Οι Sex Pistols επανακυκλοφορούν το "απαγορευμένο" τραγούδι τους με αφορμή το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας

Ένα νέο βίντεο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες με υλικό από το Ασημένιο Ιωβηλαίο του 1977.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ακόμα κι αν έχουν περάσει 45 χρόνια από την κυκλοφορία του τραγουδιού "God Save the Queen" των Sex Pistols με αφορμή το Ασημένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ το 1977, εν τέλει σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει, όπως απέδειξε η επανακυκλοφορία του απαγορευμένου κομματιού.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, το punk βρετανικό συγκρότημα προχώρησε στην επανακυκλοφορία του εν λόγω τραγουδιού στο πλαίσιο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες με αφορμή τα 70 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ, δημοσιεύοντας ένα νέο βίντεο στον επίσημο λογαριασμό τους στο YouTube.

Πιο αναλυτικά, στο βίντεο παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη συναυλία τους τον Μάιο του 1977, όπως και από τη γιορτή που πραγματοποιήθηκε σε ένα ποταμόπλοιο στον Τάμεση για το Ασημένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ 45 χρόνια νωρίτερα. Παράλληλα, μπορούμε να εντοπίσουμε τις δυναμικές γυναίκες φαν που επηρέασαν αρκετά τη μόδα της εποχής αλλά και το ίδιο το συγκρότημα.

Το 1977 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το punk κομμάτι, το οποίο είχε το όνομα του τίτλου του εθνικού ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ήταν αναμενόμενο είχε απαγορευτεί από το BBC και από άλλους σταθμούς εξαιτίας των αντιβασιλικών στίχων του. Ωστόσο, παρά τα εμπόδια, το κομμάτι σκαρφάλωσε μέχρι το νούμερο 2 στα βρετανικά charts, με πολλούς να αναφέρουν πως τα νούμερα "μαγειρεύτηκαν" για να μη λάβει τη θέση 1.

Παρά τους τολμηρούς στίχους, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο frontman John Lydon, το τραγούδι δεν επιτίθεται στα ίδια τα πρόσωπα αλλά στην "εταιρεία". "Είναι αντιβασιλικό, αλλά όχι κατά των ανθρώπων. Πρέπει να πω στον κόσμο αυτό: όλοι υποθέτουν πως είμαι εναντίον της βασιλικής οικογένειας ως άτομα, όμως δεν ισχύει αυτό", είπε χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος στον Piers Morgan. 

Στην ουσία η κριτική δεν απευθύνεται στα ίδια τα πρόσωπα, αλλά στο σύστημα. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως λυπάται για το τέλος της μοναρχίας που πιστεύει πως θα έρθει αφού η βασίλισσα Ελισάβετ αποσυρθεί, δεδομένου ότι ο πρίγκιπας Κάρολος δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει. 

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε Επίσης