Το μέλλον ανήκει στη αγορά των secondhand ρούχων

Οι προβλέψεις που θέλουν την αγορά μεταχειρισμένων ρούχων και αξεσουάρ να ξεπερνά κι αυτή του fast fashion.

Η χρονιά της πανδημίας έφερε δραστικές αλλαγές στον τρόπο που ντυνόμαστε, αλλά κυρίως στον τρόπο που ψωνίζουμε. Μέσα σ' αυτή τη χρονιά, που οι online πωλήσεις απογειώθηκαν, γνώρισαν μεγάλη άνθιση και οι αναζητήσεις σε secondhand και vintage κομμάτια. Έρευνες που ακολούθησαν, μάλιστα, αναφέρουν ότι η αγορά των μεταχειρισμένων ρούχων και αξεσουάρ δεν θα σταματήσει να αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα προβλέπουν πτώση πωλήσεων στην αγορά ρούχων από πρώτο χέρι. 

Μία από τις βασικές αιτίες της στροφής του καταναλωτικού κοινού σε secondhand αγορές οφείλεται ασφαλώς στην ανάγκη για μία πιο βιώσιμη στάση απέναντι στον τρόπο που καταναλώνουμε γενικά- και που ντυνόμαστε, ειδικά. Η βιομηχανία της μόδας έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες για να μειώσει το (τεράστιο) περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ενώ η επανάσταση του resale έχει ξεκινήσει, καθώς μάλιστα η μεταπώληση αποτελεί μία διαδικασία με μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον

Διαβάστε Επίσης

Μία νέα έρευνα που είδε μόλις τη δημοσιότητα, αναφέρει μάλιστα πως μέχρι το 2030 η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων θα έχει ξεπεράσει την αγορά της fast fashion. Σύμφωνα με την έκθεση του Thredup- ενός secondhand online καταστήματος με έδρα τις Η.Π.Α-, τα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε την αγορά μεταπώλησης να μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα από το παραδοσιακό εμπόριο με τα μεταχειρισμένα ρούχα να ξεπερνούν σε όγκο αυτά της "μαζικής μόδας" μέχρι το 2030. 

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, το εμπόριο των μεταχειρισμένων αυξάνει με ρυθμό 11 φορές γρηγορότερο από αυτόν του παραδοσιακού λιανικού εμπορίου και η αξία του υπολογίζεται ότι θα φτάσει μέχρι το 2030 στα 84 εκατομμύρια δολάρια, με την αγορά του fast fashion να υπολογίζεται σχεδόν στα μισά: στα 40 εκατομμύρια δολάρια

Επίσης, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η secondhand μόδα μεγαλώνει με γρηγορότερο ρυθμό και από αυτόν της βιώσιμης μόδας με τους καταναλωτές να στρέφονται διαρκώς στη μεταπώληση και τα μεταχειρισμένα, κάτι που οφείλεται εν μέρη και στην ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να πουλήσει και να αγοράσει κομμάτια από τα σάιτ μεταπώλησης. 

Διαβάστε Επίσης