Ο φυσικός σύμμαχος της Reese Witherspoon στη μάχη με την ακμή

Τι είναι το νερό χλωροφύλλης και κατά πόσο είναι υγιεινό;

Οτιδήποτε πράσινο, από χυμούς σέλινου μέχρι τσάι matcha, παραδοσιακά κερδίζει τις καρδιές των wellness junkies. Η τελευταία τάση στο κόσμο της υγιεινής διατροφής είναι το νερό χλωροφύλλης, στο οποίο ορκίζονται ήδη πολλοί celebrities. 

Ο φυσικός σύμμαχος της Reese Witherspoon στη μάχη με την ακμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάμεσα στη λίστα με τα ονόματα των διάσημων του Hollywood που δηλώνουν fans του συγκεκριμένου ποτού είναι εκείνο της Mandy Moore, η οποία δήλωσε πρόσφατα ότι το καταναλώνει σε καθημερινή βάση προκειμένου να βελτιώσει την υγεία του εντέρου της, αλλά και εκείνο της Reese Witherspoon, η οποία αποκάλυψε στο αμερικάνικο Harper's Bazaar ότι τη βοηθά να καταπολεμήσει την ακμή. Τι ισχύει τελικά;

Τι είναι η χλωροφύλλη;

Η χλωροφύλλη είναι το μόριο που δίνει στα φυτά το πράσινο χρώμα τους. Η κύρια δουλειά του είναι να μετατρέπει το φως του ήλιου σε ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. Τα πράσινα φυτικά τρόφιμα λοιπόν, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και η σπιρουλίνα, είναι όλα πλούσια σε χλωροφύλλη.

Wellness green juice

Ευεργετικές ιδιότητες

Σύμφωνα με τους φανατικούς θαυμαστές της, η χλωροφύλλη μπορεί να κάνει τα πάντα. Τι ισχύει όμως τελικά;

1. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες

Έρευνες έχουν δείξει πως η χλωροφύλλη έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες (που σημαίνει ότι προστατεύει από δυνητικά επικίνδυνους μικροοργανισμούς). Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν επικεντρωθεί μόνο στα οφέλη των αλοιφών που περιέχουν χλωροφύλλη και όχι στο νερό χλωροφύλλης.

2. Προάγει την υγεία του δέρματος

Μια πιλοτική μελέτη έδειξε ότι η τοπική χρήση χλωροφύλλης βοήθησε να βελτιωθεί η ήπια έως μέτρια ακμή και να ελαχιστοποιηθεί η όψη των διεσταλμένων πόρων. Μια άλλη μικρή μελέτη, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε ότι το gel χλωροφύλλης θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο και της επακόλουθης γήρανσης του δέρματος.  

3. Πιθανόν βοηθά με το αδυνάτισμα

Πολλοί υποστηρίζουν πως το νερό χλωροφύλλης βοηθά με την απώλεια κιλών. Ωστόσο η άποψη αυτή βασίζεται σε μια πολύ μικρή έρευνα σε 20 γυναίκες, η οποία έδειξε πως η κατανάλωση χλωροφύλλης πιθανόν μειώνει το αίσθημα πείνας. Ωστόσο, η διαιτολόγος Alex Turoff δεν έχει πειστεί ακόμα. "Τα ευρήματα αυτά δεν είναι αρκετά για να πιστέψουμε πως η χλωροφύλλη βοηθά με το αδυνάτισμα", λέει. 

4. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η χλωροφύλλη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου στα ζώα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του ήπατος σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, σύμφωνα με το κρατικό πανεπιστήμιο του Oregon, δεν είναι σαφές εάν η χλωροφύλλη θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα σε άτομα χαμηλότερου κινδύνου.

Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις;

Αν και το νερό χλωροφύλλης μπορεί να μην αποτελεί τελικά κάποιο μαγικό ποτό, ωστόσο η κατανάλωσή του δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Το μόνο αρνητικό είναι η κακή του γεύση. "Σήμερα, πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι το νερό χλωροφύλλης κάνει τίποτα περισσότερο από το κανονικό νερό", λέει η διαιτολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ