Οι Mary Janes είναι τα must - have παπούτσια του φθινοπώρου

Οι πιο ωραίες Mary Janes για να φορέσετε αυτή την εποχή.

Ασυναγώνιστες και διαχρονικές, οι Mary Janes αποτελούν εκείνο το είδος του παπουτσιού που η γυναικεία γκαρνταρόμπα δανείστηκε από την... παιδική γκαρνταρόμπα. Τα παπούτσια σε στιλ Mary Jane, με το χαρακτηριστικό λουράκι πάνω από το κουντεμπιέ, έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές του 20ου αιώνα και αρχικά φορέθηκαν τόσο από αγόρια όσο και από κορίτσια - μέχρι να γίνουν δημοφιλές ζευγάρι αποκλειστικά για μικρά κορίτσια.

Το όνομά τους, μάλιστα, αποτελεί δάνειο από ένα φανταστικό χαρακτήρα: την αδελφή του κόμικ ήρωα Buster Brown, που δημιούργησε το 1902 ο Richard F. Outcault, τη Mary Jane - το όνομα που είχε και η κόρη του δημιουργού. Λίγο αργότερα, το 1904, μία εταιρία κατασκευής  παπουτσιών από το Μισούρι, η Brown Shoe Company, αγόρασε άδεια από τον Outcault για να χρησιμοποιήσει τους ήρωες του για την προώθηση των προϊόντων της και καθιέρωσε τον χαρακτηρισμό "Mary Jane" για το συγκεκριμένο είδος παπουτσιών, που αρχικά αποκαλούσε στον κατάλογό της  "bar shoes" (παπούτσια με μπαρέτα). 

Διαβάστε Επίσης

Το στιλ Mary Jane, λοιπόν, επιστρέφει φέτος στις τάσεις της μόδας, κυρίως στην εκδοχή φλατ. Καθόλου τυχαίο, βεβαίως, αφού τα ballet flats αναδείχτηκαν τα must - have παπούτσια της περσινής χρονιάς και οι μπαλαρίνες με μπαρέτα ήρθαν σαν μία φυσική εξέλιξη του trend. Βεβαίως, τα Mary Jane παπούτσια δεν περιορίζονται μόνο στην φλατ σιλουέτα, έχουν να προσφέρουν πολύ κομψές εκδοχές και με τακούνι όπως τα ζευγάρια που είδαμε στις Φ/Χ 2023-24 συλλογές του οίκου Dior και της Emilia Wickstead.

Αντιστοίχως, στις συλλογές της Simone Rocha και της Sandy Liang συναντάμε τη δημοφιλή εκδοχή της Mary Jane μπαλαρίνας, και ειδικά το ζευγάρι που προτείνει η Liang - τα σχέδια σε μπαλαρίνες της οποίας είναι κάτι σαν signature στις συλλογές της- έχει γίνει ήδη sold out. Πολύ δημοφιλή και ήδη sold out είναι και οι φλατ Mary Janes του οίκου Alaïa, ο οποίος προσφέρει και την criss cross εκδοχή τους, ενώ και οι μινιμαλιστικές ίσιες Mary Janes του οίκου Chloé, που εμπνέονται από τις παραδοσιακές βενετσάνικες παντόφλες της Αναγέννησης (Furlane slippers), έχουν γίνει ανάρπαστες - και στις συλλογές θα βρείτε τα τελευταία κομμάτια. 

Επενδύστε, επομένως, σ' ένα ζευγάρι Mary Jane ίσια παπούτσια, ή ακόμα και με τακούνι όπως οι κλασικές "Aime Dior" γόβες του οίκου Dior που έρχονται (και) στη hot απόχρωση του κόκκινου, και φορέστε της από το γραφείο και τις casual chic εμφανίσεις σας μέχρι τη βραδινή σας έξοδο. 

Οι Mary Janes στα runways

Dior AW'23
Dior AW'23

Sandy Liang AW'23
Sandy Liang AW'23

Simone Rocha AW'23
Simone Rocha AW'23

Emilia Wickstead AW'23
Emilia Wickstead AW'23

Editor's choice 

Βελούδινες Mary Janes Chanel, Chanel Boutique.

Βελούδινες Mary Janes, Gianvito Rossi.

"Rubie" Mary Jane μπαλαρίνες, Chloé.

"Aime Dior" γόβες Mary Jane Dior, Dior Boutique.

Flat Mary Janes, Jacquemus.

"Lock" μπαλαρίνες, JW Anderson.

Mary Jane μπαλαρίνες Mach & Mach, Kalogirou.

Βελούδινες Mary Janes, Loeffler Randall.

Silk-satin Mary Jane flats, Le Monde Beryl.

"Boheme" Mary Jane flats, The Row.

Δερμάτινες Mary Jane μπαλαρίνες, Zara.

Mary Jane flats, Cos.