Πώς θα έχετε λεπτό σώμα ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση

Μικρές κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο στην φυσική σας κατάσταση.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Πολλοί πιστεύουν πως μετά την εμμηνόπαυση και ιδίως μόλις πατηθούν τα 60, "δεν υπάρχει τίποτα καλό να περιμένεις". Η αντίληψη αυτή, ίσως και να ίσχυε λίγες δεκαετίες νωρίτερα, τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει πολύ, με τα 60 να είναι πλέον τα νέα 40.

Μπορεί οι θερμίδες να καίγονται με μικρότερους ρυθμούς και η απώλεια βάρους να μοιάζει δυσκολότερη, τίποτα όμως δεν είναι αδύνατο, αν έχεις επιμονή και συνεχίζεις να φροντίζεις την φυσική σου κατάσταση. "Η οικοδόμηση μυών μετά τα 60 είναι ελαφρώς πιο δύσκολη από ό,τι όταν είσαι 25 ετών. Οι αναβολικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη είναι χαμηλότερες, η ανάρρωσή είναι ελαφρώς πιο αργή και το σώμα ανταποκρίνεται λίγο λιγότερο στην προπόνηση", εξηγεί ο Daniel Richter, CPT, CEO της StrengthLog.

Τα παραπάνω δεδομένα ίσως να μοιάζουν κάπως αποθαρρυντικά, όμως ο Richter συνεχίζει επισημαίνοντας πως οι ενήλικες στα 60 τους μπορούν να περιμένουν περίπου το 80% της μυϊκής ανάπτυξης που θα είχαν στα 20 ή στα 30 τους. "Το μυστικό της προπόνησης για να παραμείνεις δυνατός και αδύνατος όταν περνάς την εμμηνόπαυση είναι να σταματήσεις να προπονείσαι σαν να είσαι εύθραυστος. Το σώμα εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνονταν πάντα. Δεν άλλαξε. Το μεγαλύτερο λάθος που βλέπω με τους μεγαλύτερους που ασκούνται είναι ότι κάποιος τους είπε ότι είναι μεγάλοι και ως εκ τούτου δεν μπορούν πλέον να πιέσουν τον εαυτό τους ή να σηκώσουν βάρη", τονίζει ο προπονητής Tom Jankas.
 

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr