Stilleto Clogs | Η τολμηρή και αμφιλεγόμενη πρόταση του οίκου Balenciaga

Η νέα συνεργασία του οίκου με την Crocs πυροδότησε ήδη debates.

Η αποκάλυψη της νέας collection "Clones" του οίκου Balenciaga συγκέντρωσε για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον για πάρα πολλούς λόγους: τη δημιουργική ευφυΐα του Demna Gvasalia, τη συνέχεια του The Hacker Project που ξεκίνησαν με τον οίκο Gucci και τα πρωτοποριακά concepts που το brand επιλέγει για τις παρουσιάσεις του. Ο Gvasalia μάλιστα μοιάζει να πηγαίνει ένα ακόμα βήμα παρά πέρα τους κώδικες που χαρακτηρίζουν την αισθητική του και επανασχεδιάζει iconic σχέδια στην πιο απροσδόκητη, μοντέρνα εκδοχή τους. 

Πέρα, βεβαίως, από τα αξεσουάρ της συλλογής που εμφανίζονται ως Gucci σχέδια αλλά "μπολιασμένα" με το νέο αναθεωρημένο για να θυμίζει το διπλό λογότυπο GG του ιταλικού οίκου, double ΒΒ (Balenciaga), η νέα συλλογή περιλαμβάνει πολλά άλλα ιδιαίτερα αξεσουάρ, όπως οι τσάντες που θυμίζουν σακούλες και καλάθια σουπερ - μάρκετ. 

Όμως, τη μεγαλύτερη προσοχή φαίνεται πως τράβηξε κάτι πολύ συγκεκριμένο: τα stilleto clogs που προέκυψαν από τη νέα, δεύτερη συνεργασία του Balenciaga με το δημοφιλές brand Crocs. Για την παρουσίαση, o Gvasalia φόρεσε στα μοντέλα - κλώνους Crocs σε στιλ γαλότσας, αλλά και πέδιλα Crocs με τακούνι, μία πρόταση που εμφανίζεται για πρώτη φορά. Και τα rubber stilleto clogs της συνεργασίας BalenciagaXCrocs άνοιξαν ήδη τη συζήτηση για το αν αυτό είναι ένα παπούτσι που θα φορούσαμε.

Crocs: Τα Love to hate παπούτσια

Ο χαρακτηρισμός "ugly shoes", που εξελίχθηκε σε τάση της μόδας, έχει από καιρό κατοχυρωθεί στα clogs Crocs, που όμως κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία του trend που κυριάρχησε στα 2000s, να προχωρήσουν σε "στρατηγικές" συνεργασίες (από ράπερ και ποπ είδωλα μέχρι οίκους υψηλής ραπτικής) και να αναδειχτούν μέσα στο 2020-21, την περίοδο δηλαδή της πανδημίας, στο πιο δημοφιλές - κι επικερδές- άνετο παπούτσι της χρονιάς. Ωστόσο, η ψηλοτάκουνη πρόταση του Balenciaga φαίνεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την απόλυτη άνεση των Crocs - την οποία δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ούτε οι haters τους  -, και έγινε η αφορμή για σχόλια που μιλούν για "αστοχία", ακόμα και για "ανοησία". Σε άρθρο το αμερικανικό Jezebel, μάλιστα, αποκαλεί τον Demna Gvasalia "σχεδιαστή τρολ" και αναρωτιέται τι αισθάνονται οι αναγνώστες του για τα stilleto Crocs. "Ποιος από εμάς ενδιαφέρεται γι' αυτά τα άνετα πέδιλα stiletto και γιατί;", σχολιάζει η συντάκτης του άρθρου. 

Το αν τελικά τα ψηλοτάκουνα Crocs θα καταφέρουν να κερδίσουν τη συμπάθεια των απανταχού fashionistas, μένει να το διαπιστώσουμε. Ωστόσο, σίγουρα η συνεργασία BalenciagaXCrocs κέρδισε μία πρώτη νίκη στα trending topics των συζητήσεων που αφορούν τη μόδα και μένει να δούμε ποιο style icon ή διάσημος θα τα φορέσει πρώτος. 

Για την ιστορία, η πρώτη συνεργασία του οίκου με την εταιρεία ήταν το 2018, όταν ο Gvasalia έστειλε τα μοντέλα του στην πασαρέλα με πανύψηλες πλατφόρμες Crocs σε κίτρινο, πράσινο, ροζ και μαύρο χρώμα. Κανείς - και τότε- δεν είπε "πόσο ωραία παπούτσια", ωστόσο εκείνη η συλλογή ξεπούλησε έστω κι αν το κόστος κάθε ζευγαριού άγγιξε τα 670€! 

Stilleto Clogs | Η τολμηρή και αμφιλεγόμενη πρόταση του οίκου Balenciaga
Balenciaga SS18