Οι θετικές πράξεις ενισχύουν την καλή υγεία και το well-being

Σε δύσκολες στιγμές όπως η πανδημία, μία συλλογή ερευνών υποδηλώνει ότι οι βοηθητικές χειρονομίες ανακουφίζουν από την ανησυχία και το στρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βοηθούν άλλους είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία από εκείνους που δεν ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο κάνοντας κάποια καλή πράξη. Σε δύσκολες στιγμές όπως η πανδημία, μία συλλογή ερευνών υποδηλώνει ότι οι βοηθητικές χειρονομίες ανακουφίζουν από την ανησυχία και το στρες. Συχνά κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και κρίσεων, οι άνθρωποι αρχίζουν να εκτελούν τυχαία πράξεις καλοσύνης. Βοηθώντας τους άλλους σε μια κρίση, κάνοντας καλές πράξεις, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο - ακόμη και να σας δώσει εκρήξεις ευφορίας - κάτι που ονομάζεται "the helper's high" - από την ντοπαμίνη και τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο.

Ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι το σάλιο των συμπονετικών ανθρώπων περιέχει περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α, η οποία είναι ένα αντίσωμα που καταπολεμά τη μόλυνση. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι εγκεφαλικές εξετάσεις των καλοπροαίρετων ανθρώπων δείχνουν ότι η γενναιοδωρία τους έδωσε μια πιο ήρεμη διάθεση, λιγότερο άγχος, καλύτερη συναισθηματική υγεία και υψηλότερη αυτοεκτίμηση.

Το προφανές όφελος όταν προσεγγίζετε κάποιον άλλο είναι ότι κάνετε για λίγο ένα διάλειμμα από τις δικές σας ανησυχίες. Η συνεισφορά, η προσφορά, ο εθελοντισμός, η δωρεά και η εκτέλεση ευγενικών πράξεων, ανεξάρτητα από το πόσο μικρές ή σύντομες είναι, σας συνδέουν με άλλους ανθρώπους (και ζώα) με έναν πολύ ουσιαστικό, ανθρώπινο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin υποδηλώνει επίσης ότι η εκτέλεση πράξεων καλοσύνης και βοήθειας σε άλλους μπορεί να είναι καλή για την υγεία και την ευημερία σας. Η έκθεση δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, δείχνοντας ότι η θετική συμπεριφορά είναι εξίσου ευεργετική για αυτόν που τη δέχεται. Η ισχύς του συνδέσμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος της καλοσύνης, ο ορισμός της ευημερίας και η ηλικία, το φύλο και άλλοι δημογραφικοί παράγοντες του δωρητή.

"Η θετική κοινωνική συμπεριφορά - αλτρουισμός, συνεργασία, εμπιστοσύνη και συμπόνια - είναι όλα απαραίτητα συστατικά μιας αρμονικής και καλά λειτουργούσας κοινωνίας", δήλωσε στο Forbes ο επικεφαλής συγγραφέας Bryant P.H. Hui, PhD, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. "Είναι μέρος της κοινής κουλτούρας της ανθρωπότητας και η ανάλυσή μας δείχνει ότι συμβάλλει επίσης στην ψυχική και σωματική υγεία".

Πηγή: Forbes