Το τραύμα που αφήνει η απώλεια ενός συντρόφου ζωής

Με αφορμή τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, εξετάζουμε τι συμβαίνει ύστερα από την απώλεια ενός συντρόφου μετά από πολλά χρόνια κοινής πορείας.

Όσο προετοιμασμένος κι αν είναι κανείς για τον θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου, η απώλεια εξακολουθεί να είναι ένα τραγικό γεγονός- πόσο μάλλον όταν μαζί του έχει ζήσει μια ολόκληρη ζωή. 74 χρόνια γάμου θα έκλειναν φέτος η Βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο και ακόμα κι αν η ηλικία και τα προβλήματα υγείας του προμήνυαν τον επερχόμενο θάνατό του, για εκείνη το γεγονός παραμένει μία μεγάλη ανοιχτή πληγή. 

Βασίλισσα Ελισάβετ | Τα πιο τρυφερά σχόλια που έχει κάνει δημοσίως για τον πρίγκιπα Φίλιππο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η απώλεια του συντρόφου μπορεί να προκαλέσει διαταραχή με συμπτώματα όμοια με εκείνα του μετατραυματικού στρες. Η Andy Langford, κλινική διευθύντρια του φιλανθρωπικού οργανισμού για το πένθος Cruse, υπογραμμίζει πως είναι πολύ διαφορετικό να το περιμένεις με το μυαλό σου και άλλο πράγμα να το βιώνεις με την καρδιά σου. Όταν δύο άνθρωποι μοιράζονται τη ζωή τους, η απώλεια δεν σχετίζεται μόνο με το ίδιο το άτομο αλλά και με τον τρόπο ζωής που μοιράζονταν μαζί. Χρησιμοποιώντας τη φράση του  συγγραφέα Louis de Bernières, γνωστός για το μυθιστόρημα "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι", όταν δύο άνθρωποι μένουν μαζί για τόσο καιρό είναι σαν δύο δέντρα με διαφορετικές ρίζες που τα κλαδιά τους μπλέκονται.  

Σε πολλές περιπτώσεις, ο σύντροφος που βρίσκεται εν ζωή ενδέχεται να υιοθετήσει κάποια χαρακτηριστικά και συνήθειες του αγαπημένου του, ενώ άλλοι μπορεί να χάσουν τον σκοπό της ζωής τους. Όπως συμβαίνει με πολλές γυναίκες, έτσι και με τη Βασίλισσα, υπάρχουν λίγα άτομα, τα οποία μπορούν να καταλάβουν ακριβώς πώς είναι η ζωή τους και δυστυχώς για εκείνη μόλις έχασε έναν από αυτούς. Το πένθος είναι μια υπόθεση πολύ προσωπική και μοναχική και στην περίπτωσή της ακόμα περισσότερο, λόγω της θέσης της. 

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσετε και θα μιλήσετε σε εκείνον που μόλις έχασε το άλλο του μισό. Μπορεί η φράση "πλήρης ημερών" να κάνει τον σύντροφό του να νιώσει πως δεν πρέπει να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ή σε περίπτωση που γνωρίζουν πως η εξέλιξη αυτή ήταν για το καλύτερο αφού πλέον εκείνος δεν θα υποφέρει, μπορεί το αίσθημα της ανακούφισης που θα αισθανθούν, να τους οδηγήσει σε τύψεις. 

Σύμφωνα με έρευνες, 1 στους 10 μεγαλύτερους ανθρώπους που πενθούν, ενδέχεται να εμφανίσουν το λεγόμενο περιπλεγμένο πένθος, μια αναγνωρισμένη κατάσταση κατά την οποία ο εν ζωή σύντροφος θα εμφανίσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του μετατραυματικού στρες. Και μάλιστα, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε με τον κορωνοϊό, υπάρχει πιθανότητα τα συμπτώματα αυτά να επιδεινωθούν. 

Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει ο ιδανικός γάμος, όμως όταν έχεις περάσει με τον άλλο μια ζωή, η απώλεια γίνεται ακόμα πιο οδυνηρή. Το σημαντικό είναι ο καθένας να βρει εκείνο που θα τον βοηθήσει να συνεχίσει χωρίς αυτό να σημαίνει πως η πληγή θα κλείσει εύκολα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ