3 αρχές του "ζεν" που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε κοσμοθεωρία

Ήρθε η ώρα να αλλάξετε κοσμοθεωρία και να γίνετε πιο χαρούμενη, ακολουθώντας τρεις αρχές του "ζεν".

Όσο κι αν ξέρετε ότι πρέπει να ζείτε κάθε μέρα σαν να είναι μοναδική και να προσπαθείτε να παίρνετε το μέγιστο από τη ζωή, η καθημερινότητα σας κάνει να το ξεχνάτε. Ήρθε η ώρα να αλλάξετε κοσμοθεωρία και να γίνετε πιο χαρούμενη, ακολουθώντας τρεις αρχές του "ζεν”.

Mushin: Ελευθερώστε το μυαλό σας

Το "Mushin” σημαίνει ότι το μυαλό σας δεν καθορίζεται από συναισθήματα ή κριτικές. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά πόσο συχνά βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα μόλις γνωρίζετε κάποιον ή έρχεστε αντιμέτωπη με μία νέα ιδέα ή πρόκληση; Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για να αποφασίσετε γρήγορα αν τα ερεθίσματα που δέχεστε από το περιβάλλον είναι εχθρικά ή όχι.

Το να οδηγείστε σε συμπεράσματα χωρίς να έχετε απτές αποδείξεις είναι πιθανό να σας στέλνει σε λάθος κατεύθυνση. Εξασκώντας όμως το Mushin, μπορείτε να διευρύνετε τις σκέψεις σας και να αποφύγετε να πάρετε λάθος αποφάσεις. Οπότε την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ένα νέο πρόβλημα, επιλέξτε να μην μπλέξετε το συναίσθημα και να δράσετε αντικειμενικά.

Zanshin: Ευαισθητοποίηση & Παρουσία

Το "Zanshin” σημαίνει ότι έχετε επίγνωση του περιβάλλοντος και είστε παρούσα σε κάθε στιγμή. Στην ουσία, είναι να έχετε γνώση και συναίσθηση. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε όλες τις ενέργειες, αφού το να είναι κάποιος προσεκτικός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ευτυχία. Λαμβάνοντας ευχαρίστηση από τα μικρότερα πράγματα στη ζωή μπορεί να σας φέρει περισσότερη χαρά και να σας βοηθήσει να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας.

Αποκτώντας γνώση και συναίσθηση καταφέρνετε να μειώσετε το χάσμα μεταξύ του "ιδανικού” ανθρώπου και του "πραγματικού”, γεγονός που μειώνει το στρες που μπορεί να νιώθετε όταν δεν ζείτε σύμφωνα με τις προσδοκίες σας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κάνετε δουλειές στο σπίτι, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των πιάτων, νιώστε τη δροσιά του νερού και την φρεσκάδα της σαπουνάδας στα χέρια σου. Να είστε παρούσα σε ό,τι κι αν κάνετε, μικρό ή μεγάλο.

Satori: Φυσική κατάσταση

Το "Satori” είναι η φυσική κατάσταση του νου. Είναι η απόλυτη αρμονία ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό. Μην πέσετε στην παγίδα να βιώσετε το "Satori” κάποια στιγμή στη ζωή σου, αφού είναι κάτι που πρέπει να ζείτε καθημερινά. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπορείτε να συνδέσετε με τα παιδικά σου χρόνια, όταν το μυαλό σας ήταν εντελώς "καθαρό” και ανοιχτό σε νέα ερεθίσματα.

Η εξάσκηση του Satori είναι εξαιρετικά δύσκολη με όλους τους περισπασμούς που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το επιτύχετε είναι μέσω του διαλογισμού. Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και το άγχος, αυξάνοντας παράλληλα την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε και να μάθει πιο γρήγορα, ενώ μπορεί ακόμα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το να παραμείνετε ακίνητη μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύκολο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε άνετα με την πλάτη σου στον τοίχο, να κλείσετε τα μάτια σας και αναπνέετε βαθιά από τη μύτη. Ξεκίνα μένοντας έτσι για πέντε λεπτά κι αν βρίσκετε δύσκολο να παραμείνετε συγκεντρωμένη, εστιάστε σε ένα φυσικό αντικείμενο, όπως ένα τριαντάφυλλο. Θα συνειδητοποιήσετε ότι θα αισθανθείτε δέος και θαυμασμό απλά παρατηρώντας ένα απλό λουλούδι.

Πηγή: Missbloom.gr