X

Bottega Veneta AW'23 | Η συλλογή με την οποία "κλειδώνει" η εποχή Matthieu Blazy

Ο Matthieu Blazy κερδίζει με μία ακόμα συλλογή για τον οίκο το στοίχημα της ανένδοτης δεξιοτεχνίας και της ευφυούς quiet luxury.

Αν η πρώτη συλλογή (AW'22) του Matthieu Blazy για την Bottega Veneta ήταν αυτή με την οποία έπρεπε να αιτιολογήσει την εμπιστοσύνη του οίκου και να σταθεί απέναντι στο σαρωτικό φαινόμενο που δημιούργησε ο Danie Lee, η δεύτερη (SS'23) ήταν εκείνη με την οποία όλοι βεβαιώθηκαν για το εξαιρετικό ταλέντο του νέου creative director και την εκ νέου δυναμική επανατοποθέτηση του brand στο γίγνεσθαι των σύγχρονων τάσεων και της επιδραστικής μόδας. Άλλωστε, μιλάμε για μία από τις συλλογές που συζητήθηκαν περισσότερο στην αμέσως προηγούμενη fashion week, του Σεπτεμβρίου 2022, δημιούργησε τάσεις (βλ. tank tops και flannel shirts) και συνέδραμαν σημαντικά στην προώθηση της low-key πολυτέλειας και κομψότητας.

Η τρίτη κολεξιόν του Matthieu Blazy για την Bottega Veneta, για τη σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2023 που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, είναι αυτή που βγάζει νοκ-άουτ οποιαδήποτε αμφιβολία θα μπορούσε να είχαν αφήσει οι εντυπώσεις από την "εποχή Lee" και εδραιώνει τη "new Bottega era", ή "εποχή Blazy", καταφέρνοντας κάτι μοναδικό και για τον ίδιο: να θεωρείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές στη βιομηχανία της μόδας αυτή τη στιγμή!

Η συλλογή Bottega Veneta για τη σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2023 παρουσιάστηκε στα κεντρικά του οίκου στην Piazza San Fedele και όλοι όσοι έδωσαν το παρών δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα μπρούντζινα ρωμαϊκά αγάλματα δρομέων (του 1 αιώνα μ.Χ), όπως και στο μπρούτζινο γλυπτό "Unique Forms of Continuity in Space" του Umberto Boccioni (1913) που δανείστηκε ο οίκος από μουσεία και τοποθέτησε στο runway- προσφέροντας, βεβαίως, στους καλεσμένους του show τη δυνατότητα να τα παρατηρήσουν και θαυμάσουν από κοντά πριν την έναρξη της πασαρέλας. [ Σημ.: η φουτουριστική μορφή του γλυπτού του Boccioni, που απεικονίζει μία εν κινήσει φιγούρα είχε δανείσει την έμπνευση για τις ριζοσπαστικές σιλουέτες που μιμούνται την κίνηση τη συλλογή με την οποία ο Blazy έκανε το ντεμπούτο του στον οίκο.]

H σύνδεση αυτή που επιχειρεί ο νέος creative director της Bottega Veneta με καλλιτέχνες [ σ.σ. να θυμίσουμε τη συνεργασία στην SS'23 συλλογή με τον Ιταλό πρωτοπόρο του βιομηχανικού σχεδιασμού Gaetano Pesce), έργα τέχνης και δράσεις πολιτισμού γενικά- στη διάρκεια, μάλιστα, της 59ης Μπιενάλε Βενετίας, τον Μάιο, ήταν χορηγός της Biennale Danza για τον σύγχρονο χορό-, σχολιάστηκε από πολλούς ως μία προσπάθεια να καθιερώσει τη νέα Bottega ως ένα brand καλλιτεχνικό. 

Τι είδαμε στη συλλογή AW'23

Για να καταλάβει κανείς καλύτερα τη φιλοσοφία που διαπνέει τη νέα συλλογή θα πρέπει να σταθεί πρώτα στα λόγια του Matthieu Blazy. Στο σημείωμα που συνόδευε την παρουσίασή της αναφέρει για την έμπνευση πίσω απ' αυτή: "Μου άρεσε η ιδέα μίας παρέλασης στην Ιταλία, μίας πομπή, μίας παράξενη γιορτής, ενός πλήθους ανθρώπων που έρχονται από παντού και πάνε παντού, και όμως με κάποιο τρόπο όλοι ταιριάζουν και οδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση. Ήθελα να εξετάσω τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να συγκεντρώνονται μαζί σ' ένα μέρος χωρίς να υπάρχει ιεραρχία, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι". Στα παρασκήνια του show του, θα προσθέσει: " [σ.σ. η συλλογή ] Είναι μια οδύσσεια χαρακτήρων. Από την πρώτη μέρα αποφασίσαμε να μην κάνουμε καμία επεξεργασία, απλώς προσθέταμε διαρκώς χαρακτήρες..."

Αυτοί, λοιπόν, οι πολλοί χαρακτήρες, που απαντώνται σε πολυσύχναστους δρόμους, σε γιορτές και παρελάσεις, αποκτούν στη συλλογή της Bottega Veneta το δικό τους στιλ: από τις αγουροξυπνημένες κυρίες που ευχαρίστως θα κυκλοφορούσαν μ' ένα φόρεμα - νεγκλιζέ ή με ριγέ πιτζαμάκι, όπως αυτά που μας συστήνει ήδη στα τρία πρώτα looks ο Blazy, τις αποφασιστικές κυρίες που θα βγουν για τα ψώνια τους φορώντας δυναμικά οstrich & croco leather παλτό, τις δυναμικές εργαζόμενες που θα φορέσουν ένα κοστούμι με το blazer φορεμένο το πίσω - μπρος θυμίζοντας μπλούζα ή stirrup leggings (κολάν δηλαδή με λάστιχο στο πέλμα) με κομψά παλτό ή ακόμα και την πιο oversized εκδοχή παντελονιού που υπάρχει στη ντουλάπα τους, τις ανέμελες φίλες που θα φορέσουν άνετα, κεντημένα με φλοράλ μοτίβα, polo dresses, αλλά κι εκείνες τις πληθωρικές προσωπικότητες που θα προτιμήσουν ένα παλτό με φτερά σε mint απόχρωση ή ένα κλασικό ασπρόμαυρο που καταλήγει σε φούστα με κρόσσια ή ακόμα κι εκείνο το ασύμμετρο που πάνω του μοιάζουν να είναι "φυτεμένα" κατά τόπους κομμάτια γούνες.

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε από τα hightlights της συλλογής α) τα looks που μοιάζουν βγαλμένα από το παραμύθι της Μικρής Γοργόνας, στα οποία πλεκτό ζιβάγκο με λεπτομέρειες που θυμίζουν λέπια συνδυάζεται με μάξι φούστα σε mermaid σιλουέτα τονισμένη ψηλά στους γοφούς και κεντημένη προς τα κάτω με κρόσσια, β) τα pannier φορέματα της συλλογής που τονίζουν τη μέση και τους γοφούς στα πλαϊνά, όπως και γ) τα δεξιοτεχνικά wrap ντραπέ με την αέρινη κίνηση στη φούστα, δ) το έξυπνο layering που εμφανίζεται σε κοστούμια με φούστα και σε σετ με παλτό όπου πάνελ από δέρμα ξεπροβάλλουν διακριτικά και "ήσυχα" κάτω ή μέσα από το κυρίως ένδυμα, και ε) τα πάντα μοναδικά αξεσουάρ, τσάντες και παπούτσια της νέας Bottega Veneta, από την οποία ήδη οι αετομάτηδες της μόδας έχουν ξεχωρίζουν και μιλούν για τα Jelly mules - εμείς θα προσθέσουμε και τις knit μπότες που θυμίζουν πλεκτές κάλτσες και αξιοποιούν τη γνωστή trompe-l'œil τεχνική που καθιέρωσε ο Blazy και πολλά από τα κομμάτια που βλέπουμε στην πασαρέλα δεν αποτελούν παρά το αποτέλεσμα επεξεργασίας δέρματος- ναι, αυτές οι μπότες δεν είναι πλεκτές, είναι δερμάτινες!

Δείτε το show

The runway looks

Bottega Veneta AW'23
Bottega Veneta AW'23
Bottega Veneta AW'23
Bottega Veneta AW'23
Bottega Veneta AW'23
Bottega Veneta AW'23
Bottega Veneta AW'23
Bottega Veneta AW'23
Bottega Veneta AW'23
Bottega Veneta AW'23
Bottega Veneta AW'23