Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο | Η αξεπέραστη γοητεία της διακόσμησης μιας Πρώτης Κυρίας

Ο εντυπωσιακός στολισμός του "White House" στο πέρασμα των χρόνων.

Όσο διαχρονική και αν φαίνεται η παράδοση του χριστουγεννιάτικου στολισμού στον Λευκό Οίκο – ένα έθιμο που τις τελευταίες δεκαετίες μετατράπηκε σε έναν εντυπωσιακό αγώνα επίδειξης της καλαισθησίας των Πρώτων Κυριών – στην πραγματικότητα το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Προεδρική κατοικία στολίστηκε το 1889, έπειτα από τις υποδείξεις του 23ου Προέδρου της Αμερικής, Benjamin Harrison, ώστε να ικανοποιήσει την επιθυμία των μικρών εγγονιών του. Ένα μικρό και διακριτικό καταπράσινο έλατο, χωρίς λαμπιόνια και αστραφτερές μπάλες, στήθηκε σε μια γωνιά απλώς για τα παιχνίδια των παιδιών.

Μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, οι Πρώτες Κυρίες φρόντιζαν ο στολισμός του Λευκού Οίκου να είναι ιδιαίτερα κομψός αλλά χαμηλών τόνων, με λιτά στεφάνια, γιρλάντες και στολίδια. Έκτοτε, τα πράγματα έχουν αλλάξει εκπληκτικά, με τις συζύγους των Προέδρων να επιλέγουν πρώτα το θέμα του στολισμού και έπειτα να δημιουργούν φαντασμαγορικά σκηνικά.

1958

1958

Ο Πρόεδρος Eisenhower μαζί με την οικογένεια του μπροστά στον Λευκό Οίκο σε ένα χριστουγεννιάτικο πορτραίτο

1961

1961

Η Jacqueline Kennedy γίνεται η Πρώτη Κυρία που θεσπίζει τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του Λευκού Οίκου με συγκεκριμένο θέμα, με τον «Καρυοθραύστη» να κάνει την αρχή.

1962

1962

Οι Kennedy σε μια αυθόρμητη χριστουγεννιάτικη στιγμή. 

1971

1971

Ο Richard Nixon και η σύζυγός του Patricia ποζάρουν με τις κόρες του και τους γαμπρούς στο στολισμένο Blue Room.

1977

1977

Η Πρώτη Κυρία Rosalynn Carter στόλισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου με στολίδια φτιαγμένα από μέλη της Εθνικής Ένωσης Α.Μ.Ε.Α

1983

1983

Στα αποκαλυπτήρια της διακόσμησης του Λευκού Οίκου το 1983, η Nancy Reagan φωτογραφήθηκε με τον Mr. Τ, πρωταγωνιστή της σειράς The A-Team, ντυμένο Άγιο Βασίλη.

1987

1987

Ο Πρόεδρος Ronald Reagan και η  σύζυγός του ποζάρουν για το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο πορτρέτο μπροστά σε ένα έλατο Fraser 18,5 μέτρων από τη Δυτική Βιρτζίνια.

1991

1991

Το δέντρο του Blue Room διακοσμείται με 1.200 στολίδια κεντημένα στο χέρι, μερικά εκ των οποίων έφτιαξε μόνη της η Πρώτη Κυρία Barbara Bush.

1993

1993

Η Πρώτη Κυρία Hillary Clinton στόλισε ένα έλατο Fraser μήκους 18,5 μέτρων με κλασικά και funky στολίδια για τα πρώτα της Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο.

1997

1997

Η Hillary Clinton επιδεικνύει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Blue Room κατά τη διάρκεια ξενάγησης στον Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο του 1997. Η πρώτη κυρία συνεργάστηκε με την National Needlework Association, το Council of Fashion Designers of America και τεχνίτες γυαλιού για να δημιουργήσουν το θέμα "Εργαστήρι του Άγιου Βασίλη".

2001

2001

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ο Λευκός Οίκος διακόπτει τις ξεναγήσεις στο εσωτερικό του. Η Laura Bush επίλεξε εκείνη την χρονιά το θέμα «Σπίτι για τις Διακοπές», το οποίο όπως υποστήριξε είχε μεγάλη σημασία για όλους τους Αμερικανούς καθώς αναφερόταν στον θεσμό της οικογενείας.

2003

2003

Ο πρόεδρος George W. Bush και Laura Bush ποζάρουν για το επίσημο χριστουγεννιάτικο πορτρέτο τους μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου. Το εορταστικό θέμα εκείνης της χρονιάς γιόρταζε τους χαρακτήρες των παιδικών παραμυθιών με σύνθημα "A Season of Stories".

2009

2009

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο θέμα της Michelle Obama στον Λευκό Οίκο, «Reflect, Rejoice, Renew», κρύβει την περιβαλλοντική συνείδηση της Πρώτης Κυρίας. Τα δέντρα όχι μόνο φωτίστηκαν με φώτα LED, αλλά έξι από τα δέντρα μεταφυτεύτηκαν από την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων μετά την έκθεσή τους.

2011

2011

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Blue Room είναι αφιερωμένο στις οικογένειες των στρατιωτικών των Ένοπλων Δυνάμεων, για αυτό και αντί για διακοσμητικά στολίδια, υπάρχουν στρατιωτικά μετάλλια και χριστουγεννιάτικες παιδικές κάρτες.

2017

2017

Ο μεγαλοπρεπής χριστουγεννιάτικος στολισμός της Melania Trump την πρώτη χρονιά με τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας τοποθετεί στο επίκεντρο την «καθαρότητα» και την «διαχρονική» υπόσταση του λευκού.

2018

2018

Ο Πρόεδρος Donald Trump και η σύζυγό του Melania, φωτογραφίζονται μπροστά από δύο θεόρατα χριστουγεννιάτικα δέντρα καθώς συνομιλούν στο τηλέφωνο με παιδιά καθώς παρακολουθούν την πορεία του ταξιδιού του Άγιο Βασίλη με την βοήθεια της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής.

2021

2021

Η Jill Biden αναλαμβάνοντας τα ηνία της Πρώτης Κύριας, στολίζει το επίσημο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου με 50 λευκά περιστέρια, όσες και οι Πολιτείες της Αμερικής.

2022

2022

Για την δεύτερη χρονιά της προεδρίας Biden, ο Λευκός Οίκος στολίστηκε με 77 χριστουγεννιάτικα δέντρα, 25 στεφάνια και πάνω από 83,615 φωτάκια.