Το όνομα τους είναι γνωστό σε όλο τον πλανήτη και συνώνυμο της μόδας. Είναι εκείνοι που ορίζουν τις τάσεις και κατάφεραν μέσω του έργου τους να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κοινωνία τη μόδα και το γυναικείο ντύσιμο. Σχεδιαστές μόδας όπως η Gabrielle Chanel, o Karl Lagerfeld, η Miuccia Prada, ο Pierre Cardin όρισαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία στη fashion βιομηχανία, έχοντας δύο κοινά στοιχεία. Είχαν όραμα και δεν κατέκτησαν ποτέ πτυχίο στο σχέδιο μόδας, αποδεικνύοντας πως το ταλέντο δεν χρειάζεται πάντα πιστοποίηση.
Coco Chanel
Η γαλλικής καταγωγής σχεδιάστρια Gabrielle Chanel ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο σχολείο στα 18 χωρίς να σκεφτεί ποτέ να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο. Η Coco που έζησε δέκα χρόνια από τη μέχρι τότε ζωή της σε μοναστήρι, γνώριζε ήδη από τις μοναχές να ράβει και αυτή η δεξιοτεχνία ήταν αρκετή για να τη βοηθήσει στο μέλλον. Χρησιμοποιώντας τις ικανότητες της, αλλά και έχοντας ένα όραμα στη μόδα κατάφερε να δημιουργήσει έναν από τους σημαντικότερους οίκους μόδας. Το 1910, ξεκίνησε να εργάζεται ως ράφτρα και στη συνέχεια ως δημιουργός καπέλων. Οι δημιουργίες της Gabrielle Chanel ενθουσίασαν το κοινό και κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα της.

Karl Lagerfeld
Ο Κάιζερ της μόδας διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Fendi για περισσότερα από πενήντα χρόνια, ενώ βρισκόταν και στο τιμόνι του οίκου Chanel από το 1983. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της μόδας, ο οποίος προς έκπληξη πολλών δεν είχε φοιτήσει ποτέ σε κάποια σχολή σχεδίου μόδας. Έφυγε από το σπίτι του στα 14, μετακόμισε στο Παρίσι και συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό για σχεδιασμό παλτό από το International Wool Secretarian. Ο Karl Lagerfeld αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού με τον Pierre Balmain να τον προσλαμβάνει στη θέση του junior assistant και τρία χρόνια αργότερα να τον προάγει σε μαθητευόμενο του. Παρόλο που φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Ρώμης ιστορία της τέχνης, δεν απέκτησε ποτέ πτυχίο στον τομέα της μόδας.

Miuccia Prada
Η Miuccia Prada είναι επικεφαλής των οίκων Prada και Miu Miu και είναι εγγονή του Mario Prada. Η σχεδιάστρια ανέλαβε τα ηνία του οίκου μόδας το 1978, έχοντας πρώτα λάβει PhD στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου, ενώ φοίτησε στο Teatro Piccolo την τέχνη της παντομίμας. Παρόλο που δεν έχει κάποιο πτυχίο στο σχέδιο μόδας, η Miuccia Prada κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση με δερμάτινα είδη σε έναν παγκοσμίου φήμης lurury οίκο που ορίζει τις τάσεις.

Donatella Varsace
Η Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας και πλέον creative director του οίκου Versace έχει σπουδάσει λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Ωστόσο, βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του αδερφού και διάσημου σχεδιαστή μόδας, Ganni Versace και ασχολιόταν ενεργά με τις δημόσιες σχέσης της επιχείρησης. Ο σχεδιαστής μάλιστα σε συνεντεύξεις του έχει δηλώσει πως η Donatella Varsace εκτός από μούσα του ήταν και η πιο αυστηρή κριτής του. Μετά τον θάνατο του Ganni Versace ανέλαβε τα ηνία του οίκου μόδας και έναν χρόνο αργότερα παρουσίασε την πρώτη της haute couture συλλογή.

Manolo Blahnik
O Manolo Blahnik σπούδασε νομική, λογοτεχνία και τέχνη στη Γενεύη και το Παρίσι πριν ανοίξει τη δική του μπουτίκ στο Λονδίνο το 1973. Ο ισπανικής καταγωγής σχεδιαστής παπουτσιών έχασε γρήγορα το ενδιαφέρον του στη νομική, έτσι ξεκίνησε τις σπουδές στη λογοτεχνία μέχρι να συνειδητοποιήσει πως το σχέδιο ήταν το πάθος του. Σε συνεντεύξεις του έχει δηλώσει πως χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για να μάθει την τέχνη της υποδηματοποιίας και οι περισσότερες γνώσεις που έλαβε ήταν από τα εργοστάσια με τα οποία συνεργαζόταν.

Pierre Cardin
Κατά καιρούς, δημοσιογράφοι και κριτικοί μόδας έχουν γράψει στα κείμενα τους πως οι δημιουργίες του Pierre Cardin έχουν αρχιτεκτονική δομή. Γεγονός που είναι λογικό, αφού ο σχεδιαστής είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική. Το 1945, όταν μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει, ξεκίνησε παράλληλα να εργάζεται στο πλευρό του couturier Paquin. Αργότερα συνεργάστηκε με την Elsa Schiaparelli και τον οίκο Dior μέχρι που το 1950 άνοιξε τον δικό του οίκο.

Giorgio Armani
O Giorgio Armani σπούδασε κάτι τελείως διαφορετικό από τη μόδα, δηλαδή ιατρική στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Έμεινε εκεί τρία χρόνια μέχρι τη στιγμή που πήγε στρατό. Μετά τις εμπειρίες του εκεί και συγκεκριμένα το 1957, ο Giorgio Armani ξεκίνησε να επιμελείται τις βιτρίνες του καταστήματος La Rinascente που βρισκόταν στο Μιλάνο. Κάπως έτσι, ξεκίνησε να ανακαλύπτει τον κόσμο της μόδας και το ανδρικό ντύσιμο μέχρι που ξεκίνησε να εργάζεται στο πλευρό του Ιταλού στιλίστα Nino Cerutti και να συνεργάζεται ως freelancer με διάφορα brands. Κάπως έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει και το δικό του label.

Jean Paul Gaultier
Έχοντας μεγαλώσει σε προάστιο του Παρισιού, ο Jean Paul Gaultier ξεκίνησε να σχεδιάζει για διάφορους στιλίστες που ασχολούνταν με την υψηλή ραπτική σε πολύ νεαρή ηλικία. Χωρίς να έχει κάποιο πτυχίο ή εξειδίκευση, ο Pierre Cardin εντυπωσιάζεται από το ταλέντο του και τον προσλαμβάνει ως βοηθό του το 1970. Λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1976, ο Jean Paul Gaultier δημιουργεί τον δικό του οίκο μόδας.

Nicolas Ghesquière
Ο Nicolas Ghesquière έχει υπάρξει creative director του οίκου Balenciaga, ενώ σήμερα βρίσκεται στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Louis Vuitton. Έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός για την αυθεντικότητα από την οποία χαρακτηρίζονται οι δημιουργίες του. Ωστόσο, παρόλο που σκόπευε να φοιτήσει σε κάποια σχολή φόρεμα, έχοντας ένα πλούσιο portfolio από σχέδια, αλλά και έτοιμες δημιουργίες για τις οποίες χρησιμοποιούσε ως ύφασμα τις κουρτίνες της μητέρας του, ο Nicolas Ghesquière αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι στη μόδα. Ο σχεδιαστλης εργάστηκε για δύο χρόνια στο πλευρό του Jean Paul Gaultier -από το 1990 έως το 1992- μέχρι να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Balenciaga.

Vivienne Westwood
Παρόλο που έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για κοσμήματα στο University of Westminster, η Vivienne Westwood ένα εξάμηνο αργότερα, αφού πίστευε πως εκεί δεν υπήρχε χώρος για εργαζόμενα κορίτσια που αγαπούν την τέχνη. Αφού ξεκίνησε να εργάζεται σε εργοστάσιο και να παρακολουθεί μαθήματα για να γίνει δασκάλα, η Vivienne Westwood βρέθηκε στην εκπαίδευση και ταυτόχρονα άρχισε να δημιουργεί τα δικά της κοσμήματα ως χόμπι. Στη συνέχεια, δημιούργησε με τη βοήθεια του συντρόφου της, Malcolm McLauren τα πρώτα της ρούχα και κάπως έτσι κατάφερε να γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες σχεδιάστριες μόδας της Βρετανίας, αλλά και του πλανήτη.

Thierry Mugler
Ο σχεδιαστής που έγινε διάσημος για τις avant-garde δημιουργίες του στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ξεκίνησε να σπουδάζει interior design στο Strasbourg School of Decorative Arts. Λίγο μετά τα 20, μετακόμισε στο Παρίσι και συνεργάστηκε με την μπουτίκ Gudule αλλά και με άλλους οίκους μόδας ως freelancer σχεδιαστής. Το 1973, κυκλοφόρησε την πρώτη του συλλογή.

Vera Wang
Η Vera Wang είναι η βασίλισσα της bridal μόδας, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της στα 60s. Μέχρι τότε, λάτρευε το καλλιτεχνικό πατινάζ και συμμετείχε σε εθνικά πρωταθλήματα. Το 1968 μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε αφιέρωμα του περιοδικού Sports Illustrated. Όταν δεν κατάφερε να γίνει μέλος της εθνικής ομάδας, η Vera Wang αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μόδα. Έχοντας ήδη αποκτήσει ένα πτυχίο στην ιστορία της τέχνης, εργάστηκε ως fashion editor στη Vogue και μάλιστα ήταν το νεότερο πρόσωπο που είχε βρεθεί ποτέ στην εν λόγω θέση. Παρέμεινε στην εν λόγω θέση για 17 χρόνια μέχρι που το 1987 εντάχθηκε στην ομάδα του Ralph Lauren. Δύο χρόνια αργότερα, παρατήρησε πως υπάρχει ένα κενό στην bridal μόδα και κάπως έτσι ξεκίνησε το δικό της bridal wear brand.

Raf Simons
Ο co-creative director του οίκου Prada και ιδιοκτήτης ενός πολύ επιτυχημένου brand, Raf Simons έχει πραγματοποιήσει σπουδές σε industrial και furniture design στο Βέλγιο. Η δουλειά του ως σχεδιαστής επίπλων τον οδήγησε να γνωρίσει ανθρώπους από τη βιομηχανία της μόδας και να κάνει την πρακτική του στο πλευρό του Βέλγου σχεδιαστή Walter Van Beirendonck. Ο δημιουργός πήρε μαζί τον Raf Simons στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού και ήταν εκείνη η στιγμή που έπεισε τον δεύτερο να ακολουθήσει καριέρα ως σχεδιαστής ρούχων. Εκπαιδεύτηκε μόνος του στη ραπτική και το menswear μέχρι που λάνσαρε το δικό του label το 1995.

Virgil Abloh
Ο Virgil Abloh δεν είχε καμία σχέση με τον κόσμο της μόδας, ούτε είχε πραγματοποιήσει σπουδές σε κάποιο τομέα της τέχνης όπως πολλοί από τους παραπάνω. Είχε master degree αρχιτεκτονικής από το Illinois Institute of Technology και bachelor ως πολιτικός μηχανικός. Εμφανίστηκε στον προσκήνιο της μόδας το 2009 όταν ξεκίνησε την πρακτική του στον οίκο Fendi, έχοντας στο πλευρό του τον Kanye West. Η συνεργασία τους ενέπνευσε τον Virgil Abloh, ο οποίος δημιούργησε τον οίκο Off-White και στη συνέχεια αναδείχθηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής των ανδρικών συλλογών στον Louis Vuitton.
