LFW | Το μοντέρνο bourgeois της Burberry SS'24

Το show Burberry ήταν από τα κορυφαία της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου.

Το ερώτημα στο οποίο επιχειρούν να δώσουν απάντηση λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της δεύτερης συλλογής του Daniel Lee για τον οίκο Burberry τα διεθνή μέσα που ασχολούνται με τη βιομηχανία της μόδας είναι αν τελικά φαίνεται να πετυχαίνει το στοίχημα της ανάθεσης. Τα ρεπορτάζ κλείνουν προς το θετικό πρόσημο με μια ιδιαίτερη αισιοδοξία - όπως αυτή αποτυπώνεται στις αντιδράσεις και την εισροή στα ταμεία της εταιρείας μετά την πρώτη συλλογή - ότι η εποχή Lee στο ιστορικό λονδρέζικο οίκο έχει ήδη αρχίζει να διαγράφεται ως επιτυχημένη. Ο αέρας ανανέωσης και φρεσκάδας γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρος στην SS'24 συλλογή Burberry, η οποία είναι τόσο δεξιοτεχνική και μετρημένη και με σεβασμό στους κώδικες της κληρονομιάς του brand, που έκανε την υποδοχή της από fashion experts και κοινό ενθουσιώδη. 

H συλλογή του οίκου Burberry για την Άνοιξη - Καλοκαίρι 2024 παρουσιάστηκε την τελευταία ημέρα της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου στο πάρκο Highbury Fields στο Ίσλινγκτον του Λονδίνου, όπου είχε στηθεί μια τεράστια τέντα το καρό μοτίβο της οποίας "πρόδιδε" τον οίκο. Αυτό, βεβαίως, όπως και η πλειάδα των Βρετανών A-list celebrities όπως η Kylie Minogue, η Rachel Weisz, η Naomi Campbell η Rosie Huntington-Whiteley και ο Jason Statham κ.ά. που παρακολούθησαν από το front row το οποίο δεν ήταν παρά μια σειρά από πράσινα παγκάκια πάνω στα οποία είχαν στρωθεί καπιτονέ κουβερτούλες και είχαν τοποθετηθεί θερμός. Η αγγλική εξοχή και τα σύμβολά της, εξάλλου, είναι απ' εκείνα τα στοιχεία της "βρετανικότητας" που ο Daniel Lee - Bρετανός ο ίδιος - επιχειρεί να επανερμηνεύσει και να επανασυστήσει από τη θέση του creative director του πιο βρετανικού από τους βρετανικούς οίκους του σήμερα. 

LFW | Το μοντέρνο bourgeois της Burberry SS'24
Rachel Weisz 

Joel Edgerton, Christine Centenera, Rosie Huntington-Whiteley and Jason Statham
Joel Edgerton, Christine Centenera, Rosie Huntington-Whiteley, Jason Statham

H νέα συλλογή 

Στο επίκεντρο της SS'24 συλλογής Burberry βρίσκεται το signature κομμάτι του οίκου, η καμπαρντίνα. Η προσέγγιση, ωστόσο, είναι εντελώς φρέσκια με τις αναλογίες, τις γραμμές και τις λεπτομέρειες, ακόμα και τα χρώματα και τα μοτίβα, να υποβάλλονται στο απαραίτητο σε κάθε ανανέωση "twist". Οι ζώνες, για παράδειγμα, τοποθετούνται χαμηλά στη μέση και προσφέρονται σε διαφορετικά μεγέθη, ενώ σε άλλη περίπτωση η καμπαρντίνα αποκτά φερμουάρ που τη χωρίζει σε δυο μέρη. Αλλού οι γιακάδες της γίνονται έντονοι και μυτεροί και αλλού ένα πέτο εμφανίζεται από τη μία πλευρά και ένα πτερύγιο από την άλλη. Όσο για τις χαρακτηριστικές επωμίδες της κλασικής καμπαρντίνας, αυτές θα τις δείτε να φιγουράρουν σε πουκάμισα και biker jackets της συλλογής, σαν μία ακόμα υπενθύμιση του ασυναγώνιστου expertise του οίκου στο συγκεκριμένο είδος. 

Burberry SS'24
Burberry SS'24
Burberry SS'24
Burberry SS'24

Άλλο ένα ενδιαφέρον κομμάτι της συλλογής εντοπίζεται στα μοτίβα που αξιοποιεί ο Lee, όπως τις μπλε φράουλες, τα σκούρα κόκκινα κεράσια και τα αγριολούλουδα που συναντά κανείς στα αγγλικά λιβάδια, τα οποία εμφανίζονται πάνω σε πλεκτά, αέρινα στην κίνηση φορέματα αλλά και μοντέρνα, άνετα co-ords, σαν φόρος τιμής στο αγγλικό καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, το heritage καρό κάνει ξανά την εμφάνισή του, από την προηγούμενη συλλογή, ως υπόνοια, σε ριμπ tank top και cropped μπλούζες, ενώ υπερμεγέθη prints που απεικονίζουν τα μέρη μιας αλυσίδας, όπως κρίκους και γάντζους, μοιάζει να έχουν μεταπηδήσει από κομψά μεταξωτά μαντήλια και να έχουν τυπωθεί πάνω σε φορέματα με βολάν, πουκάμισα, βερμούδες και καμπαρντίνες

Burberry SS'24
Burberry SS'24
Burberry SS'24
Burberry SS'24

To διαχρονικό στιλ Burberry αποπνέει μεγαλοαστισμό και αυτό το γνωρίζει ο Daniel Lee, που μοιάζει να κρατά σε απόσταση - μ' αυτή τη συλλογή- τις πολύ έντονες street και Y2K επιρροές. Το μοντέρνο bourgeois της SS'24 διατηρεί αριστοτεχνικά της ισορροπίες ανάμεσα στην κληρονομιά και τη σύγχρονη ματιά, γίνεται ελκυστικό τόσο για νεότερες όσο και για πιο ώριμες γενιές, σερβίρει σε καλά υπολογισμένη ποσότητα το (πάντα γοητευτικό) "Britishness". Τελικά, και για να επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα του άρθρου, ο Burberry φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα με Daniel Lee. H ανανέωση είναι ξεκάθαρη - και κυρίως "φορέσιμη". 

Δείτε το show: