End of an Era | Τα iconic σχέδια της Sarah Burton για τον οίκο Alexander McQueen

Η Sarah Burton αποχωρεί από τον Alexander McQueen μετά από μία 20ετία. Οι red carpet δημιουργίες της που θα μείνουν στην ιστορία του οίκου.

Τέλος εποχής. Για την ακρίβεια, ενός μεγάλου κεφαλαίου στην ιστορία του οίκου Alexander McQueen, μιας και η Sarah Burton, η οποία αποχωρεί μετά 26 χρόνια εργασίας σ' αυτόν, δεν ήταν απλά μία σχεδιάστρια που ανέλαβε τη θέση της creative director μετά την αυτοκτονία του θρυλικού ιδρυτή του. Γαλουχήθηκε στους κόλπους του, μαθήτευσε δίπλα στον τεράστιο Lee Alexander McQueen, έγινε το δεξί χέρι του και τελικά ήταν αυτή στους ώμους της οποίας έπεσε το βάρος να οδηγήσει το brand στη νέα εποχή, αυτή χωρίς τον χαρισματικό του ιδρυτή, και να συνεχίσει την σπουδαία κληρονομιά του και το couture όραμά του. Και το κατάφερε, επιβάλλοντας, μάλιστα, και τα δικά της signature, όπως το αριστοτεχνικό tairoling, τις επιδέξιες και άριστες τεχνικές κεντήματος - και ιδίως, στα floral / botanical μοτίβα- και το edgy style που μπορεί να φορεθεί. 

Η Sarah Burton είναι, επίσης, η αγαπημένη σχεδιάστρια της Πριγκίπισσας της Ουαλίας, Kate Middleton, η οποία τής εμπιστεύτηκε το νυφικό της, αλλά και πολλές μεταγενέστερες εμφανίσεις της. Υπήρξε, επίσης, η αγαπημένη σχεδιάστρια για πολλούς celebrities δημιουργίες της όποιας για τον οίκο Alexander McQueen επέλεξαν για σημαντικές στιγμές τους στο κόκκινο χαλί, όπως η Lady Gaga, που παρέλαβε το Όσκαρ της φορώντας Alexander McQueen. Η Cate Blanchett, από την άλλη, συνεργάστηκε με τον οίκο και τη Sarah Burton στη δημιουργία και αναδημιουργία ενός συνόλου με το οποίο εμφανίστηκε δις στο κόκκινο χαλί, ενώ η superstar της Αμερικής, Beyoncé, συμπεριέλαβε custom Alexander McQueen looks στη Renaissance παγκόσμια περιοδεία της, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023. Είχε, ασφαλώς, προηγηθεί η εμφάνισή της στην πρεμιέρα της ταινίας The Lion King το 2019, μ' ένα λαμπερό blazer Alexander McQueen, ενώ με look του οίκου εμφανίστηκε η κόρη της Blue Ivy.

Τα iconic looks της Sarah Burton για τον Alexander McQueen

Δεν είχε προλάβει να συμπληρώσει χρόνο στη θέση της creative director του οίκου, μετά τον θάνατο του Lee McQueen τον Φεβρουάριο του 2011, και η Sarah Burton είχε ήδη αναλάβει να σχεδιάσει για μία από τις κορυφαίες πελάτισσες της: τη μέλλουσα βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, την Kate Middleton. Το νυφικό της Πριγκίπισσας της Ουαλίας ξεκίνησε να ράβεται ένα χρόνο πριν από τον γάμο της με τον William, τον Απρίλιο του 2011, και στη δημιουργία του συμμετείχαν 30 μοδίστρες. Η φουσκωτή του φούστα από μετάξι σχεδιάστηκε από τη Burton για να θυμίζει λουλούδι που έχει ανθίσει, ενώ διέθετε ουρά 2 μέτρων στολισμένη με χειροποίητα φλοράλ -όπως και η φούστα. 

Η Kate Middleton φόρεσε μια δημιουργία της Sarah Burton και για τη βραδιά της δεξίωσης: ένα λιτό σατέν στράπλες μάξι φόρεμα που είχε συνδυάσει με μια ζώνη από στρας και ένα angora bolero.

Η Lady Gaga πήρε το Όσκαρ για το τραγούδι "Shallow" στην τελετή του 2019. Για τη μεγάλη βραδιά, φόρεσε μία structured βραδινή δημιουργία της Sarah Burton για τον Alexander McQueen η οποία, βεβαίως, ξεχωρίζει για τους τονισμένους (padded) γοφούς. Η τραγουδίστρια έχει δηλώσει ότι ο Lee McQueen ήταν ο αγαπημένος της σχεδιαστής, οπότε μάλλον δεν είναι τυχαίο που επέλεξε τον οίκο του γι' αυτή τη μοναδική στιγμή στην καριέρα της. 

Η Cate Blanchett εμφανίστηκε στα BAFTAs του 2016 μ' ένα βραδινό φόρεμα με φλοράλ κεντημένο τοπ και μάξι φούστα με φτερά της Sarah Burton για τον Alexander McQueen. Το συγκεκριμένο look θα το βρείτε σε λίστες με τα καλύτερα red carpets όλων των εποχών. 

Για την εμφάνισή της στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2020, η Cate Blanchett, που υποστηρίζει την ανακύκλωση των red carpet looks, συνεργάστηκε με τη Sarah Burton για την αναδημιουργία του συνόλου: το εντυπωσιακό τοπ αποσπάστηκε από τη φούστα και συνδυάστηκε με παντελόνι. 

Η Beyoncé στην πρεμιέρα της ταινίας The Lion King του 2019 με αστραφτερό blazer-dress με την υπογραφή της Sarah Burton για τον οίκο Alexander McQueen. Η κόρη της Blue Ivy φοράει επίσης δημιουργία του οίκου. 

Η Zendaya στην πρεμιέρα της ταινίας Spiderman: No Way Home το 2021 με look που θυμίζει εκείνο της Beyoncé. Στο συγκεκριμένο look, ωστόσο, από τη συλλογή του οίκου Alexander McQueen για την Άνοιξη - Καλοκαίρι 2022, ξεχωρίζει το στολισμένο με κοσμήματα καλσόν κάτω από το blazer - dress, που επίσης είναι διακοσμημένο με κρυστάλλους. 

Η Nicole Kidman έκανε την εμφάνισή της στο κόκκινο χαλί του Met Gala του 2016 μ' ένα φόρεμα με κάπα της Sarah Burton με κεντημένες στο χέρι αστραφτερές χάντρες που απεικόνιζαν θέματα του ουρανού, όπως το φεγγάρι και τα αστέρια. Το θέμα του Met Gala εκείνης της χρονιάς ήταν Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology.

Λεπτομέρεια από το φόρεμα της Nicole Kidman.

Η Jessica Chanstain στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ 2012 μ' ένα χρυσό & μαύρο φόρεμα με botanical κεντημένα σχέδια. Η στιλίστρια της ηθοποιού, Elizabeth Stewart, είχε δηλώσει τότε, «ήταν το φόρεμα των ονείρων μας».

Η Gisele Bündchen με μια δημιουργία της Sarah Burton στο Met Gala του 2011, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Alexander McQueen. Το φόρεμα ήταν ένας φόρος τιμής στον θρυλικό σχεδιαστή.