Η ιστορία πίσω από την πιο αγαπημένη (και πανάκριβη) καρφίτσα της βασίλισσας Ελισάβετ

Διαθέτει ένα από τα πιο σπάνια διαμάντια της συλλογής της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ διαθέτει μια εξαιρετικά μεγάλη και πολύτιμη συλλογή κοσμημάτων, αποτελούμενη από οικογενειακά κειμήλια, σπάνια ευρήματα πολύτιμων λίθων καθώς και δώρα που έλαβε στην μακρόχρονη πορεία ως επικεφαλής του βρετανικού θρόνου. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και η χαρακτηριστική διαμαντένια καρφίτσα που συνηθίζει να επιλέγει σε διάφορες επίσημες εμφανίσεις, μαγνητίζοντας τα βλέμματα με την μεγαλοπρεπή αισθητική της. Το εν λόγω κόσμημα αποτελεί το δεύτερο πιο πολύτιμο αντικείμενο της βασιλικής κοσμηματοθήκης καθώς απαρτίζεται από ένα μεγάλο ροζ διαμάντι Williamson, 203 μικρότερα λευκά διαμάντια και ένα μείγμα από μπριγιάν και μαρκησία.

Το εντυπωσιακό διαμάντι ανακαλύφθηκε το 1947 σε ένα αδαμαντωρυχείο στην Τανζανία, με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου, τον γεωλόγο John Williamson να προσφέρει την πολύτιμη και ακατέργαστη πέτρα στην πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ ως δώρο γάμου με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Η επιθυμία του ιδιοκτήτη να παραμείνει "κρυφή" η ταυτότητα του στο ευρύ κοινό, οδήγησαν έναν εκπρόσωπο της οικογένειας Williamson στην παρουσίαση του διαμαντιού, σε μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι του Αγίου Ιάκωβου πριν την τέλεση του βασιλικού γάμου. Έναν μόλις χρόνο αργότερα, η νεαρή Ελισάβετ παρέδωσε τον πολύτιμο λίθο 54 καρατίων στους κοσμηματοπώλες Clerkenwell Briefel και Lemer προκειμένου να δώσουν την τελική πολύπλευρη μορφή του.

Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής, η Ελισάβετ επίβλεπε αυτοπροσώπως την διαδικασία της επεξεργασίας, επισκεπτόμενη συχνά το διάσημο εργαστήριο τους συντροφιά με την γιαγιά της βασίλισσα Μαίρη, η οποία ήταν γνωστή λάτρης των διαμαντιών διαθέτοντας μάλιστα σημαντικές γνώσεις επί του θέματος. Μετά την επεξεργασία, το λαμπερό ροζ διαμάντι παραδόθηκε και πάλι στην πριγκίπισσα, η οποία συμβουλεύτηκε τον Cartier για την τοποθέτηση του πάνω σε κόσμημα. Η αρχική σκέψη της Αυτού Μεγαλειότης ήταν να προσθέσει το διαμάντι πάνω στο στέμμα της, ωστόσο οι σύμβουλοι την προέτρεψαν να τοποθετήσει σε ξεχωριστό κόσμημα τον πολύτιμο λίθο, καθώς θεώρησαν πως θα έχανε την δόξα του ανάμεσα σε τόσα άλλα πετράδια.

Η ιστορία πίσω από την πιο αγαπημένη (και πανάκριβη) καρφίτσα της βασίλισσας Ελισάβετ

Το λαμπερό διαμάντι κοσμεί το κέντρο μιας καρφίτσας από πλατίνα, που φέρει το σχήμα του φυτού νάρκισσος και σχεδιάστηκε από τον Frederick A. Mew στο κατάστημα του οίκου Cartier στο Λονδίνο. Το κόσμημα ολοκληρώθηκε το 1953, την χρονιά που η πριγκίπισσα Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Έκτοτε επιλέγει το εν λόγω κόσμημα σε ειδικές περιστάσεις, όπως ο γάμος του πρίγκιπα Καρόλου με την πριγκίπισσα Diana.

Διαβάστε Επίσης