Natural Wines | Μία σομελιέ εξηγεί τον όρο "φυσικά κρασιά" και προτείνει ετικέτες για να μυηθείτε

Η Βασιλική Γαλάνη μιλάει για τη φυσική οινοποίηση και γιατί όλο και περισσότεροι οινοποιοί επιστρέφουν σε αυτή.

"Είναι το κρασί στην πιο αγνή του μορφή" είχε πει η Cameron Diaz για να περιγράψει το Avaline - μία ετικέτα υπό την οποία κυκλοφορεί μια μικρή συλλογή κρασιών φυσικής οινοποίησης. Πριν από λίγο καιρό, το ζεύγος Rosie και Max Assoulin κεφαλοποίησε το πάθος και την εμπειρία του στα natural wines, παρουσιάζοντας το Vivanterre, ένα ολοκληρωμένο collection από φυσικά κρασιά. Η παραγωγή των natural wines δεν αποτελεί τάση της εποχής, όμως φαίνεται ότι βρέθηκε επιτέλους το κατάλληλο timing για να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και να κατακτήσουν μια θέση στην κάβα κάθε wine lover.

"Με τον όρο 'φυσικά κρασιά' αναφερόμαστε περισσότερο σε μια έννοια, παρά σε μια καλά προκαθορισμένη κατηγορία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εάν έπρεπε να το ορίσουμε κάπως θα λέγαμε ότι είναι ένα κρασί από χυμό σταφυλιών που έχει υποστεί ζύμωση και τίποτα άλλο. Ένα κρασί που μας παρουσιάζεται στην πιο αγνή του μορφή" εξηγεί η Βασιλική Γαλάνη, σομελιέ του Materia Prima.

Natural Wines | Μία σομελιέ εξηγεί τον όρο "φυσικά κρασιά" και προτείνει ετικέτες για να μυηθείτε
Η σομελιέ, Βασιλική Γαλάνη

"Εκτός από τον όρο "φυσικό κρασί",( κάποιες φορές αποφεύγεται διότι, προκαλεί σύγχυση), χρησιμοποιούνται και οι όροι κρασί ήπιας οινοποίησης ή χαμηλής παρέμβασης, ζωντανό κρασί, αληθινό κρασί, naked & raw wine. Για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα την έννοια των φυσικών κρασιών ας χωρίσουμε την διαδικασία της οινοποίησης σε 2 μέρη. Το 1ο μέρος αφορά την καλλιέργεια και την συλλογή των σταφυλιών και το 2ο την μετατροπή του χυμού μέσω της ζύμωσης σε κρασί. Το φυσικό, λοιπόν, κρασί παρασκευάζεται από σταφύλια τα οποία δεν έχουν ψεκαστεί με λιπάσματα και φυτοφάρμακα και έχει γίνει η συλλογή τους χειρωνακτικά και όχι με την χρήση μηχανημάτων. Η 2η φάση που είναι η ζύμωση του χυμού, γίνεται πάντοτε με γηγενείς ζύμες και όχι με ζύμες του εμπορίου. (Οι ζύμες είναι ο λόγος που πραγματοποιείται η αλκοολική ζύμωση και φτιάχνεται το κρασί).

Μία τάση με σημαντική ιστορία

materiaprima
"Τα φυσικά κρασιά δεν είναι κάτι καινούριο. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έφτιαχναν ζυμωμένο χυμό σταφυλιού, χωρίς καμία προσθήκη θειώδους (θειώδη είναι τα συντηρητικά του κρασιού). Το συμβατικό κρασί είναι αυτό που είναι καινούριο, αλλά από τι φαίνεται τα τελευταία χρόνια πράγματι, τα φυσικά κρασιά είναι ξανά στο προσκήνιο. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ο πιο βασικός είναι αυτός της κλιματικής αλλαγής. Στη Γαλλία τα οινοποιεία είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες ρύπανσης. Η φυσική οινοποίηση μειώνει κατά πολύ την περιβαλλοντική ρύπανση, και όλο και περισσότερο οινοποιοί "επιστρέφουν" σε αυτή".

materiaprima

"Ένας άλλος λόγος που έχει συμβάλει στην άνοδό τους είναι ότι πλέον ο κόσμος προσέχει πολύ περισσότερο τι καταναλώνει. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό των φυσικών κρασιών είναι ότι τα σταφύλια δεν έχουν επιβαρυνθεί από φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Αυτό από μόνο του δίνει προβάδισμα στην κατανάλωση τους. Οι πιο νεαρές ηλικίες ειδικά φαίνεται να τα προτιμούν".

Οδηγίες χρήσης

materiaprima
Υπάρχουν "απαγορευτικά" ως προς την κατανάλωση των φυσικών κρασιών ή έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής; "Αντιθέτως! Δεν υπάρχει κανένα απολύτως απαγορευτικό προς την κατανάλωση τους. Μάλιστα, τα περισσότερα φυσικά κρασιά -αν όχι όλα- είναι και κατάλληλα για ανθρώπους που ακολουθούν τη vegan διατροφή, διότι δεν χρησιμοποιούνται προϊόντα ζωικής προέλευσης στο φιλτράρισμα. Όσον αφορά τώρα την διάρκεια ζωής των φυσικών κρασιών, εδώ ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και στα συμβατικά κρασιά. Δηλαδή, υπάρχουν φυσικά κρασιά που φτιάχνονται για να καταναλωθούν νεαρά και φρέσκα, καθώς και αλλά που είναι ικανά να παλαιώσουν πολλά χρόνια. Τα παραδείγματα ωστόσο, για τα παλαιωμένα είναι λιγότερα διότι η επιστροφή σε αυτόν τον τρόπο οινοποίησης είναι σχετικά νέα".
materiaprima

Οι ετικέτες για να κάνετε την αρχή

Υπάρχει πλέον μια πολύ μεγάλη γκάμα φυσικών κρασιών, που μπορούν να ταιριάξουν με όλες τις προτιμήσεις.

Vino di Sasso, Κτήμα Σκλάβος, Κεφαλλονιά

Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος, οινοποιεί με ελάχιστες παρεμβάσεις και γηγενείς ζύμες στο νησί της Κεφαλλονιάς. Το vino di Sasso (το κρασί της πέτρας), είναι φτιαγμένο από την ποικιλία Ρομπόλα, η οποία ιντριγκάρει με την δροσερή οξύτητα και τα ορυκτά αρώματα της.

Ταιριάζει ιδανικά με φρέσκο ψάρι της επιλογής σας, μαγειρεμένο σοτέ με άγρια χόρτα εποχής φρικασέ.

Le rosé, Κτήμα Λίγας, Πέλλα

Δυο γενιές οινοποιών με προσήλωση στη φυσική οινοποίηση και τη βιοδυναμική καλλιέργεια, δημιουργούν ένα γαστρονομικό και funky ροζέ που εντυπωσιάζει. Μοναδικό και νόστιμο αποτέλεσμα από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, τομάτας και βοτάνων με μια υπέροχη αίσθηση φρεσκάδας.

Συνδυάστε το με κριθαράκι μαγειρεμένο σε ζωμό bisque, ψητές γαρίδες, κρέμα κατσικίσιου τυριού και βασιλικό.

Sicilia Frappato, Cos, Σικελία

Τρεις φίλοι είναι η αιτία για τη δημιουργία του οινοποιείου Cos στην νότια Σικελία. Μεγαλώνουν τα σταφύλια τους ανάμεσα σε δέντρα ελιάς, αμυγδάλου και χαρουπιού, οινοποιούν με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση δημιουργώντας κρασιά που αντικατοπτρίζουν άψογα το terroir της περιοχής.

Ταιριάξτε το με μοσχαρίσια μπριζόλα σοτέ, με πικάντικα baby σαλατικά, ψητά παντζάρια, dressing βαλσάμικου με ρόδι και flakes ξηρού ανθότυρου.

Μη διστάσετε να συνδυάσετε πιο δύσκολα και περίπλοκα πιάτα με ένα φυσικό κρασί. Το αποτέλεσμα πιθανόν να είναι εντυπωσιακό!

Materia Prima, Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, Τηλ. : 210 7255171, Ωράριο: Δε - Τρι 5μμ - 12πμ, Τε - Κυ 10πμ - 12πμ. Φαλήρου 68, Κουκάκι, Τηλ.: 210 9245 935, Ωράριο: Δε - Κυ 5μμ - 12πμ.

IG: @materiaprima_pagrati
Φωτογραφίες: @despi_naka