Η Siri καταγράφει τη συνομιλία μεταξύ αστυνομίας και πολιτών

"Γεια σου Siri, μου ζήτησαν να κάνω στην άκρη".

HARPER'S BAZAAR TEAM

Καθώς οι διαμαρτυρίες ενάντια στη φυλετικές διακρίσεις και την αστυνομική βία έχουν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, ο κόσμος είδε πώς ένα βίντεο που τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν παραπτώματος από την επιβολή του νόμου. Τέτοια στοιχεία δεν είναι χρήσιμα μόνο σε μια διαμαρτυρία, αλλά κατά τη διάρκεια κάθε είδους συνηθισμένης αλληλεπίδρασης με την αστυνομία, όπως μια στάση για έναν τυπικό έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει η συντόμευση της Siri "Μου ζήτησαν να κάνω στην άκρη". 

Μόλις φορτώσει κάποιος αυτήν τη (δωρεάν) συντόμευση στο iPhone του, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να πει "Γεια σου Siri, μου ζήτησαν να κάνω στην άκρη" και θα ξεκινήσει μια σειρά από γεγονότα. Θα μειωθεί η ένταση της οθόνης, θα διακοπεί οποιαδήποτε μουσική τυγχάνει να παίζει και θα ξεκινήσει η εγγραφή βίντεο από την μπροστινή κάμερα. Μπορεί επίσης να στείλει την τρέχουσα τοποθεσία σας και ένα αντίγραφο αυτού του βίντεο σε μια επαφή έκτακτης ανάγκης, αν και θα πρέπει να επιβεβαιώσει μερικά αναδυόμενα μηνύματα για να ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα.

Η συντόμευση είναι δουλειά του Robert Petersen, ο οποίος τη δημοσίευσε για πρώτη φορά το 2018. Ωστόσο, ο Petersen ενημερώνει το πρόγραμμα από τότε και η συντόμευση έχει τραβήξει εκ νέου την προσοχή μετά από τις διαμαρτυρίες που προκάλεσε η δολοφονία του George Floyd. Προφανώς, η καταγραφή των αλληλεπιδράσεων με την αστυνομία δεν σταματά από μόνη της την απρεπή συμπεριφορά και τις φυλετικές διακρίσεις. Αλλά μπορεί να βοηθήσει στο να ονοματίσει τα άτομα που εμπλέκονται. Το πρόγραμμα δεν είναι μια εφαρμογή που μπορεί να κατεβάσει κάποιος από το App Store, αλλά μια συντόμευση του iOS που βασίζεται στη λειτουργικότητα που εισήγαγε η Apple στο iOS 12.

Όπως είπε ο Petersen στο Business Insider το 2018, η εφαρμογή είναι ουσιαστικά η ίδια με τις κάμερες που φορούσαν πολλοί αστυνομικοί. "Μου φαίνεται ότι δεν θα βλάψει μια ηχογράφηση του περιστατικού αν σας ζητήσουν να κάνετε στην άκρη" είχε δηλώσει ο ίδιος. "Στις μέρες μας, η αστυνομία σε πολλά μέρη, έχει κάμερες στο σώμα της, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι το αντίστοιχο των πολιτών".