Η πραγματική ιστορία του διαζυγίου της πριγκίπισσας Diana με τον πρίγκιπα Κάρολο

Η στιγμή του χωρισμού, το ποσό της διατροφής και οι κρυφές συμφωνίες.

Η σχέση τους συζητήθηκε όσο καμία άλλη στον πλανήτη, με την πριγκίπισσα Diana και τον πρίγκιπα Κάρολο να βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο γάμος τους αποτέλεσε το κοσμικό event της δεκαετίας, ενώ ο χωρισμός τους σχεδόν 10 χρόνια αργότερα θα συγκλονίσει το κοινό και κυρίως τον βρετανικό λαό που μέχρι τότε δεν είχε συνηθίσει να βλέπει μέλη της βασιλικής οικογένειας να χωρίζουν.

Διαβάστε Επίσης

Με το διαζύγιό τους να αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα θέμα που ενδιαφέρει τον κόσμο, είναι ξεκάθαρο το γιατί ο 5ος κύκλος της σειράς "The Crown" θα αναφερθεί λεπτομερώς στο δυσάρεστο συμβάν, όπως και η ταινία "Spencer" που πραγματεύεται τη στιγμή που η πριγκίπισσα Diana θα πάρει την απόφαση να ζητήσει διαζύγιο. 

Η σχέση του Καρόλου με την Καμίλα

Η παράλληλη σχέση του πρίγκιπα Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ ήταν σαν κοινό μυστικό που κανείς δεν αποκάλυπτε, ακόμα και οι ίδιοι στους εαυτούς τους. Η σημερινή δούκισσα της Κορνουάλης αποτέλεσε το τρίτο πρόσωπο στον γάμο του διαδόχου του βρετανικού θρόνου με την πριγκίπισσα του λαού, που οδήγησε τους δυο τους στον χωρισμό. Φυσικά, η αφορμή που έκανε την πριγκίπισσα Diana να θέλει να χωρίσει τον Κάρολο ήταν ένα περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στον ίδιο και τον William, το οποίο τη στενοχώρησε βαθιά. Παρ'όλ'αυτά, όλα τα χρόνια του γάμου τους, η σκία της Καμίλα εξακολουθούσε να υπάρχει σε σημείο που η Diana την αντιμετώπισε πρόσωπο με πρόσωπο, ζητώντας της να αφήσει τον σύζυγό της. 

Πρίγκιπας Κάρολος - Καμίλα Πάρκερ

O χωρισμός

Τα Χριστούγεννα του 1991 η Diana θα είναι αμετακίνητη στην απόφασή της, θέλοντας επιτέλους να αφήσει τον Κάρολο. Επειδή, όμως, ένα διαζύγιο στη βασιλική οικογένεια θα ήταν σκάνδαλο, σε συνδυασμό με τις φήμες για απιστία του πρίγκιπα της Ουαλίας, το ζευγάρι θα παραμείνει μαζί για τα μάτια του κόσμου. Εν τέλει, τον Δεκέμβριο του 1992 και αφού η σχέση τους είχε φτάσει στο απροχώρητο, η επίσημη ανακοίνωση χωρισμού από τον πρωθυπουργό John Major θα επισημοποιήσει την απόφαση του ζευγαριού. 

Οι συνεντεύξεις στην τηλεόραση

Και μπορεί ο χωρισμός να ήταν επίσημος, το διαζύγιο όμως δεν ήταν ακόμη στα χαρτιά. Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση, ο πρίγκιπας Κάρολος θα εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή, παραδεχόμενος τη παράνομη σχέση του. Ειδικότερα στην ερώτηση αν ήταν πιστός στον γάμο τους, ο πρίγκιπας της Ουαλίας απάντησε πως "ναι, μέχρι που ο γάμος μας καταστράφηκε ολοσχερώς, αφού και οι δύο προσπαθήσαμε". Με τη σειρά της, η πριγκίπισσα Diana θα εμφανιστεί έναν χρόνο αργότερα στο BBC, παραχωρώντας την περιβόητη συνέντευξη στον Martin Bashir- η οποία σύμφωνα με έρευνα πραγματοποιήθηκε με δόλιο τρόπο- όπου αποκάλυψε πως υπήρχαν τρεις στον γάμο της. 

Celebrities Diana

Το διαζύγιο

Με την κατάσταση να έχει ξεφύγει του ελέγχου, η βασίλισσα Ελισάβετ θα γράψει στον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Diana να προχωρήσουν στο διαζύγιο, από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποια άλλη διέξοδος για τους δυο τους. Η πριγκίπισσα του λαού φυσικά απάντησε θετικά στο αίτημα της βασίλισσας, με τον δικηγόρο της να δηλώνει πως ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να πάρει με πολύ πόνο. 

Πρίγκιπας Κάρολος - πριγκίπισσα Diana

Η αποζημίωση και η συμφωνία μετά το διαζύγιο

Μετά τη διάλυση του γάμου τους, η πριγκίπισσα Diana κράτησε τον τίτλο της πριγκίπισσας, όμως πλέον δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό "η αυτού μεγαλειότης". Από την άλλη, μπόρεσε να διατηρήσει τα διαμερίσματά της στο Παλάτι του Kensington ενώ μπορούσε να χρησιμοποιεί τα διαμερίσματα στο Παλάτι St. James. Επιπλέον, είχε τη δυνατότητα να κάνει χρήση των ιδιωτικών τζετ της βασιλικής οικογένειας, ενώ κέρδισε μία αποζημίωση αρκετά μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, στη θέση της διατροφής, η πριγκίπισσα Diana απέκτησε το ποσό των 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ λάμβανε 600.000 δολάρια τον χρόνο για το γραφείο της. 

Η κηδεμονία των παιδιών

Τυπικά, στο διαζύγιο δεν αναφερόταν πουθενά για την επιμέλεια του πρίγκιπα William και του πρίγκιπα Harry, από τη στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ ως μονάρχης και με βάση ενός νόμου που υπάρχει από το 1717, έχει την κηδεμονία των εγγονών της. Παρ'όλ'αυτά και οι δύο γονείς είχαν ισότιμο χρόνο με τα παιδιά, με τη Diana να παίρνει τα αγόρια της πολύ συχνά στα ταξίδια της. 

Διαβάστε Επίσης