Πώς να αντιμετωπίσετε (συναισθηματικά) τα Χριστούγεννα εν μέσω Covid-19

Το 2020, δεν περιλαμβάνει παραδοσιακές γιορτές λόγω της υγειονομικής κρίσης. Είναι καιρός να αποδεχτούμε τις αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι πολυαναμενόμενες χριστουγεννιάτικες ημέρες δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις προηγούμενες χρονιές. Εάν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου (και τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου), είναι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα μεγάλα πάρτυ - που δυστυχώς, λόγω του Covid-19, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν το 2020, τουλάχιστον όχι με τον πιο παραδοσιακό τρόπο.

Πώς θα είναι αυτά τα Χριστούγεννα; Θα μπορέσω να βρεθώ με την οικογένειά μου; Τι πρέπει να κάνω ώστε να μην με επηρεάσει η κατάσταση; Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που ακούγονται έντονα στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ αρκετές εβδομάδες. Η αντιμετώπιση αυτής της αλλαγής απαιτεί χρόνο, αλλά και ορισμένες οδηγίες. "Μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη συναισθημάτων: άγχος ή στρες, θλίψη, νοσταλγία, απογοήτευση κ.λπ. Γι' αυτόν το λόγο,  σε αυτές τις γιορτές είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αφιερώσουμε χρόνο για να προετοιμάσουμε και να εκπαιδεύσουμε το μυαλό και τα συναισθήματά μας" , επισημαίνει η Ixi Ávila, Emotional Intelligence Coach, στο Harper's BAZAAR ES, η οποία δίνει επίσης μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε (συναισθηματικά) αυτά τα "νέα" Χριστούγεννα.

Σκεφτείτε έξω από το κουτί, σκεφτείτε δημιουργικά

Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε κάθε βήμα που κάναμε τα Χριστούγεννα των προηγούμενων ετών. Το 2020 δεν θα έχει σχέση με προηγούμενες καταστάσεις, και έτσι πρέπει να το δούμε, ως νέα ευκαιρία. Για τη φετινή περίοδο των γιορτών, η Ávila προτείνει καινοτόμες ιδέες - από "ένα θεματικό πάρτι μέσω zoom στο οποίο κάθε μέλος της οικογένειας θα κάνει έκπληξη με ένα διαφορετικό κοστούμι, και αποστολή χειρόγραφων γραμμάτων σε αγαπημένους που δεν θα μπορείτε να δείτε, μέχρι τη δημιουργία μίας ξεχωριστής ατμόσφαιρας στο σπίτι και της επανασύνδεσης με τη φύση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες

Όσες περισσότερες προσδοκίες έχουμε από αυτές τις - υποτιθέμενες - σημαντικές ημέρες, τόσο πιο πολύ υποφέρουμε όταν αυτό που περιμένουμε να συμβεί δεν εκπληρώνεται τελικά. Ακόμη περισσότερο σε αυτές τις στιγμές όπου θέλουμε τα πάντα να είναι τέλεια, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Γι 'αυτό, πριν από αυτά τα Χριστούγεννα είναι πολύ σημαντικό να θέσετε στον εαυτό σας την ερώτηση:" Τι περιμένω από αυτές τις γιορτές;". Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας στην πραγματικότητα που βιώνουμε, ώστε να μην απογοητευτείτε εάν δεν μπορείτε να δειπνήσετε στο ίδιο τραπέζι με 15 άτομα ", λέει η Ixi.

Ζήστε το παρόν

"Όταν μιλάω για προετοιμασία, εννοώ ότι προετοιμάζεστε ψυχικά και συναισθηματικά για να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα που θα συνοδεύσει αυτές τις ημέρες, όχι ότι σχεδιάζετε τα πάντα με λεπτομέρεια χωρίς να έχετε αρκετές πληροφορίες. Αυτό το 2020 μας έδειξε ότι όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε νύχτα", επισημαίνει η coach. Η Ávila συμβουλεύει να αποφύγετε τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις και να βασιστείτε στις πληροφορίες που έχετε εκείνη τη στιγμή, όχι σε όλα όσα δεν γνωρίζετε.

Εξασκείστε την υπομονή σας

"Εάν μπορούμε να αναπνέουμε βαθιά και να είμαστε ανοιχτοί σε πιθανές αλλαγές στα σχέδιά μας, θα είμαστε λιγότερο συγκλονισμένοι", εξηγεί η Ixi Ávila. Οι τεχνικές αναπνοής, που συχνά ξεχνιούνται, μπορούν να βοηθήσουν πολύ αυτές τις στιγμές, να σταματήσετε να σκέφτεστε και να χαλαρώσετε για μια στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγεί η ίδια, μπορείτε να "αυξήσετε την υπομονή σας και να ζήσετε αυτές τις διακοπές πιο ήρεμα".

Σημαντικό: Πείτε ευχαριστώ

Μπορεί να κοιτάξετε πίσω και να υπάρχουν λίγες στιγμές που θέλετε να επισημάνετε αυτό το 2020. Μπορείτε να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας για όσους βρίσκονται γύρω σας ή για αυτά που έχετε καταφέρει μέχρι τώρα. "Προτείνω μια άσκηση ευγνωμοσύνης στην οποία κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια των διακοπών, στο δείπνο, σκέφτεστε έναν λόγο για τον οποίο είστε ευγνώμονες και να το μοιραστείτε με όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορεί να είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να κάνετε πιο μαγικά τα Χριστούγεννα και να φέρετε στο προσκήνιο ό,τι είναι καλό για εσάς" καταλήγει η Ixi Ávila.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ