Η Πολωνία παγώνει το νόμο για τις αμβλώσεις μετά τις συνεχιζόμενες απεργίες

Οι αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις συνεχίζονται μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας καθυστέρησε την εφαρμογή μιας αμφιλεγόμενης δικαστικής απόφασης που θα απαγόρευε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις, μετά από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στους δρόμους της χώρας. "Υπάρχει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για διάλογο, για να βρούμε μια νέα θέση σε αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι δύσκολη και προκαλεί έντονα συναισθήματα", δήλωσε ο Michał Dworczyk, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στα πολωνικά Μέσα Ενημέρωσης την Τρίτη.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας θα ενίσχυε περαιτέρω τους νόμους περί άμβλωσης, οι οποίοι ήταν ήδη από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο τερματισμός της κύησης πρέπει να είναι παράνομος ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ένα έμβρυο έχει διαγνωστεί με σοβαρό και μη αναστρέψιμο γενετικό ελάττωμα.

Η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, παρά την προθεσμία της Δευτέρας, και ως εκ τούτου δεν έχει τεθεί σε ισχύ. "Είναι σαφώς μια πολιτική απόφαση", δήλωσε η Άννα Βότζικ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νομικών Σπουδών στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, σύμφωνα με την Guardina. "Οι αποφάσεις προορίζονται να δημοσιεύονται χωρίς καθυστέρηση. Είναι ένα νομικό τέχνασμα για την απόκρυψη της δημοσίευσης".