Το ντένιμ στη μόδα του 2021

Iconic από τη γέννησή του, το τζιν γίνεται η σημαία της ατομικότητας και της απόλυτης ελευθερίας του στυλ.

Ταυτίστηκε με το workwear και την αμερικανική Δύση. Φορέθηκε από ροκ αστέρες
και θρύλους του Χόλιγουντ, από τις "φυλές" της ποπ κουλτούρας αλλά και από τα μοντέλα στα high-fashion shows. Λατρεύτηκε όσο κανένα άλλο κομμάτι γιατί πάντα είχε κάτι να διηγηθεί. Αν και πολύ διαφορετικό ανά δεκαετία, το μήνυμα που έστελνε κάθε φορά το ντένιμ αφορούσε την απαλλαγμένη από στυλιστικούς περιορισμούς εικόνα του εαυτού μας. Εξέφραζε την ελευθερία της έκφρασης.

Το τζιν δεν είναι απλώς ακόμα ένα ανθεκτικό και άνετο ύφασμα που εδραίωσε το casual wear.Όχι! Είναι εκείνο που, μεταμορφωμένο σε ένα "αλλιώτικο" παντελόνι και φορεμένο από θρυλικές προσωπικότητες, σφράγισε το ανεπιτήδευτα cool στυλ και έκανε τον Yves Saint Laurent να εύχεται τα ρούχα του να είναι πάντα τόσο αυθεντικά cool.

Η λέξη "τζιν" ξεκινά να αναφέρεται τη δεκαετία του 1800 και περιγράφει ένα βαμβακερό twill ύφασμα από το οποίο αρχικά ράβονταν παντελόνια. Το ύφασμα ωστόσο σύντομα ταυτίστηκε με το ίδιο το ρούχο και έτσι τα blue jeans, σήμερα ντένιμ, ξεκινούν να παράγονται στη γαλλική πόλη Νιμ (bleu de Nîmes). Το debate κρατά μέχρι και σήμερα σχετικά με το αν η λέξη "denim" είναι μια αγγλικοποιημένη εκδοχή για το γαλλικό ύφασμα ή αν το γαλλικό όνομα δόθηκε σε ένα ήδη υπάρχον αγγλικό προϊόν για να του προσδώσει γαλλικό πρεστίζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 1873 το τζιν πατεντάρεται από τον ράφτη Jacob Davis και τον έμπορο χονδρικής πώλησης υφασμάτων Levi Strauss. Πολλές δεκαετίες μετά περνά από το western chic των ’40s και το rock’n’ roll των ’50s στην glam εκδοχή του "Studio 54" στα ’70s και μετατρέπεται στο απόλυτα cool κομμάτι στα ’90s γεμίζοντας σελίδες στο μεγάλο βιβλίο της μόδας. Για το καλοκαίρι του 2021 και ενώ όλα μοιάζουν πιο ρευστά από ποτέ, το τζιν έρχεται να λειτουργήσει πάλι σαν μια σταθερά στην πολυσύνθετη εξίσωση του σύγχρονου στυλ.

Big Jeans

"Μέσω της νεότητας και της αισιοδοξίας που αποπνέει ήθελα να υπογραμμίσω
την ελπίδα σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς" δήλωσε ο Hedi Slimane
για την καλοκαιρινή συλλογή του στη Celine, με τα τζιν να κρατούν τη φόρμα
των mom jeans των ’80s και να συνδυάζονται σχεδόν αποκλειστικά με μποτάκια, φαρδιά blazers και baseball καπέλα σε μια απόπειρα σύνθεσης του πορτρέτου της "νέας γενιάς", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Στην ίδια φαρδιά γραμμή, φορεμένα ψηλά στη μέση και τονισμένα με ζώνες, κινήθηκαν τα τζιν και στους οίκους Chloé και Balenciaga. Στην Chloé η Natacha Ramsay-Levi επανασύστησε την ιδέα των βασικών κομματιών της γκαρνταρόμπας δίνοντας μια ’70s διάθεση στα ανοιχτόχρωμα τζιν, που συνδύασε μεpatchwork tunics. Στον Balenciaga ο Demna Gvasalia για άλλη μία φορά ενοποίησε διαφορετικά φύλα και μεγέθη προτείνοντας ένα νέο office look με χαλαρά τζιν, υπερμεγέθη πουκάμισα και slippers ξενοδοχείου – ιδανικός συνδυασμός για το work from home στυλ. Τέλος, ο μάστερ της σύγχρονης θηλυκότητας Pierpaolo Piccioli στον Valentino κατάφερε να φορτίσει συναισθηματικά ακόμα και το ντένιμ.

"Για μένα το να είσαι ριζοσπαστικά ρομαντικός σημαίνει να έχεις την ελευθερία να εκφράζεις την ατομικότητά σου,να είσαι επαναστατικός και να μάχεσαι
για έναν καλύτερο κόσμο" είπε και όλες οι επιθυμίες του καθρεφτίστηκαν στα
ελαφρώς flared jeans, που συνδυάστηκαν με διαφανή νωχελικά πουκάμισα
και αξεσουάρ με sturdy studs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

New Take on Denim

Στην εποχή μας ο δρόμος της αειφόρου μόδας είναι μονόδρομος. Όμιλοι,
διάσημοι οίκοι μόδας και ανεξάρτητα brands υιοθετούν νέους κανόνες
conscious παραγωγής και θέτουν τις βάσεις για ένα μέλλον όπου ο κύκλος
ζωής των ρούχων δε θα ολοκληρώνεται σε μία σεζόν. Τα τζιν παραδοσιακά "άντεχαν" στις γκαρνταρόμπες για πολλά χρόνια, όμως τι γίνεται με την αμφιλεγόμενη φύση αυτού του υλικού που απαιτεί 10.000 λίτρα νερού (καλλιέργεια βαμβακιού, συγκομιδή, παρα-γωγή υφάσματος, βαφή, πλύσιμο) για τη δημιουργία ενός και μόνο κομματιού; Θαυμάστε τους σχεδιαστές που αντιστάθηκαν στις κλασικές μεθόδους κατασκευής του, όπως η Charlotte Knowles, που είναι αφοσιωμένη στις ηθικές πρακτικές παραγωγής και έδωσε στις fashion insiders την εικόνα των ’90s τζιν που τόσο αρέσουν στους νέους. Ή την πάντοτε πρωτοποριακή επί του θέματος Vivienne Westwood, που υποστήριζε τη βιωσιμότητα πριν γίνει απαραίτητη και κυρίαρχη τάση και φέτος παρουσίασε τη φαρδιά dark blue εκδοχή του διαχρονικού item. Για τις πιο κομψές εμφανίσεις, τα patchwork τζιν της Victoria Beckham με τη ’70s εσάνς αλλά και τα εντυπωσιακά, σχεδόν ριγέ της Maria Grazia Chiuri για τον Dior ήρθαν να δημιουργήσουν μια νέα εμμονή στη θέση του tie-dye, που μάλλον είναι καιρός να αποχωρήσει από τη σκηνή.

Best Looks

Chanel SS21

Celine SS21

Etro SS21

Balenciaga SS21

Chloé SS21

Dior SS21

Valentino SS21

Τζιν Khaite, khaite.com

Τζιν, Gucci.

Τζιν Mother, motherdenim.com