Εγκυμοσύνη | 5 καλλυντικά που θα πρέπει να αποφεύγετε

Τι υποστηρίζουν οι έρευνες και τι συμβουλεύουν οι γιατροί;

Όση χαρά μπορεί να φέρει μια εγκυμοσύνη, άλλες τόσες απορίες για μέχρι τώρα no brainer ζητήματα μπορεί να προκαλέσει. Ξαφνικά βρίσκεστε μπροστά στο μπουντουάρ σας, αναρωτώμενη ποια καλλυντικά είναι πλέον ασφαλή για να χρησιμοποιήσετε. Καμιά φορά ακόμα και εκείνα που με μία πρώτη ματιά φαίνονται ακίνδυνα, όπως το αντηλιακό, στην πραγματικότητα δεν είναι. Αν αναρωτιέστε λοιπόν τι απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, η παρακάτω λίστα θα σας φανεί πολύ χρήσιμη:

Ρετινόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βιταμίνη Α αποτελεί βασικό συστατικό για τη διατήρηση της καλής υγείας της επιδερμίδας. Μόλις απορροφηθεί από το δέρμα, το σώμα τη μετατρέπει σε ρετινόλη. Το συγκεκριμένο συστατικό θεωρείται πλέον το ιερό δισκοπότηρο της αντιγήρανσης, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ρυτίδες, απολεπίζοντας την επιδερμίδα και ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Απαγορεύεται ωστόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς έχει ενοχοποιηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.

Ρετινοειδή

Τα ισχυρά ρετινοειδή που απαιτούν συνταγή γιατρού, όπως τα χάπια Accutane, που συνήθως λαμβάνονται για τη θεραπεία της σοβαρής ακμής, απαγορεύονται κατηγορηματικά. Έρευνα του 2013 έχει δείξει ότι η λήψη τους παρουσιάζει 20-35% κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ελαττωμάτων, με έως και το 60% των παιδιών να εμφανίζουν νευρογνωστικά προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που οι δερματολόγοι προειδοποιούν έντονα τους ασθενείς τους να χρησιμοποιούν αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide)

"Ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθεί ορμονική ακμή, δυστυχώς, τα κοινά προϊόντα για ακνεϊκά δέρματα, που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, συγκαταλέγονται στην κατηγορία C του FDA. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ρίσκο για την υγεία του εμβρίου", λέει η γιατρός Jenna Queller.

Χημικά αντηλιακά

Τα συστατικά που περιέχουν τα χημικά αντηλιακά δεν θεωρούνται βλαβερά για το έμβρυο από το FDA. Καθώς όμως μερικές έρευνες καταλήγουν πως υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο, από πολλούς γιατρούς προτείνεται η πιο ασφαλή επιλογή, τα φυσικά αντηλιακά.

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιείται συχνά για την καταπολέμηση της ακμής, χάρη στην ικανότητά του να εισχωρεί βαθιά στους πόρους και να απελευθερώνει το περιττό σμήγμα. Έρευνα του 2013 κατέληξε ότι τα προϊόντα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σαλικυλικού οξέως -όπως peels και από του στόματος φάρμακα- θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καλλυντικά που περιέχουν μικρή ποσότητα του συγκεκριμένου ενεργού συστατικού ωστόσο θεωρούνται ασφαλή από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη skincare ρουτίνα σας, αναζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ