλων ετικετών που με την αποδοχή και την αναγνώρισή τους δικαίωσαν το όραμα της GAIA Wines για την εξέλιξη και διεθνοποίηση μιας εκ των κορυφαίων ποικιλιών της Πελοποννήσου.

Σήμερα, η GAIA Wines αποτελεί μια ελληνική οινοποιητική εταιρεία που παρά το μέγεθός της διατηρεί την δημιουργικότητα, τον πειραματισμό και την σχεδόν εμμονική της προσπάθεια για εξέλιξη των ορίων των ελληνικών ποικιλιών. Συνεπής στο στόχο της, να τις κάνει γνωστές σε όλο τον κόσμο, εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ δεν σταματά να επινοεί και να εφαρμόζει καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές που συμβάλουν στην αλλαγή του χάρτη της παραδοσιακής οινοποίησης.

gaia

Mε τη δύναμη που αντλεί από την εμπειρία της στον χώρο του κρασιού και με μια νέα γενιά έτοιμη να συνεχίσει το έργο των δύο ιδρυτών της, με την ίδια αφοσίωση και πάθος, η GAIA Wines δεσμεύεται να συνεχίσει και στα χρόνια που έρχονται να εκπλήσσει ευχάριστα με εξαιρετικές οινικές δημιουργίες.