Εμμηνόπαυση και δέρμα | Πλάνο φροντίδας της επιδερμίδας κατά τη μεταβατική περίοδο

Ποια πρέπει να είναι (πλέον) η καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση; Tα μυστικά για να δείχνει στα καλύτερά της.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Διανύετε μια περίοδο της ζωής σας που ξέρετε τι θέλετε και πώς να το αποκτήσετε. Ωστόσο, οι αλλαγές στην εμφάνιση και τη διάθεσή σας είναι αρκετές και αυτό μπορεί να σας στρεσάρει. Σημαντικότερο από όλα είναι να αναγνωρίσετε τις φθορές που έχει δημιουργήσει κάθε προηγούμενη εποχή και πώς να προστατευτείτε από τις φθορές που θα δημιουργήσει η μετάβαση στην εμμηνόπαυση αλλά και στην περίοδο μετά την εμφάνισή της.

1. Να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας κάθε βράδυ

Ακόμα κι αν δε χρησιμοποιείτε μακιγιάζ, πρέπει να καθαρίζετε σε βάθος την επιδερμίδα σας για να απομακρύνετε το σμήγμα, τη σκόνη, τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους. Είναι μια απαραίτητη διαδικασία ώστε η επιδερμίδα σας να μπορέσει να αναπλαστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Να καθαρίζετε το πρόσωπό σας με γαλάκτωμα ή πολύ λιπαρό σαπούνι και χλιαρό νερό.

2. Να ενυδατώνετε το δέρμα σας

Η ενυδάτωση σε αυτή την ηλικία παραμένει ένα κρίσιμο βήμα στην καθημερινή φροντίδα ομορφιάς.

‣ Μην ξεχνάτε το λαιμό και το ντεκολτέ, καθώς σ’ αυτή την περιοχή το δέρμα είναι λεπτό και εύθραυστο, ιδιαίτερα αν έχει ταλαιπωρηθεί από την ηλιακή ακτινοβολία.

‣ Επιλέξτε πλούσιας σύνθεσης κρέμες ημέρας, ορούς και μάσκες επανόρθωσης, εμπλουτισμένες με αντιγηραντικά συστατικά.

‣ Ενάντια στη χαλάρωση και τις πανάδες δρουν οι πολυβιταμίνες και τα φυτοοιστρογόνα, αλλά και οι ενεργοποιητές κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ αποκλειστικά για τις δυσχρωμίες επίλεξε κρέμες που περιέχουν βιταμίνη C.

‣ Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στα μάτια και τα χείλη χρησιμοποιώντας μια έξτρα αντιρυτιδική κρέμα, που θα κάνει το βλέμμα σου πιο νεανικό.

3. Να μην ξεχνάτε την κρέμα νύχτας

Χρησιμοποιήστε κάθε βράδυ μια λιπαρή κρέμα νύχτας που, εκτός από την αντιρυτιδική και συσφιγκτική της δράση, θα περιέχει ουσίες που ενισχύουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας (δηλαδή την προστασία στην επιφάνειά της).

4. Να φοράτε το αντηλιακό σας

Μη βγαίνετε ποτέ χωρίς αντηλιακό, καθώς οι ακτίνες UV –ιδίως οι UVA– επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας και την ανάπτυξη κηλίδων.

5. Να φροντίζετε το σώμα σας

Μολονότι η επιδερμίδα του σώματός σας δεν είναι τόσο λεπτή, δεν έχει ανοσία ενάντια στην ξηρότητα και την απώλεια σφριγηλότητας. Η ενυδάτωση και η θρέψη της επιδερμίδας μετά το ντους θα αποδειχθεί σωτήρια. Διαλέξτε ένα balm, μια κρέμα ή ένα λάδι και απλώστε το στην επιδερμίδα σας κάνοντας μασάζ. Το τελευταίο διεγείρει τη μικροκυκλοφορία και βοηθά την επιδερμίδα σας να αναζωογονηθεί.

6. Να παίρνετε το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής

Ένας ισχυρός παράγοντας για την ανανέωση της ώριμης επιδερμίδας είναι η βιταμίνη Ε. Αυτή η βιταμίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με κυριότερη τη μείωση των ρυτίδων. Συνυπολογίζοντας τη μαλακτική της δράση στη φωτογηρασμένη επιδερμίδα, την πρόληψη κατά των βλαβών που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και τη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος, είναι ιδανική για γυναίκες που βρίσκονται ένα βήμα πριν, ένα βήμα μετά την εμμηνόπαυση.

Φυσικές λύσεις περιποίησης στην εμμηνόπαυση

Ξεκινήστε την ημέρα σας κάνοντας μασάζ με σησαμέλαιο σε όλο το σώμα για να ενεργοποιήσετε το κυκλοφορικό σας. Ως αποτέλεσμα θα έχεις ένα λαμπερό και ενυδατωμένο δέρμα.

Φτιάξτε ένα ήπιο απολεπιστικό για όλο το σώμα προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο σε 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη.

Κι επειδή τα χέρια αποτελούν καθρέφτη της ηλικίας, φρόντισε να τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο του φυσικού αυτού απολεπιστικού για ένα natural spa.

Όταν το δέρμα σας απαιτεί ειδική φροντίδα

‣ Για τη σύσφιγξη του δέρματος μια επιλογή είναι η μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C ή ραδιοσυχνότητες.

‣ Αντίστοιχες επιλογές είναι και η βαθιά ενυδάτωση, η αφαίρεση κηλίδων σε χέρια και πρόσωπο, το lipofilling στο πρόσωπο.

‣ Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (botox, dysport) παραλύουν προσωρινά τους μυς και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε αυτή την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε μέτωπο, μεσόφρυο και στο "πόδι της χήνας". Οι υπάρχουσες ρυτίδες σταματούν να βαθαίνουν και εμποδίζεται ο σχηματισμός νέων. To botox διαρκεί περίπου 4 μήνες και η θεραπεία προτείνεται να επαναληφθεί με τη συνδυαστική χρήση fillers (υαλουρονικό οξύ κ.ά.).

Πηγή: Shape.gr